donderdag 18 januari 2018

Boek van de maand 'Salomé' - Jojanneke Buschgens
Genre: roman
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 9789492115508
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 326
Uitgave: december 2017

9 december 2017. De boeklancering van de tien boeken in de Boek10/2017/najaar serie. Ik was erbij en ik mocht enkele boeken uitzoeken om te recenseren voor DPB. Daarbij was ook Salomé, het boek van de maand januari. Mijn hartelijke dank gaat naar Godijn Publishing hiervoor.

Flaptekst
Twee levens. Twee vrouwen die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Beide vrouwen verlangen naar een kind. Britt droomt over het kind dat maar niet wordt verwekt, Julia hunkert naar het kind dat zij verloor. Wanhopig proberen ze het tij te keren. Terwijl Britt besluit het geluk eigenhandig af te dwingen, zoekt Julia troost in de armen van een ongrijpbare minnaar. Hun keuzes voelen, ondanks het schuldige randje, bevrijdend. Totdat duidelijk wordt dat niets is wat het lijkt en terugdraaien geen optie is. Opnieuw moeten beide vrouwen keuzes maken. Of is het te laat?
Salomé: een verhaal over liefde, verlies, verleiding en verwoesting.


Het verhaal
We lezen in Salomé het verhaal van Julia en het verhaal van Britt.

Julia is gelukkig getrouwd met Marc als zij samen een kindje krijgen. Een dochtertje, die ze de naam Salomé geven. Salomé wordt dan op een verschrikkelijke manier uit hun leven gerukt en het huwelijk van Julia en Marc staat op zijn kop. En als Julia dan een man tegen het lijf loopt met wie er een klik lijkt te zijn, staat alles op de tocht.

Ook lezen we van Britt. Britt is juf op een schooltje en erg begaan met de kinderen uit haar klas. In het weekend is ze graag samen met haar vriend, met wie ze dolgraag samen zou gaan leven en met wie ze enorm graag een kindje zou willen. Maar haar vriend lijkt steeds minder tijd voor haar te hebben. Zijn liefde voor haar lijkt bekoeld. Britt houdt zich een beetje stil, tot alles op een gegeven moment lijkt te barsten. 

Conclusie
Normaal gesproken houd ik op een notitieblok bij hoe ik een boek vind. Dit doe ik aan de hand van plus- en minpunten. Bij Salomé ging dit echter allemaal even iets anders. Salomé heb ik bijna helemaal in één dag uitgelezen. (Dat wil zeggen: 50 pagina’s op dag 1 en twee dagen later de resterende 274 pagina’s.) Ik moest en zou verder lezen, van aantekeningen maken kwam niet veel.
Salomé is een wonderlijk mooi verhaal. Zwaar en verdrietig ook. Ik ben best emotioneel en toch huil ik niet snel bij een boek. Maar Jojanneke Buschgens heeft het voor elkaar gekregen. Bij bepaalde scènes betrapte ik mijzelf toch op een traan.

Jojanneke heeft de personages erg goed uitgediept. Wat in veel boeken vaak nog ontbreekt, is de emotie van de personages op bepaalde momenten in een verhaal. Buschgens weet elke emotie precies goed te raken. Door de makkelijke schrijfstijl van Jojanneke worden alle spanningen die ontstaan levendig. Op een gegeven moment sloeg ik het boek een keer dicht en zei: ‘Kies nou toch eens het goede, dom mens!’ Frustratie, irritatie, liefde, elke emotie die je kunt bedenken zit in Salomé en ervaar je als lezer enorm goed.

Buschgens heeft hier en daar enorm goede literaire trekken. Ik las Salomé direct na een goed literair werk van Arthur Japin (Kolja) en ik was dolblij dat Jojanneke hier en daar net zulke mooie zinnen, metaforen en teksten kon schrijven als die ik net gelezen had.

‘…, want het gebouw van haar onheilstijding staat te trillen op zijn grondvesten en stort zich vanuit haar ogen over mij uit. Ik word er door vermorzeld, verbrijzeld, verpletterd.’ Salomé –Jojanneke Buschgens

Het einde maakt van het boek een pageturner bovendien. Door de ontwikkelingen in het laatste deel van het boek krijgt Salomé ook de trekken van een thriller. Spannend. Goed gedaan! Ik geef Salomé 5 sterren.

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: