maandag 29 januari 2018

‘Weet je nog’ - Virginie Grimaldi

Genre: roman
Uitgeverij: Xander Uitgevers
ISBN: 9789401607889
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 316
Verschijningsdatum: december 2017

Duo-recensie door Jeannie en Karin - beiden DPB.

Met dank aan Xander Uitgevers voor deze recensie-exemplaren.Karin: Als vijfendertigjarige gaat Pauline - samen met haar zoontje Jules van vier - terug bij haar ouders wonen. Ben, haar echtgenoot, heeft haar verlaten. Hij houdt niet meer van haar. Hier kan Pauline zich niet bij neerleggen. Dat kan niet. Ze waren een droomkoppel. Sinds dan leeft ze op automatische piloot, haar werk lijdt eronder en haar ouders kunnen niets goed doen. Ben vraagt co-ouderschap voor Jules en langzaamaan beseft Pauline dat het 'echt' is, Ben wil scheiden. Ze besluit Ben brieven te sturen, elke dag een. Brieven met herinneringen. Haar herinneringen. Over hun ontmoeting, hun huwelijk, de geboorte van Jules,........ Op die manier wil ze Ben laten zien dat ze samen horen. Dat ze al zoveel samen hebben meegemaakt en dat je daar niet zomaar een punt achter kunt zetten.


Jeannie: Pauline Marionnet is de liefhebbende moeder van het vierjarig jongetje Jules. Haar wereld stort in als haar echtgenoot Ben haar onverwacht verlaat, hij houdt niet meer van haar. Dat is iets wat Pauline zich helemaal niet kan voorstellen. Ze doet er alles aan om hem van gedachten te doen veranderen. Met Jules trekt ze in bij haar ouders. Ze worstelt zich door het leven, eet amper en ook haar werk heeft enorm te lijden onder haar depressief gedrag. 

Jeannie: Tot overmaat van ramp gaat haar hele familie op vakantie naar het prachtige strandhuis van haar dromen. Pauline kan niet mee, ze moet werken.  Totdat het op het werk goed misgaat, haar baas stuurt haar op gedwongen vakantieverlof. Pauline komt er snel achter dat alleen thuis ook niets is, ze haalt haar zoontje op bij Ben en voegt zich bij haar vakantievierende familie. Met de onderlinge relaties in de familie van Pauline is regelmatig wat mis en dat komt op de vakantie regelmatig tot uiting. Pauline probeert Ben nog steeds voor zich terug te winnen en doet dat door haar liefste herinneringen op papier te zetten en hem die toe te sturen. Ben reageert daarop door ook zijn herinneringen op papier te zetten en die blijken niet helemaal met die van Pauline overeen te komen. 

Karin: Als de hele familie - inclusief broer, zus, schoonbroer, neefjes en nichtjes - op vakantie vertrekt kan en wil Pauline niet mee omdat ze moet werken. Bovendien is Jules die periode bij Ben. Pauline voelt zich eenzaam. Als op het werk van alles mis loopt stuurt haar baas haar huiswaarts. Ze besluit Jules op te pikken bij Ben en aan te sluiten bij haar familie, vakantie!

Karin: Grimaldi begint haar verhaal - de proloog - met Pauline die op Ben zit te wachten om hun tiende huwelijksverjaardag te vieren, maar Ben daagt niet op. Een schitterende manier om het boek te beginnen en je voelt direct dat de toon is gezet. Je wilt verder lezen!

Jeannie: Laag voor laag pelt de auteur de schillen van Pauline af. Ze heeft heel veel meegemaakt in haar leven. Haar nare ervaringen in het verleden bepalen haar persoonlijkheid nu. Ze zal eerst alle fasen van rouwverwerking moeten doorlopen eer ze aan de laatste fase, die van acceptatie, toe is. De auteur verwerkt niet alleen de scheiding van Ben maar ook andere nare gebeurtenissen in het verleden van Pauline in het verhaal.

Karin: Haar scheiding met Ben is een rouwproces, eentje waar ongeloof, boosheid en acceptatie de revue passeren. Door gebruik te maken van de briefwisseling denk je een goed beeld te krijgen van hoe hun huwelijk was, maar niets is minder waar. Naar de plot toe beantwoordt Ben Paulines brieven met zijn herinneringen, herinneringen die heel tegenstrijdig blijken te zijn.

Jeannie: Langzaam wordt ook voor Pauline duidelijk wat het verleden met haar gedaan heeft en waarom ze is wie ze is. Bij de verwerking hiervan wordt ze bijgestaan door haar familieleden maar ook, op zijn manier, door Ben. 

Karin: Omdat Paulines personage erg natuurlijk en herkenbaar is neergezet, wordt zij een mens van vlees en bloed. Je ziet het hele verhaal als in een film aan je voorbij gaan en voelt de pijn en de onmacht. Soms zou je willen roepen dat ze moet stoppen met haar klaagzang en moet doorgaan met leven.

Jeannie: ik vind het een indrukwekkend boek, hard maar eerlijk en met een positieve boodschap. Het citaat van het de psychiater van Pauline zal me nog wel even bij blijven: ‘Het is niet omdat het anders afloopt dan jij wilt, dat het niet goed afloopt’. Een zin om echt over na te denken. 

Karin: Grimaldi heeft op een heel mooie, serene wijze het leven van Pauline neergezet met haar demonen uit het verleden die van haar de vrouw gemaakt hebben die ze nu is. Het verleden heeft een grote invloed op Pauline gehad en daardoor heeft ze een enorme muur opgetrokken. Beetje bij beetje brokkelt deze af en leert ze - mede door haar familie - niet alleen zichzelf, maar ook haar familie en Ben kennen.

Jeannie: De auteur heeft ervoor gekozen om twee soorten hoofdstukken te maken die elkaar om en om afwisselen. De hoofdstukken met herinneringen van Pauline en later ook Ben, hebben als subtitel de datum waarop de herinnering is gevormd. De overige hoofdstukken zijn genummerd en spelen in het heden. In het begin een beetje verwarrend, later krijg je als lezer pas door hoe geniaal dit van de auteur is!

Karin: De korte hoofdstukken, de vlotte pen en aangename schrijfstijl maken dat je dit boek moeilijk kunt wegleggen. Daarbovenop gebruikt Grimaldi de nodige - sarcastische - humor, die van tijd tot tijd een big smile op je gezicht tovert. 

'Ik heb geen hekel aan hem, ik hoop alleen maar dat hij op een dag een krokodil tegenkomt'

Jeannie: Ik heb ervan genoten, een prachtig en ontroerend verhaal, voor mij vijf sterren waard.

Karin: Ik heb genoten van dit boek waarin verschillende onderwerpen aan bod komen die Grimaldi op een passende wijze naar voor brengt. 'Weet je nog' is een verhaal over liefde - vooral liefde - maar ook over familie en wat die voor je kan betekenen. De plot is ontroerend, maar positief. 4 sterren voor 'Weet je nog'!

‘Het is niet omdat het anders afloopt dan jij wilt, dat het niet goed afloopt’


Geen opmerkingen: