vrijdag 8 december 2017

‘Iskari, de laatste Namsara’ - Kristen Ciccarelli


Genre: Young Adult
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 9789463491303
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 379
Uitgave: 2017

Ik wil Blossom Books enorm bedanken voor het geven van dit mooie recensie exemplaar.

Flaptekst
In den beginne was de Oude eenzaam. Daarom maakte hij twee metgezellen voor zichzelf. De eerste noemde hij Namsara. De tweede metgezel noemde hij Iskari. Waar Namsara blijdschap en liefde bracht, bracht Iskari dood en verderf.
Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Dit kan haar echter niet redden van wat haar thuis te wachten staat: een gedwongen huwelijk met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger.
Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad.
Tijdens de jacht ontrafelt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met hulp van een stiekeme vriend - de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde - moet Asha achter de waarheid zien te komen, ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

Het verhaal
Asha is bekend als de meest gevreesde drakenjager en drakendoder van Firgaard. Ze wordt de Iskari genoemd. Ze draagt deze titel met eer en is er trots op. Tot ze in contact komt met een slaaf, de Oude en de draken zelf. Terwijl ze al de geheimen waar ze haar hele jeugd in heeft geloofd probeert te ontrafelen, moet ze tegelijkertijd uit de handen van Jarek zien te blijven. Jarek is haar vaders commandant en de verloofde van Asha met wie ze eigenlijk niet wil trouwen.

Conclusie
Ciccarelli heeft met ‘Iskari, de laatste Namsara’ de YA literatuur verrijkt, laten we dat vooropstellen. Op de een of andere manier lijkt Blossom Books steeds weer pareltjes binnen te slepen. Ik ben opgegroeid in een christelijk gezin en zag hier en daar wat overlappingen(?) met het christelijke scheppingsverhaal. Neem de eerste drie zinnen van de flaptekst, en de eerste verzen van het scheppingsverhaal. Maar dat is iets dat mij opviel. Net als dat ik (als ik niets over het hoofd heb gezien) geen vloek of andere schuttingtaal ben tegengekomen. Wel eens fijn om zo’n boek te lezen tussen alle boeken door die vol staan met grof taalgebruik. De hoofdpersonages zijn goed uitgediept. Je gaat houden van Asha en Torwin. De andere personages hadden nog iets beter gekund, ik hoop daarom ook dat Dax, Safira, Roa en andere in de volgende delen zeker terug komen. Maar ook ga je houden van Schaduw en Kozu en de andere draken. Al moet ik zeggen dat ik Kozu maar een lelijke draak vind… J Om de hardcover zit een mooi papieren omhulsel. Als je deze van het boek verwijdert zie je in de binnenkant van dit papier een plaat met Kozu en Asha. Mooie plaat! 

De plot was zowel onverwacht als mooi. In dit boek vind je ook spanning en geweld. Dit was de bedoeling van Kristen Ciccarelli. Een vrouwelijk personage dat ten strijde trekt. Een meisje dat de wapens opneemt. En dit boek heeft zo een veel diepere betekenis dan je in eerste instantie zou denken. Dit blijkt uit de laatste regels van het Nawoord van Ciccarelli: ‘Vergeet nooit dat je niet bent wat men zegt dat je bent: je bent wat er bij jou vanbinnen zit.’ Ik geef Iskari, de laatste Namsara 4 sterren.

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: