Pagina's

vrijdag 26 januari 2018

‘Zwemmen of verdrinken’ - Marielle en Natasja Lucas


Genre: non-fictie
Uitgever: Publish & More
ISBN:
9789082535181
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 303
Uitgave: oktober 2017

Dank aan uitgeverij Publish & More voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Zwemmen of verdrinken is het indringende, waargebeurde verhaal van twee jonge meisjes, Niki en Lara, die opgroeien in een evangelische sekte. Allebei komen ze uit een groot gezin en hebben ze een wisselend aantal pleegbroers en -zusjes. Hun ouders hebben een slechte relatie. De ruzieachtige, onveilige sfeer in huis dwingt de kinderen al jong om zichzelf te redden.
In hun puberteit gaan Niki en Lara steeds kritischer naar hun geloof kijken en plaatsen ze vraagtekens bij verschillende geboden en verboden. Langzaam maar zeker weten ze zich te ontworstelen aan de indoctrinatie en levensbepalende invloed van de kerk. Ze kiezen hun eigen weg - en daarmee voor vrijheid van denken en handelen. Een keuze die door de kerkgemeente keihard wordt afgestraft. En dat leidt tot een verrassende ontknoping.


Zwemmen of verdrinken’ beschrijft het waargebeurde verhaal van de zusjes Lucas die alle banden met de evangelische geloofsgemeenschap City Life Church verbreken. Het verhaal zelf wordt afwisselend verteld vanuit de ogen van twee meisjes, Lara en Niki. Gedurende het boek doorloop je als lezer de gehele jeugd van beide meiden die elkaar afwisselen per hoofdstuk. Ondanks dat dit niet geheel chronologisch gebeurt, is het wel duidelijk in welke leeftijd het verhaal zich op een bepaald moment bevindt doordat de leeftijden van de meiden er telkens bij zijn gezet.

Het verhaal zelf is in het begin lastig te volgen. Dit komt vooral doordat het boek geclassificeerd wordt als waargebeurd, maar in het boek lijkt het net alsof Lara en Niki geen familie van elkaar zijn. Van beide meiden leer je de familie kennen, maar pas naar het einde toe kom je er als lezer achter hoe het precies in elkaar steekt. Dit is vooral de eerste hoofdstukken verwarrend, maar verderop raak je eraan gewend. Wanneer uiteindelijk de climax duidelijk wordt, merk je meteen hoe diep de wortels van een gemeenschap in een gezin geworteld zijn.

Het verhaal zelf laat je dan ook nadenken over het leven. Het is verwonderlijk dat er nog steeds mensen zijn die in de huidige tijd zo ontzettend vast zitten in een gemeenschap, in dit geval de City Life Church, en dat het zo moeilijk is om de banden daarmee door te snijden. Doordat ik zelf niet gelovig ben opgevoed sta je daar niet vaak bij stil.

Persoonlijk denk ik dat dit boek, ondanks de af en toe wat rommelige structuur, een verhaal weergeeft wat misschien niet tot de toptitels behoort, maar wat wel het lezen waard is. Het gehele verhaal vormt een mooi geheel en je voelt duidelijk hoe machteloos de meiden in hun late jeugd zijn geweest. Toch komt ook goed naar voren dat ze als kind ook mooie herinneringen hebben van hun tijd in de gemeenschap. Het boek is dan ook niet enkel negatief ten opzichte van de City Life Church, maar geeft in mijn optiek gewoon weer hoe twee zusjes hun jeugd in de gemeenschap hebben beleefd en hoe moeilijk het was om daar van los te komen.

Kortom het verhaal is geen vliegend hoogstandje en vooral in het begin is het even wennen aan de manier van schrijven. Toch klopt het totaalplaatje en vallen naar het einde toe alle stukjes in elkaar. Ik beoordeel het boek dan ook met 3 sterren, want het boek zelf heeft mij wel stof tot nadenken gegeven.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk als je reageert!