vrijdag 9 februari 2018

‘Het donkerste water’ – Sharon Bolton


Genre: thriller
Uitgeverij: A.W. Bruna – Amsterdam
ISBN: 978 90 449 7273 3
Uitvoering: digitaal boek
Aantal bladzijden: 467
Verschijningsdatum: 9 januari 2018

Met dank aan uitgeverij A.W. Bruna voor dit recensie exemplaar.

De Engelse misdaadauteur Sharon Bolton (1960) debuteerde in 2008 met haar thriller Offerande. Voor haar boek Bezwering ontving zij in 2010 de Mary Higgins Clark Award. Na haar derde boek Bloedschande begon zij aan een serie thrillers waarin politierechercheur Lacey Flint centraal staat. Het donkerste water is het vierde deel daarvan.

Het laatste politieonderzoek waarbij Lacey Flint betrokken was heeft haar emotioneel zo diep geraakt dat ze de luwte van het politiewerk opzocht en een baan accepteerde bij de rivierpolitie in Londen. Ze woont op een boot en zwemt dagelijks in de Theems. Tijdens een van die zwemtochten stuit zij op het lijk van een jonge vrouw die lang geleden in de rivier is verdronken. Nader forensisch onderzoek toont aan dat het hier om een kundig uitgevoerde en met rituelen omgeven moord gaat. Weer begint een veeleisend onderzoek waarbij Lacey deze keer geen steun kan zoeken bij haar vriend Mark Joesbury die tijdens een undercoveroperatie van de Londense politie van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen.

Het donkerste water is een goed geschreven thriller waarin Sharon Bolton een beeld van Londen oproept dat veel mensen onbekend zal voorkomen. Een stad met een verraderlijke rivier waarin kwaadwillenden ongemerkt hun gang kunnen gaan. Dit gegeven heeft zij kundig verwerkt in een overtuigende plot die een aangename onderhuidse spanning kent, rijkelijk voorzien is van onverwachte plotwendingen en een mysterieuze en dreigende sfeer uitstraalt.

Je kunt Sharon Bolton er niet op betrappen dat zij saaie boeken schrijft. Dat komt enerzijds door de kwaliteit van de eerdergenoemde plot en anderzijds door de goed uitgewerkte personages. In Het donkerste water is dat niet anders. Lacey Flint is een sympathieke en gedreven politievrouw die gevangen zit tussen een raadselachtig verleden waarover in dit verhaal een aantal nieuwe feiten worden onthuld en een onbestemde toekomst waarvan de contouren alleen maar duidelijker kunnen worden wanneer zij een aantal belangrijke beslissingen neemt. Haar relatie met rechercheur Mark Joesbury speelt hierbij een belangrijke rol. Een ander interessant personage is inspecteur Dana Tulloch, de meerdere van Lacey. Zij ziet de kwetsbaarheid van haar pupil maar wil haar toch de nodige vrijheid en kansen geven en daar is niet iedereen altijd even blij mee. Een ogenschijnlijk minder belangrijke verhaallijn over Dana’s privéleven wordt in de ontknoping ineens van belang.

Het donkerste water staat borg voor een prima leeservaring zoals je die van een goede thriller mag verwachten. Alle elementen die een verhaal een goed misdaadverhaal maken zijn aanwezig. De culturele aspecten die nauw met het verhaal verbonden zijn zoals begrafenisrituelen en man/vrouw verhoudingen maken het alleen maar interessanter. De ontknoping is spannend maar er zit iets in wat de geloofwaardigheid van het verhaal geweld aan doet. Zonder iets te verraden over de inhoud: als de wetenschap bepaalde zaken als onwaarschijnlijk betitelt moet je die als schrijver niet in je verhaal introduceren. Dit neemt echter niet weg dat Het donkerste water een uitstekende thriller is waarmee Sharon Bolton opnieuw bewijst dat zij een van de betere misdaadauteurs van deze tijd is. ****

Joop Liefaard – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: