woensdag 31 januari 2018

‘Vind mij’ – J.S. Monroe


Genre: thriller
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 9789023467106
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 352
Uitgave: oktober 2017

Dank aan Cargo voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Verpletterd door het verdriet en de eenzaamheid die het verlies van Rosa met zich meebrengt, gaat het niet goed met Jar. Het is vijf jaar geleden maar nog steeds ziet hij Rosa geregeld heel levendig voor zich. Experts noemen het rouwhallicunaties maar Jar is overtuigd dat Rosa nog leeft, dat moet haast wel. Het verhaal van haar zelfmoord klopt voor zijn gevoel niet. Het feit dat haar lichaam nooit is gevonden zit hem ook niet lekker. Jar is geobsedeerd. Hij ziet haar op straat, in de metro. Wanneer hij haar roept reageert ze echter niet. Rosa is zijn grote liefde, zoveel is zeker. De therapie die hij volgt om zijn verdriet te verwerken heeft een averechts effect. Hij blijft Rosa zien en dat bezorgt hem een opgejaagd gevoel. Want als hij Rosa niet ziet, dan is hij zijn verstand aan het verliezen, toch? Dan krijgt hij een berichtje, van Rosa.

Spannend, verwarrend en toch ook wel wat complex. “Vind mij” is een thriller die een aantal zeer diverse verhaallijnen met elkaar verwerkt. Het zware studentenleven, frustratie, geheimen, familiedrama’s, je grote liefde en depressies. Het gegeven dat Rosa depressief is nadat haar vader is overleden geeft haar een heel menselijke uitstraling, de vraag waarom ze zelfmoord zou plegen is dan wellicht wat té zwaarmoedig maar het kan wel. De aannemelijkheid is er dus en dat wordt bevestigd door het dagboek van Rosa. De reden waarom Jar zo twijfelt aan dit alles wordt ook gevoed door de tante van Rosa, die op de een of andere manier ook niet gelooft dat haar nichtje dat heeft gedaan. Maar waar is ze dan gebleven?

Door middel van flashbacks uit de tijd van de Cambridge-universiteit die beginnen in 2012, krijg je steeds meer inzicht in het denken en doen van Rosa, zij vertelt je haar gedachten in een dagboek. Dit alles speelt later een allesbepalende rol in het geheel. Toch is het lange tijd erg onduidelijk en verwarrend, wat speelt er nou precies, wie is wie en wat is zijn/haar rol in dit alles? Er komen zoveel mogelijkheden aan bod dat je het niet meer weet. De meest voor de hand liggende is het in ieder geval niet. Dat doet de auteur goed. Hij weet je continu te fascineren want je weet het gewoon écht niet.
Het verhaal van Martin, de oom van Rosa, is goed gevonden maar werd op een bepaald moment echt te technisch en daardoor langdradig. Jammer want dat was wel een spannend deel van het boek, akelig en beklemmend. Die gevoelens pakten echter niet door omdat het te lang duurde, het boek op die momenten wegleggen was dan ook geen enkel probleem.

Wat erg sterk naar voren komt in dit boek is het opwerpen van schijnveiligheid en vertrouwen. Daardoor vertrouw je geen enkel personage, dat is leuk lezen want je blijft je afvragen wie er fout bezig is. Richting de plot zijn er een aantal gegadigden en het was geen verrassing wie uiteindelijk achter het verhaal zat. De manier waarop was wél verrassend. Als je het goed leest is het zelfs akelig, ziekelijk. Iedere toevoeging hier zou een spoiler zijn en dat doen we dus niet. Zelf lezen dan maar! ‘Vind mij’ is een meer dan spannende thriller en het psychologisch spelletje komt erg sterk naar voren, op alle vlakken. De schrijfstijl is, met opzet??, behoorlijk vaag. Zinnen lopen niet altijd lekker door, verhaallijnen worden gevoelsmatig kort gehouden, diverse personen worden geïntroduceerd die niets toevoegen. Toch blijft het verhaal fascineren. De meerdere lagen zorgen voor verwarring en een onderhuidse spanning. Je kunt je vinger er niet precies opleggen en dat is ook wel weer leuk.

Op de cover staat ‘de meest ingenieuze thriller die je dit jaar zult lezen’ gedrukt. Daar kan ik me niet in vinden, althans dat aspect haal ik er niet uit. ‘Vind mij’ is een lekkere thriller voor tussendoor. Gewoon een lekker boek dat doorspekt is van paranoia. 3 sterren. Een aanrader!

Patrice – Team De Perfecte Buren

   
  

 
  
 

Geen opmerkingen: