woensdag 3 januari 2018

‘Beer & Konijn, een onverwachte vriendschap’ – Julian Gough en Jim Field

 
Genre: kinderboek
Uitgever: Kluitman
ISBN: 9789020682113
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 104
Uitgave: juli 2017

Met dank aan uitgeverij Kluitman voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

De nieuwe serie 'Beer & Konijn' gaat over dieren, de natuur en vriendschap. De verhalen zijn humoristisch en vlot geschreven, maar hebben ook een licht filosofische insteek. Met simpele vragen en grappige observaties zetten ze de lezer (en luisteraar) aan het denken over alledaagse dingen.
Beer en Konijn verschillen als dag en nacht: Konijn moppert altijd en Beer is juist altijd vrolijk; Beer benadert de dingen met zijn gevoel en Konijn juist met zijn verstand. Hoewel ze elkaar lang niet altijd begrijpen (waarom eet Konijn zijn eigen poep op?) kunnen de twee ook niet zonder elkaar. Want zeg nou zelf: als iedereen hetzelfde was, zou dat ook maar saai zijn, toch?
Beer wordt tijdens zijn winterslaap wakker gemaakt door een inbreker! Nu is hij zijn voedselvoorraad kwijt! Hij is vastbesloten om de dader te vinden, maar hij is nog nooit tijdens de winter wakker geweest. Gelukkig is er een vreemd konijn dat hem wel een handje kan helpen.

Een bijzonder verhaal over een beer en een konijn die vriendschap sluiten. Het boek begint al goed met wat tekeningen nog voordat het verhaal begint. Ook staat er een soort kaart afgebeeld waarop je de leefomgeving van Beer en Konijn kunt zien. Dit maakt het boek meteen aantrekkelijk en geeft de mogelijkheid om met een kind te bespreken waar alles is en wat te verwachten van het boek.

De tekeningen binnenin het boek zijn gemaakt met wit, lichtblauw en grijstinten. Hoewel het zeker hele mooie tekeningen zijn mis ik toch het gebruik van andere kleuren. Het verhaal speelt zich af in de winter waardoor het kleurgebruik wel past maar ik merkte dat het verhaal en de tekeningen voor ons niet helemaal tot leven kwamen. De tekeningen zijn wel mooi groot en vullen de bladzijdes. Er staat genoeg tekst in het boek waardoor je echt het gevoel krijgt dat je een verhaal overbrengt maar het zijn geen lappen tekst. Een goede balans dus.

Beer is een goedzak en misschien een beetje naïef. Zijn voedselvoorraad wordt gestolen waardoor hij wakker wordt en op onderzoek uit gaat.
Konijn is een beetje knorrig en heeft de vreemde gewoonte zijn eigen poep op te eten. Waar Beer lief is en zo makkelijk als een leuk personage gezien wordt, steelt Konijn de harten met zijn eigenaardigheden. Ondanks zijn negatieve trekjes is hij ook grappig. De karakters zijn niet zwart-wit en juist door die verdieping zijn ze interessant voor zowel kinderen als volwassenen. Het is mooi dat dit verhaal laat zien dat je ook vrienden kunt zijn wanneer je heel verschillend bent.

Hoewel het geen kort verhaal is, weet Gough goed de aandacht vast te houden. Je komt achter een geheim van Konijn, er komt een competitie ‘wie maakt de mooiste sneeuwpop’ voorbij, Beer en Konijn leren elkaar kennen en wanneer er een wolf langskomt en de situatie gevaarlijk wordt, blijkt dat je best op een ander kunt vertrouwen. Het kan je leven juist verrijken om niet altijd maar alleen in het leven te staan.

Er komen een hoop wijze lessen voorbij voor jong en oud. Het mooie is dat het niet belerend is geschreven maar goed in dit verhaal wordt verwerkt.
‘Beer en Konijn, Een onverwachte vriendschap’ is een verrassend boek met verschillende mooie boodschappen. Naast een goed verhaal met de nodige humor kunnen verschillende momenten in het boek een mooie aanleiding zijn om dingen met een kind te bespreken. Zo wordt bijvoorbeeld duidelijk dat iedereen anders is, je niet hetzelfde hoeft te zijn en het belangrijk is respect te hebben voor een ander. Een bijzonder boek dat 4 sterren krijgt.

Annelien Kruithof – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: