vrijdag 1 december 2017

’25 gram geluk’ – Massimo Vacchetta & Antonella Tomaselli


Genre: literaire non-fictie
Uitgever: Lev 
ISBN:9789400509115
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 191
Uitgave: september 2017

Met dank aan uitgeverij Lev voor dit recensieboek.

Cover

Het schattige kleine egeltje op de cover van dit boek trok mij meteen aan toen ik de aankondiging van dit boek zag op Facebook. De mooie kleur grijs/blauw laat het egeltje eruit springen en de witte letters geven de titel '25 Gram Geluk' en de ondertitel 'Hoe een egeltje je leven kan veranderen' een mooie omlijsting.
Mooie ingetogen en lieve cover, ik geef hem een 8.


De verteller is de dierenarts Massimo Vacchetta. Hij heeft dit verhaal tijdens zijn drukke werkzaamheden aan Antonella Tomaelli verteld en zij heeft, nadat ze heel goed geluisterd heeft, dit verhaal prachtig opgeschreven.


Deze dierenarts komt via een bevriende dierenarts in contact met een piepklein ziek egeltje. Hij zou de praktijk van hem in het weekend overnemen en krijgt daarbij de zorg voor dit kleine beestje erbij.
Als blijkt dat het egeltje om de drie uur voeding en medicijnen nodig heeft besluit hij om hem mee naar huis te nemen en ’s nachts zelfs bij hem in de slaapkamer te zetten. Heel langzaam verbetert de toestand van de baby-egel en durft Massimo te hopen dat hij het zal overleven. Hij heeft veel mailcontact met een zeer ervaren egelverzorgster Giulia. Zij helpt hem waar ze kan. Als er bloed uit het plekje onder de staart van de kleine komt stuurt Massimo foto’s naar Giulia om ze aan haar man te laten zien die een egeldeskundige is. Gelukkig geneest de egel hiervan goed en kan Giulia hem vertellen dat ze op de foto’s kon zien dat het kleintje een vrouwtje is.
Nu hij dit weet wil hij een naam verzinnen en samen met zijn vriendin Greta verzint hij de naam Ninna wat dutje betekend in het Italiaans.
Het blijkt moeilijker dan hij denkt om als een echte egelmoeder voor Ninna te zorgen. Zij moet van de speen af als haar tandjes doorkomen en ook aan de buitenlucht wennen.

Er komen vele problemen voorbij in dit verhaal en met behulp van vriendelijke mensen groeit Ninna op tot een mooie grote egel.
Massimo krijgt de naam als egelkenner en steeds meer mensen komen met zieke of gewonde egels bij hem langs. Uiteindelijk besluit hij om een egelopvang te realiseren. Het wordt een mooie opvang en hij heeft ook vrienden die aan de rand van een bos wonen waar de gezonde egels weer vrijgelaten kunnen worden.

Wat een prachtig ontroerend verhaal. Ik heb af en toe een traantje weg moeten pinken. De wat depressieve narcistische man die Massimo was, verandert in een slordig geklede maar intens gelukkige egelliefhebber. Deze verandering gebeurt langzaamaan in het hele boek. Achteraf besefte ik dat pas.
Het boek is in vlotte korte hoofdstukken verdeeld en daardoor leest het makkelijk.
Deze schrijfster heeft een mooie inleiding geschreven waardoor je haar bijna kon zien zitten luisteren naar Massimo terwijl hij zijn dieren verzorgde. Ik geef dit boek 5 sterren   

Marjolein van den Booren-van der Molen - recensent De perfecte Buren

Geen opmerkingen: