dinsdag 6 februari 2018

Leesclub ‘Schaduwkoningin’ – Garvin PouwGenre: fantasie
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 9789492115515
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 563
Uitgave: 2017


Met dank aan uitgeverij Godijn Publishing voor deze recensie-exemplaren

Lezers: Silke Wimme, Claudia van Koolwijk en Jeannie Bertens - alledrie DPB.
Samenvatting groepsrecensie: Karin Teirlynck - DPB


Samenvatting van het verhaal

Claudia: 'Schaduwkoningin' is een high fantasy roman vol fantastische landschappen en betoverende wezens. Een groots avontuur alsmede een psychologische thriller, bedoeld om de lezer mee te slepen naar een spannende, exotische wereld voorbij hun wildste dromen…

Silke: Nîve en Nakisa zijn riviernimfen die in Valta wonen. Valta is een groot woud, een soort van sprookjeswoud dat bewoond wordt door nimfanen, nimfen, elfen, … . Maar er heerst sinds kort een duistere macht over Valta, namelijk Isinger. Hij valt de verschillende dorpen van de Valta-bewoners aan en verwoest er alles. 

Jeannie: Nive is een riviernimf. Riviernimfjes zijn blauw. De huid van Nive is iets donkerder blauw. Dat komt doordat zij besmet is door kwade giffen. Zij heeft die besmetting opgelopen toen haar kjenna (haar woonplaats) overvallen werd. Iedereen werd vermoord, alleen Nive kon ontsnappen. Maandenlang overleefde zij in de besmette leefomgeving. Dat heeft haar gehard, ze is een uitstekende jaagster geworden. Dan slaat het noodlot opnieuw toe.

Silke: Op een dag wordt ook het dorp van Nakisa aangevallen. Gelukkig hebben Nakisa en Nîve kunnen ontsnappen. Isinger wenst echter dat er geen overlevenden zijn van zijn aanvallen en stuurt Fellkra met haar Morgers achter hen aan. Bij een confrontatie tussen Fellkra en Nîve krijgt Nîve het magische zwaard van Fellkra in handen en neemt dit mee op haar vlucht. 

Claudia: Nîve krijgt tijdens een schermutseling Fellkra’s zwaard in handen, waardoor het lot een vreemde wending neemt.

Silke: Fellkra is enorm gehecht aan haar zwaard en wil het kost wat kost terug (of toch niet). Fellkra heeft nu nog een extra motivatie om hen te vinden. Zal ze erin slagen?

Jeannie: Nive en Nakisa vluchten door de wondere wereld van Valta. Zij gaan op zoek naar de Licht-Val, een mythische plaats buiten Valta waar de Orde nog een vrijwel onneembare vesting tegen het kwaad heeft. Talloze avonturen beleven de twee nimfen op weg naar de Licht-Val. Gelukkig weten zij te overleven en de Licht-Val te bereiken. Daar beginnen de problemen pas echt. Niemand schijnt Nîve te geloven dat er een grote ramp gaat gebeuren wanneer Isinger niet tegen gehouden wordt: de wereld van Valtada, hun wereld, zou ophouden te bestaan en in het Niets verdwijnen.

Claudia: De dans van de drie nimfen om het zwaard staat centraal in hun tocht richting de “Licht-Val”, de enige nog staande vesting van de nimfen. Dat is de laatste plek waar misschien nog hulp te vinden is voor het redden van hun wereld. Of ligt die hoop in handen van Nîve?Conclusie

Silke: Wat een schrijfstijl heeft deze man! Zoveel oog voor detail heb ik zelden gelezen bij een ander auteur, hij schrijft op een zeer beeldende wijze en enthousiast. Bomen, bloemen, de vele wezens, … alles wordt tot in detail beschreven, tot zelfs het kleinste grassprietje of blaadje van een boom. Dit zorgt ervoor dat je als lezer het boek beleeft alsof je er zelf in zit, je ziet echt alles levendig voor je. 

Claudia: Toen ik de cover van ‘Schaduwkoningin’ zag, was ik meteen benieuwd naar dit verhaal. Fantasy wekt elke keer weer mijn nieuwsgierigheid, maar vaak vind ik een verhaal uiteindelijk toch niet boeiend genoeg om verder te lezen. Toch blijf ik elke keer weer open staan voor nieuwe auteurs in dit genre en zodoende wilde ik dit boek dan ook een kans geven. Het boek zelf telt maar liefst 563 pagina’s en ik heb tijdens het lezen geen enkel moment het idee gehad dat dit een pagina te veel was. Wat een geweldig verhaal heeft Pouw op papier gezet. Tijdens het lezen waan je je in een wereld vol verschillende wezens en de omgeving zou niet misstaan in een reiscatalogus. 

Jeannie: 'Schaduwkoningin' speelt in de epische wereld Valtada die door de auteur, Garvin Pouw, is geschapen. Deze wereld wordt in detail beschreven, de avonturen die de hoofdpersonen beleven, kun je bijna zien, zo mooi zijn de beschrijvingen. Dat maakt ook dat je af en toe terug moet lezen want het is een best ingewikkelde wereld die bovendien ook nog bewoond wordt door de meest uiteenlopende wezens.

Silke: Soms had ik het gevoel dat indien het mogelijk zou zijn deze auteur de vele geuren van het sprookjeswoud ook nog in zijn boek zou steken, zodat wanneer je een pagina omdraait je de vele bloemen en bomen van het woud zou kunnen ruiken. Alles is goed doordracht en heeft zijn plaats. Niet alleen de omgeving is tot op het kleinste detail uitgewerkt, maar ook de personages worden sterk in beeld gebracht. Zowel hoe ze eruit zien, maar ook hun karakter, wie ze zijn en hoe ze denken. 

Claudia: De manier waarop Pouw zijn omgeving beschrijft is zo magisch dat je zou willen dat je er meteen een vakantie naartoe kunt boeken. Tijdens het lezen zie je de Valta gewoon voor je alsof je naar een virtual reality video zit te kijken. De uitgebreide omschrijving van de omgeving is een van de grootste redenen dat het boek zoveel pagina’s beslaat. Waar het bij sommige boeken wat langdradig wordt wanneer er heel uitgebreid wordt ingegaan op de omgeving, had ik dit gevoel totaal niet bij 'Schaduwkoningin'. 

Jeannie: De aloude strijd tussen goed en kwaad is het hoofdmotief in het boek. Heel veel spannende avonturen worden door de hoofdpersonen beleefd. Het boek is dan ook moeilijk weg te leggen. De karakters van de hoofdpersonen worden goed beschreven. De karakters ontwikkelen zich ook gaandeweg het verhaal, je zou van ‘psychologische fantasy’ kunnen spreken. Al met al een heel goed boek, vier sterren dus.

Silke: Dit is een boek waar je als lezer tijd voor moet nemen, rustig doorlezen zodat geen enkel detail je ontgaat. Hierdoor had ik soms wel het gevoel dat er meer omschrijvingen waren in plaats van het verhaal zelf. Door het oog voor detail van hoe, werden soms het verhaal en de plot wat vergeten, wat jammer is. Persoonlijk lees ik liever boeken waar het sneller gaat. Indien ik dit boek enkel zou scoren op de schrijfstijl zou het zeker en vast een dikke 5 sterren krijgen want deze is echt subliem! Maar ik miste het verhaal doorheen alle omschrijvingen, wat zonde is. Van mij krijgt dit boek dan ook 3 sterren.

Claudia: Het gehele plaatje klopte dan ook van begin tot eind. De omgeving past bij het verhaal, maar ook de verschillende wezens worden precies op het juiste moment genoemd alsof je ze ook daadwerkelijk kan tegenkomen op die plek. Dit boek zal jong en oud kunnen bekoren, zeker als je van fantasy houdt. Ik heb dan ook echt genoten van het verhaal en hoop dat er nog vele belevenissen volgen die zich in de wereld Valtada zullen afspelen. Voor mij is dit boek dan ook zeker 4 sterren waard en mij is weer duidelijk geworden dat er een wereld van verschil zitten tussen de verschillende fantasyboeken. 
Geen opmerkingen: