dinsdag 6 februari 2018

Blogtour 'Hart van glas' - De Gaia trilogie deel 1 - Miranda PetersGenre: YA
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585134
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 290
Uitgave: 14 februari 2018


Met dank aan Dutch Venture Publishing voor het recensie-exemplaar.

Samenvatting van het verhaal
Op jonge leeftijd raken Hester en haar familie betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij de vader van het gezin om het leven komt. Haar zusje Iris overleeft het ongeval, omdat ze uit de auto wordt geslingerd en Hester weet zelf haar moeder uit de auto te bevrijden. Haar vader kan ze helaas niet meer redden. Hester heeft door dit ongeluk een negatief zelfbeeld overgehouden. Zij vraagt zich met regelmaat af waarom ze anders is dan anderen. Ze is sterk, krachtig, ze bezit een soort superheldenkracht. Ondanks dat heeft ze haar vader niet kunnen redden en dat vreet haar van binnen op. Hester heet eigenlijk Hestia, ze is vernoemd naar een Griekse beschermgodin. Zelf vindt ze dat niet prettig, ze geeft zichzelf de schuld dat ze haar vader na het ongeluk niet heeft weten te redden.

Niemand buiten haar moeder en haar zus weet dat Hester speciale krachten heeft. Ze zijn bang dat als dit uitlekt, Hester onderworpen zal worden aan allerlei testen. Als er bijvoorbeeld op school een vechtpartij uitbreekt, durft Hester niet in te grijpen, ze is bang dat ze anderen pijn kan doen, maar vooral is ze bang dat medeleerlingen merken dat zij anders is.

Dan maakt Hester op bijzondere wijze kennis met een jongen genaamd Siem. Hij maakt behoorlijk indruk op haar. Hester is nog nooit verliefd geweest, dit verandert op het moment dat zij Siem ontmoet. Het blijkt echter geen toeval te zijn dat Siem en Hester elkaar hebben ontmoet.

Conclusie
De proloog is zeer spannend. De auto waarin Hester met haar familie zit is geslipt, over de kop geslagen en in brand gevlogen. Haar moeder en haar zusje zijn al in veiligheid. Alleen Hesters vader zit nog in auto. Hester probeert haar vader met alle macht uit de auto te krijgen, maar helaas lukt dit niet. Hester heeft het gevoel dat het auto-ongeluk haar schuld is, dit gevoel wordt door de schrijfster op een indringende manier beschreven, je voelt de emotionele pijn van Hester zeer goed.


Tijdens de eerste hoofdstukken maak je kennis maken met de personages Hester, haar beste vriendin Yvet, haar zus Iris, hun moeder en natuurlijk Siem. Het is duidelijk dat Hester nog dagelijks worstelt met het ongeluk, ze heeft er zelfs nog nachtmerries van. Haar zusje Iris, die qua uiterlijk op hun vader lijkt, kan zich niets meer herinneren van die avond en gaat meer opgewekt door het leven. De schrijfster neemt de tijd om een stevige fundering neer te zetten voor het verhaal, waar ze in het verhaal op voortbouwt. Je leert de personages en hun achtergrond goed kennen. Vooral Hester en Siem zijn erg goed beschreven. Je ziet deze personages zo voor je, maar ook de andere personages hebben voldoende diepgang gekregen om goed van het verhaal te kunnen genieten. Verder heeft de schrijfster aandacht voor detail, bijvoorbeeld hoe de personages eruitzien, maar ook wat betreft de omgeving waar het verhaal zich op dat moment afspeelt.

Toen ik het boek uit had was ik blij dat de schrijfster dit heeft gedaan. Je krijgt een uitstekend beeld hoe de situatie in elkaar steekt als de echte actie eenmaal begint. Er waren in het begin wel al enkele hints dat er gevaar zou dreigen, zonder al te veel weg te geven, maar als lezer ben je er wel op voorbereid dat er iets gaat gebeuren. En dan is daar de spanning in het verhaal. Siem en Hester krijgen een anoniem telefoontje dat ze op moeten passen, dat ze voorzichtig moeten zijn en moeten proberen niet op te vallen. Vanaf dat moment wordt het verhaal zeer spannend en had ik moeite het boek weg te leggen. Het verhaal loopt vanaf dat moment ook vloeiender, het voelt alsof de schrijfster vanaf dat moment precies voor ogen heeft hoe het verhaal zich verder gaat ontwikkelen en ze legt al haar passie in het verhaal.

Er zitten enkele scènes in die niet geheel geloofwaardig zijn, zoals de zeer felle reactie van Hester als zij op haar verjaardag door haar zusje wakker wordt gemaakt. Het past echter wel bij het verhaal: deze scène benadrukt dat Hester anders is, sterker, opvliegender. Ook zijn er enkele voorspelbare scènes in het verhaal, maar ondanks dat heb ik dit boek met veel plezier gelezen.

Vooral het einde van het verhaal is zeer sterk. Het eindigt weliswaar met een cliffhanger, maar precies op het juiste moment. Je weet als lezer al dat het vervolg van het verhaal anders gaat zijn dan dit eerste deel van de trilogie. Ik kijk echt uit naar het tweede deel van de Gaia-trilogie. Ik moet gewoon weten hoe het verder afloopt! Het eerste deel van de Gaia-trilogie "Hart van glas" krijgt van mij 3,5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - Recensente De Perfecte BurenGeen opmerkingen: