woensdag 21 februari 2018

‘De kleine miezerige god’ – Esther Gerritsen


 
Genre: roman
Uitgever: De Geus
ISBN: 9789044512885
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: 316
Uitgave: 2008


Esther Gerritsen is een relatief onbekende maar goede schrijfster. In 2016 schreef zij met “Broer” het Boekenweekgeschenk. Het schrijven van een pakkend kort verhaal in ongeveer honderd kleine bladzijden is allesbehalve een sinecure. Gerritsen slaagde evenwel met lof voor deze taak.
In datzelfde jaar verscheen een bundel columns van haar hand met de titel “Veilig leren lezen”. Een zeer boeiend boek dat destijds in de recensie vier heldere sterren kreeg.  

De bibliografie van Esther Gerritsen is inmiddels tamelijk omvangrijk. Ze debuteerde in 2000 met een verhalenbundel. Haar vierde boek “De kleine miezerige god” verscheen in 2008. Intussen staat de teller boven de tien.

Hoofdpersoon is Dominique Seegers, werkzaam als dramatherapeute in de Wiltzanghkliniek. Haar moeder is dementerend en woont in verzorgingshuis Sint-Aloysius. Dominique bezoekt haar en heeft duidelijk moeite met de situatie.
In het appartementengebouw waar ze woont, krijgt ze een bijzondere verhouding met haar aandacht zoekende oude onderbuurvrouw mevrouw Jovkov wier dochter Ietje in Amerika woont. Het leven van mevrouw Jovkov draait in hoofdzaak om haar hond Pasja en het volgen van de gebeurtenissen in het trappenhuis. Ze heeft weinig contact met haar dochter.
Dominique ontmoet een foeilelijke zuiplap die zanger is bij een obscuur bandje. De twee worden op slag verliefd en een stormachtige relatie volgt.
Vanaf dat moment rijgen de heftige gebeurtenissen zich aaneen. Dominique ondervindt daarbij steun van haar “kleine miezerige god”, een zelfbedachte fictieve beschermheer.

Esther Gerritsen is een begaafd styliste. Met glashelder taalgebruik zet zij in soepele schrijfstijl een mooi verhaal neer. Thema’s als dementie, bemoeizucht, vriendschap, zuivere liefde, moederliefde, zwangerschap, incasseringsvermogen en empathie zijn moeiteloos in het boek verweven.
Voor liefhebbers van een ontspannende roman die enkele onbeantwoorde vragen over het handelen van de hoofdpersoon achterlaat, is “De kleine miezerige god” een aanrader. Het boek krijgt vier sterren, die staan voor “zeer goed”. 

Charles Kuijpers – recensent De Perfecte Buren

De recensie van “veilig leren lezen” is hier te lezen:  http://perfecteburenleesclub.blogspot.nl/2016/09/veilig-leren-lezen-esther-gerritsen.html


Geen opmerkingen: