zaterdag 17 februari 2018

Kettingblog 'Vanaf nu wordt alles beter' - Maartje Willems


Genre: non-fictie
Uitgever: Uitgeverij Boekerij
ISBN: 9789022584002
Uitvoering: paperback, ook beschikbaar in e-book
Aantal pagina's: 256
Uitgave: 15 februari 2018

Uitgeverij Boekerij organiseert een unieke kettingblog, waarbij er elke woensdag en zaterdag van februari en maart een nieuwe blog - over dit boek - verschijnt bij een andere blogger. Woensdag 14 februari gaf Lotte op Lottelivre.com de aftrap. Vandaag zijn wij aan de beurt en voor ons las Karin mee. Op woensdag 21 februari lees je de recensie van Dagmar op bydagmarvalerie.nl 

Met dank aan Uitgeverij Boekerij voor dit recensie-exemplaar.

Nu ben ik de leeftijdsgrens van eind twintig begin dertig al even gepasseerd, maar uiteraard ben ik nieuwsgierig naar dit boek en naar eventuele herkenningspunten. Wat zijn de 'problemen' van Maartje? Op de achterflap lees je 'die je eigenlijk met goed fatsoen geen problemen zou kunnen noemen, hooguit hinderlijke hobbels op een op zich goed aangelegd wegdek'. Dus waar maakt Maartje zich druk om. We gaan het ontdekken in 'Vanaf nu wordt alles beter'!

Een grote boekenkast siert de matte cover. Leuk gevonden, want net zoals je voor een boekenkast staat en een boek kiest, zijn er in het leven ook een heleboel keuzes die je maakt, die je kiest. 

En die keuzes, tenminste de mogelijkheid aan keuzes, die weegt Maartje af in haar boek. Ze laat je op een originele manier kennismaken met haar hersenspinsels.


"Waarom verstop je eten voor jezelf? Waarom zit iedereen om de drie maanden in een vorm van persoonlijke crisis? Waarmee vul ik in godsnaam mijn Instagramaccount? Hoe ga ik om met sociale verplichtingen? En moet ik een auto kopen of blijf ik sukkelen met de NS?"

Het boek is opgedeeld in 46 hoofdstukken die een passende titel in een speels lettertype hebben. Lekker overzichtelijk dus. Verder is het boek voorzien van illustraties, kleine tabelletjes, opsommingen van situaties en verschillende lettertypes. Kortom, een boek dat qua originaliteit kan tellen. Maar die afwisseling is ook nodig, want ik merkte bij mezelf dat ik na enige tijd diagonaal begon te lezen. Ondanks dat de auteur een vlotte pen heeft, had ik moeite de aandacht erbij te houden.

Misschien behoor ik inderdaad niet tot de doelgroep, maar - buiten verschillende hedendaagse woorden die ik soms even moest opzoeken - zijn er herkenbare situaties. Om een voorbeeldje te geven: op zoek naar de ware liefde via een datingapp of websites is toch iets dat de laatste jaren ingeburgerd is. Ik zou de koppels niet te eten willen geven die elkaar via die weg 'ontdekt' hebben. 

"Je zit een keertje langer dan tien minuten tijd te doden in een trein en voordat je het weet heb je twintig mannen naar links geswipet en met vijf mannen een match"

‘Vanaf nu wordt alles beter’ is een debuut waarin de auteur haar ‘problemen’ en oplossingen op papier zet. Makkelijk leesbaar en met de nodige humor, die soms wat bestudeerd aanvoelt, is dit een leuk boek voor een paar uurtjes leesplezier. Ik heb de leeftijd bereikt dat 'alles beter is', ik hoop dat voor Maartje 'vanaf nu alles beter wordt', maar daar twijfel ik niet aan! 3 sterretjes.

Karin - Team De Perfecte Buren


***


Wie lezen mee met dit kettingbrug:


Lottelivre.com op 14-02-2018


Bydagmarvalerie.nl op 21-02-2018

Ilonaleest.nl op 24-02-2018


Twentyfourtwelve.nl op 03-03-2018

Blog.donderdesign.nl op 07-03-2018

Stefanieleest.blogspot.nl op 10-03-2018

Boekenlegger.blogspot.nl op 14-03-2018

Biebmiepje.nl op 17-03-2018

Booksicareabout.nl op 21-03-2018

Nadinekuiper.com op 24-03-2018

Girlalmighty.nl op 28-03-2018


Geen opmerkingen: