woensdag 21 februari 2018

Blogtour 'Onzuiver' - Sarah Dalton -Genre: YA
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585103
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 300
Uitgave: 14 februari 2018


Met dank aan Dutch Venture Publishing voor het recensie-exemplaar.

"Onzuiver" is het eerste deel van een dystopische YA-trilogie.

Samenvatting van het verhaal
Mina Hart is vanuit regio 10 overgeplaatst naar regio 14. Haar eerste dag op haar nieuwe school, de Sint Judasschool, begint desastreus. Ze komt binnen via de verkeerde ingang. Mina is een zogenaamde Onzuivere, zij is niet genetisch gemodificeerd. Ze blijkt per ongeluk de school via de G.E.P.-afdeling binnen te zijn gekomen en daar zijn Onzuiveren niet welkom. De kinderen die genetisch perfect zijn, de G.E.P.s, zitten in dit deel van de school.

Mina ontmoet een andere leerling die net als zij nieuw is op school: Sebastian, een G.E.P. Tot haar verbazing stelt hij zich voor en vraagt naar haar naam, wat zeer ongebruikelijk is. Onzuiveren worden namelijk gezien als minderwaardig en om in de buitenwereld het onderscheid weer te geven, dragen zij op hun kleding het symbool van de Onzuiveren: een cirkel met daarin een simpel kruis.

Mina maakt gedurende haar eerste dag op school kennis met haar klasgenootje Angela. Zij legt Mina de regels uit die op school gelden en al gauw worden ze vriendinnen. Via Angela leert Mina Daniel kennen, Angela's geadopteerde broer. Hij heeft iets over zich wat haar een gevoel van verbondenheid geeft.

Na hun eerste ontmoeting op school, zien Sebastian en Mina elkaar vaker. Hij is weliswaar een G.E.P., maar hij voelt zich niet verheven boven de Onzuiveren. Hij vindt juist dat Mina meer mens is dan hij: hij is een kloon. Zodra Mina hem ziet vergeet ze alles om zich heen en heeft ze alleen nog maar oog voor Sebastian, terwijl het verboden is. Er zijn strenge regels, die verbieden dat een G.E.P. met een onzuivere omgaat.

Maar ook de Onzuivere Daniel brengt bepaalde gevoelens bij Mina naar boven. Mina weet zich niet goed raad met deze situatie. Bij Sebastian voelt Mina zich veilig en beschermd, bij Daniel heeft ze het gevoel dat ze begrepen wordt, omdat hij ook Onzuiver is.

Mina heeft een geheim dat ze al haar hele leven bij zich draagt. Als ze Daniel beter leert kennen, komt ze erachter dat zij niet de enige is met een geheim. Mina is een meisje dat zich niet zomaar neerlegt bij het feit dat zij conform de strenge regels dient te leven die gelden voor de Onzuiveren. Al gauw lopen zaken uit de hand en moeten Mina en haar vrienden vluchten voor hun leven.

Conclusie
Het verhaal leest vanaf het eerste begin vlot en het tempo blijft hoog gedurende het hele verhaal. Mina is een nieuwe leerling op de Judasschool. Oorspronkelijk woonde ze met haar vader in regio 10 in Groot-Brittannië, maar vanwege omstandigheden is zij samen met hem overgeplaatst naar regio 14, een voor Onzuiveren harde regio, om daar een nieuwe start te maken.


"Onzuiver" gaat over een samenleving waarin schoonheid en goede genen allesbepalend zijn. Genetisch gemanipuleerde mensen en kinderen zijn verheven boven de rest. Deze G.E.P.s bepalen de regels in deze samenleving. Onzuiveren hebben genen die volgens de regels waardeloos zijn en dus onbruikbaar. Onzuiveren hebben zelfs een eigen uniform om hen te onderscheiden van de rest: een zwart tuniek met een zwarte hoofddoek.

Het gedrag van G.E.P-kinderen t.o.v. Onzuiveren is regelrecht onbeschoft. Onzuiveren worden beschouwd als minderwaardig. Onzuiveren die zich niet aan de regels houden, krijgen te maken met zeer zware straffen. Sommigen zelfs met de dood tot gevolg.

Zelfs het onderwijs dat Onzuiveren volgen is compleet anders dan het onderwijs aan G.E.P.s. Zo krijgen de G.E.P.s les in alle vakken zoals wij die ook kennen van school. De lessen voor de Onzuiveren bestaan echter uit praktische lessen, zodat de Onzuiveren later in dienst te kunnen zijn van de elite, als bijvoorbeeld dienstmeisje of kok.

Het is een intrigerende gedachte, een kind op maat gemaakt. Persoonlijk moet ik er niet aan denken dat ik mijn eigen zoon had kunnen laten "ontwerpen" en genetisch perfect had kunnen laten maken voor de op dat moment geldende schoonheidsidealen. Het is zó onnatuurlijk. De wetenschap is helaas al ver op het gebied van genetische manipulatie, op dit moment om ziektes te kunnen bestrijden, maar ooit zullen wetenschappers te maken krijgen met de vraag waar de grens ligt wat ethisch en moreel nog verantwoord is.

Het boek bevat een beschrijving die mooi weergeeft hoe de kinderen die genetisch gemanipuleerd zijn er uitzien in de ogen van de Onzuiveren:

"Ondanks de verschillen in kleur hadden de G.E.P.s van hun kruin tot hun tenen iets dat overeenkwam. Ze waren allemaal zo perfect dat hun gezichten samensmolten tot een geheel."

Er vindt op school een heftig incident plaats en tot haar grote verdriet staat Mina machteloos. Dit is het begin van een aantal gebeurtenissen die Mina doen beseffen dat zij, net als G.E.P.s het recht heeft op een echt leven. Haar houding zorgt ervoor dat ze in de problemen komt en al gauw heeft Mina geen andere keus dan te vluchten samen met haar vrienden. Deze vlucht is razend spannend beschreven en ik merkte dat ik regelmatig door de spanning mijn adem inhield bij het lezen ervan.

"Onzuiver" is een spannend en fascinerend verhaal, vooral vanwege de thema's zoals klonen, racisme en het zich verzetten tegen de gevestigde orde. Ik heb genoten van dit originele verhaal en geef het graag 4 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - recensente De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: