maandag 12 februari 2018

'In de naam van de vader, deel 1' - Linda Jansma


Genre: thriller
Uitgever: De Crime Compagnie
ISBN: 978946109
Uitvoering: paperback
Uitgave: oktober 2017

Met dank aan De Crime Compagnie voor dit recensie-exemplaar.

In eerste instantie schreef Linda Jansma dit vierluik enkel voor Kobo plus. Deze Kobo Original is totstandgekomen door nauwe samenwerking tussen Kobo en De Crime Compagnie. Dankzij De Crime Compagnie mocht ik de papieren versie lezen.

Ondertussen zijn deel 2, 3 en 4 verschenen. Van oktober 2017 tot en met januari 2018, elke maand een deel.

Korte inhoud

De spannende serie gaat over Francis van Foreest, eigenaar van een prestigieus Larens advocatenkantoor, die een grote fout begaat die hij voor iedereen verzwijgt. Vanaf dat moment leeft hij met de voortdurende angst dat zijn misstap ontdekt zal worden. Maar hij is niet de enige in de familie Van Foreest met een probleem. Zijn vrouw Renée zet het behoud van haar gezin op het spel als ze verliefd wordt op haar zwager. En terwijl ze heen en weer geslingerd wordt tussen gevoel en verstand, raakt zoon Ties betrokken bij een grote drugsdeal. Hij dreigt steeds verder af te zakken in de onderwereld, totdat hij Judith ontmoet, een dure prostituee die in een exclusieve seksclub werkt. 
Stevent de familie Van Foreest af op de ondergang of zijn ze geraffineerd genoeg om alle schandalen te overleven?


Dit eerste deel is vooral een kennismaking met de personages en zodra je het boek dichtklapt heb je een goede kijk op de advocatenfamilie Van Foreest. Jansma slaagt erin verschillende verhaallijnen en evenveel draadjes uit te werken, waardoor je nieuwsgierig wordt naar dit verhaal.

Het verhaal begint met een enorme teaser. Zo eentje waardoor je verder leest.

"Ze was dood. Dat besefte hij pas toen ze niet meer bewoog. Hij keek naar haar: naar haar rok, haar pumps, het shirtje dat haar net iets te klein was. God, dit was niet zijn bedoeling geweest. Of wel?"

Tevens de rode draad, want dit mysterie moet worden opgelost. Francis begraaft dit lichaam op zijn domein, in zijn tuin. Waarom? Wie was er medeplichtig? Was daar een getuige van?

Jansma heeft - in relatief weinig pagina's - de personages goed uitgewerkt in functie van hun rol in het verhaal. Je krijgt als lezer een goed beeld waar hun plaats is. De hoofdmoot is weggelegd voor Francis en zijn gezin. Francis, een harde werker die voor iedereen goed wil doen. Een man met weinig ruggengraat. Naast hem Renée - zijn echtgenote - die meewerkt als advocate in het familiebedrijf. Een liefdevolle moeder, toegewijde vrouw, maar met een realistische kijk op de wereld. En hun kinderen Ties, Lidy en Cato, waarvan Ties een tegendraadse puber is, die ontspoort en waar ze geen vat meer op lijken te hebben. Dan is er Tobias, schoonbroer en bekend soapacteur die getrouwd is met Helena van Foreest, maar nog niet echt ingeburgerd is in de familie. Last but not least, het zwarte schaap van de familie, Matthijs van Foreest. En vervolgens is er Judith. Wie zij is en wat haar rol is in het geheel, is nog een groot raadsel. 

Zoals we van Jansma gewoon zijn is ook 'In de naam van de vader' filmisch neergezet, leest het vlot en zijn alle ingrediënten aanwezig om er een pittig verhaal van te maken. Toch mis ik de finesse - net dat beetje meer - wat zo typisch is voor Jansma's boeken. Het voelt allemaal wat soap-achtig aan nu. Het zou zo in een tv-serie omgezet kunnen worden wat op zich niet slecht is natuurlijk.

Dit is weliswaar het eerste deel van vier, dus het kan alle kanten uit. Ik ben dan ook erg benieuwd naar de volgende delen. Dit deel eindigt alvast met een enorme cliffhanger en ja, ik wil weten hoe het verder gaat met de familie Van Foreest. 'In de naam van de vader' is gewoon een goed boek, de aanzet tot meer. Daarom 3 sterren.

Karin - Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: