maandag 4 december 2017

‘De Engel van Detroit’ - Ap van der Meulen


Genre: roman
Uitgever: Aspekt
ISBN: 978946538956
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 256
Uitgave: 2016

Een poosje geleden kreeg ik dit boek, met prachtige cover, onverwachts binnen. Een ‘verrassing-recensieboek’ van uitgeverij Aspekt. Hartelijk dank daarvoor.

Flaptekst
Na een in meerdere opzichten catastrofaal tv-optreden is de ontslagen welzijnswerker Leo Kolberg Nederland ontvlucht en terecht gekomen in het apocalyptische Detroit, waar hij in de anonimiteit zijn leven en daden wil overdenken. Na een gewelddadig incident bij een 24/7 lunchroom raakt het leven van Leo echter in een stroomversnelling, en niet in gewenste richting. Hij moet zijn anonimiteit prijsgeven - met alle consequenties van dien.
De Engel van Detroit is een roman over verlies en veerkracht, over de onwaarschijnlijke ego`s in televisieland en de genadeloze ondergang van de miljoenenstad die de wereld niet alleen de auto maar ook zo veel troostrijke muziek heeft gegeven.

Het verhaal
We maken in dit boek kennis met Leo, Leo Kolberg. Deze, naar wat later blijkt, donkere man zit in zijn eentje in een goedkoop en in beginnende staat van verval verkerend huisje in Detroit. Zijn kinderen weten niet dat hij in Detroit zit en een paar maanden lang laat hij hen in het ongewisse. Naar Nederland wil hij koste wat kost niet terug. Hij wil volledig anoniem blijven. Maar waarom? Wat is zijn motief om zo door het leven te gaan? Als hij betrokken raakt bij een mishandeling, lijkt zijn anonieme leventje echter voorbij.

Conclusie
Ap van der Meulen heeft een ontroerende, verrassende en haast literaire roman weten te schrijven met De Engel van Detroit. Het leest fijn en snel weg, je zuigt het verhaal als het ware helemaal op. De zinnen lezen als literaire zinnen. Met De Engel van Detroit kaart Van der Meulen een schrijnend thema aan: het verlies van een kind. 

Leo wordt zo treffend beschreven -elk detail van zijn gedachten kom je te weten - dat je van de persoon gaat houden. Dat je niet denkt 'ik ga even een stukje uit De Engel van Detroit lezen' maar dat je denkt: 'ik ga even een stukje uit het leven van Leo lezen'. Van der Meulen laat ons eveneens Detroit zien. Hoe het was, en hoe het is. Heel interessant. Zeker voor de mensen die een beetje zijn geïnteresseerd in het reilen en zeilen van de VS en dan voornamelijk in steden zoals Detroit. 

Het hele boek door wordt geheim gehouden waarom Leo Kolberg naar Detroit vertrekt. Dit toont naar mijn idee Leo's karakter. Gesloten over zijn geheimen, verstikt in leugens. Het is een sterke plot. Niet geheel onverwacht, maar dat is in een roman ook niet per se nodig natuurlijk. Als het maar een goed einde is. (Hiermee bedoel ik niet als in goed aflopen, want dit is natuurlijk niet altijd het geval, maar ik bedoel meer de sterkte van het einde). En sterk is het einde van dit pareltje van Ap van der Meulen. Ik geef 'De Engel van Detroit' 4 en een halve ster.

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: