woensdag 6 december 2017

'Hunkering' - Maria Boonzaaijer


Genre: literaire roman
Uitgever: uitgeverij Aspekt
ISBN: 9789463382540
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 270
Uitgave: augustus 2017

Met dank aan uitgeverij Aspekt voor dit recensieboek.


Cover

Het is een mooie zachte kleur blauw die deze cover laat opvallen. Tegen een lichte muur staat een stoel met twee normale poten en twee afgezaagde poten. Ondanks dat staat de stoel toch rechtop. Over dit gegeven kan je vele dingen bedenken: rechtop blijven staan ondanks tegenslag of als de helft sterk genoeg is blijf je overeind enz.
Leuk als een cover al zoveel vragen oproept. Verder zijn de letters in dezelfde kleur blauw maar dan donker en heel eenvoudig gebruikt. Alleen de titel van het boek is met een grotere letter gedrukt. Ik geef deze cover een 8.

Samenvatting van het verhaal

Julia is een vrouw van middelbare leeftijd. Als op een dag blijkt dat haar man besloten heeft om een punt achter hun relatie te zetten, komt ze in een lastig parket. Ze trekt voorlopig in bij haar dochter. Al gauw vindt ze een mooi appartement waar ze voor een lage huur mag wonen. De enige voorwaarden zijn dat ze ook de appartementen boven en onder haar schoon houdt en dat ze een beetje op de oude man op de beletage (zo heet de begane grond in dit boek) let. Het is een norse ongezellige Portugees die haar behandelt alsof hij haar hospita is. Julia is hier niet van gediend en geeft meerdere malen aan dat ze niet als een klein kind behandeld wil worden.


Ook heeft ze de zorg voor haar demente zieke moeder op zich genomen. Langzaamaan komen Julia en Todi wat dichter bij elkaar. Ze ontdekt dat de oudere man veel liefde nodig heeft. Ze eten samen en hebben goede gesprekken. Op een dag wordt Julia bij de directie van het verzorgingshuis wordt geroepen omdat haar moeder onzedelijke teksten uitkraamt en zich ook als zodanig gedraagt. Zo heeft ze haar moeder nog nooit bekeken en ze verwondert zich over de zachte lieve kant van haar moeder.

Ook Todi komt haar steeds meer nader en ze besluiten om naar Portugal te vertrekken om het verleden van hem op te zoeken. Daar gebeuren vreemde en ook bijzondere dingen.

Conclusie

Ik vind dit een prachtig ingetogen en lief geschreven boek. Maria Boonzaaijer weet je met haar mooie schrijfstijl en vlotte hoofdstukken te verleiden om te blijven lezen. Ze beschrijft de hunkering van vele kanten en het woord past in vele hoofdstukken. De liefde wordt niet gekoppeld aan leeftijd. Het geeft je een inkijkje in het leven van ouderen en de hunkering naar aandacht en liefde.
Het boek is verdeeld in drie delen die beginnen met een mooie regel uit “Lágrima(Traan), een Fado van Amalia Rodriques. Dit geeft de Portugese sfeer die in dit boek hangt nog meer waarde. Ik geeft dit boek 4 dikke sterren  

Marjolein van den Booren-van der Molen -  recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: