zondag 17 december 2017

Verslag Marc-Jan van DPB - boek10 in Hoorn
Zaterdagochtend 9 december 2017. De wekker gaat om half zeven en met een paar sprongen ben ik uit bed. Begon het verslag van de vorige editie van boek10 niet ook ongeveer zo? Kan best, het hele boek10 is namelijk een feestje en daar ga ik graag mijn bed voor uit. Ik werd weer opgehaald door de enige echte Nienke Pool (die door de sneeuw wel echt een takkentijd in de auto zat). Ik was echter vergeten haar te berichten over hoe het weer hier in Veenendaal was. Maar dat deert niet, want niets hield ons tegen vandaag. (Al hadden sommige mannen liever gezien dat hun vrouw thuis bleef ;) )

Bij aankomst in Hoorn hielp ik nog mee met het beetje opzetten van alles, voor de eerste schrijvers etc. binnen kwamen druppelen. Er waren veel bloggers. Natuurlijk Moon en Caroline van Must Read or Not en Tazzy die ik al kende, maar ook nieuwe gezichten. Ik ontmoette Alexander van ‘Thrillers and more’ en Cees en Coenraad van ‘Thrillzone’ en natuurlijk de beide dames van Samenlezenisleuker.

Het programma startte met een erg interessant interview met Robert Haasnoot, bekend auteur van onder andere ‘Waanzee’ bij uitgeverij De Geus.
Na dit interessante interview was het even pauze. In deze pauze kon iedereen lekker door de boeken van de vorige edities van boek10 struinen en ook waren auteurs Oli Veyn, Inge van der Krabben (die ook blogt voor ons J) en Buddy Tegenbosch aanwezig om te verkopen en te signeren.

Na de pauze hield Janneke Bazelmans (debuteerde met ‘Verkapt’ in de tweede editie van boek10) een rede over schrijven met een missie. Erg interessant en het zette ons als bezoeker aan het denken over waarom sommige boeken geschreven worden. 

Na Janneke kwam meteen onze eigen Inge met een schrijfworkshop over zintuigassociatie. Opnieuw erg interessant en voor alle beginnende schrijvers was deze workshop zeker de moeite waard.
Na deze punten op het programma te hebben gehad was het opnieuw pauze. Even tijd om bij te kletsen met alles en iedereen. Altijd leuk.
Na deze pauze werd bekendgemaakt welke schrijvers een plaats kregen in de bundel ‘Influisteraar’. Tevens werd van deze wedstrijd de winnaar bekendgemaakt. En toen kwam de knaller van de dag: Buddy Tegenbosch. Met veel humor beantwoordde hij de vragen uit het publiek, zonder daarbij te vergeten dat hij ook reclame voor zijn eigen boeken moest maken. En dat heeft gewerkt, want in de pauze die volgde zag ik enorm veel mensen die een boek van hem hadden gekocht. En ik hoorde ook van heel veel andere mensen dat ze vooral zo genoten hadden van Buddy.

En toen was het eindelijk zo ver. Tien auteurs lanceerden een boek. Hieronder wie wat lanceerde: 

1. Wat jij niet weet (YA) van Cecile Korenvaar
2. Bleke Demonen (fantasy) van Sonn Franken
3. Als de dichter zingt (poëzie) van Jeroen Kraakman
4. Ee gouden gezin (roman) van Jolanda Zuydgeest
5. Het goud van de gelaarsde kat (fantasy) van Liesbeth Jochemsen
6. Beet (thriller) van Marc Kerkhofs
7. Allard en de magische zuurstok (kinder) van Fiona Hack
8. Midland (fantasy) van Marguerita le Roy 
9. Salomé (roman) van Jojanneke Buschens
10. Schaduwkoningin (fantasy) van Garvin Pauw

Allen droegen een stukje voor uit hun boek of vertelden waar het over ging. Vooral Jeroen Kraakman kwam goed binnen met zijn gedicht ‘Trouwdag’. Niet voor niets dat zijn bundels als warme broodjes over de toonbank gingen.
Na de lancering kreeg ik de boeken die ik mag recenseren en ik liet ze snel signeren. Al die woorden eindigen op –eren, lastig…
Al met al kijk ik terug op een erg gezellige dag met iedereen die er was. En ik ben er zeker volgende keer (september 2018) weer bij! 

Marc-Jan van Dam - recensent en auteur voor De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: