woensdag 14 februari 2018

‘Niemands meisje’ – Lydia Rood


Genre: young adult
Uitgever: Leopold
ISBN: 9789025873936
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 212
Uitgave: november 2017

Met dank aan uitgeverij Leopold voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Indrukwekkende en meeslepende jeugdroman over de angst dat niemand je ooit begrijpen zal.

Ik krijg altijd de schuld. Omdat ik schreeuw, kwaad word, met dingen ga smijten, wegloop. Alsof het daarmee begint. Alsof ik dat zomaar doe, voor mijn lol of zo. Dat slaat toch nergens op? Ik word er gek van. Maar niemand vraagt aan mij waarom ik schreeuw. Hoe het gekomen is.

Goed. Dan vraag ik het. Hoe is het gekomen?
Heb je een maandje?
Ja hoor. Als het moet.

Liesbeth is opgenomen. Waarom? Wat is er met haar aan de hand? En wat is er gebeurd op Valentijnsdag?
Uit Liesbeths verhaal rijst een kwetsbaar meisje op. Een meisje dat opgroeit in een bijzonder gezin. Een meisje dat meer ziet en begrijpt dan de mensen om haar heen. Een meisje dat eigenlijk maar één ding wil: iemand die luistert.

Dit boek heeft een bijzondere opzet. Het ene deel is een transcriptie van opnames van sessies tussen tiener Liesbeth en therapeute Judith en het andere deel zijn de notities van Liesbeth. Hierin lees je haar gedachten en gevoelens. Dit maakt dat het boek vlot leest.

Liesbeth is opgenomen. Als lezer val je middenin haar verhaal. Omdat de transcripties en notities elkaar afwisselen, wordt langzaamaan duidelijk wat er is gebeurd en wat Liesbeth heeft meegemaakt. Ook lees je over de andere jongeren waar Liesbeth samen mee in groepstherapie zit. Hierin zijn mooi de verschillende karakters weergegeven.
Het is een sterk onderwerp. Iemand wordt niet voor niets opgenomen maar deze opname wil niet zeggen dat de persoon zelf grote fouten heeft gemaakt. Ze groeit op in een bijzonder gezin en hoewel dit ook meespeelt, weet Lydia Rood heel knap de wijzende vinger te vermijden. Natuurlijk worden er fouten gemaakt binnen het gezin, Liesbeth heeft geen fijne, veilige haven thuis. Toch worstelen de andere gezinsleden ook met hun eigen problemen en lukt het Lydia Rood om enigszins begrip te kweken.

Hoewel het wisselende gebruik van transcripties en het eigen verhaal van Liesbeth aan de ene kant zorgen voor een vlotte stijl, is het toch ook een redelijk chaotisch boek. Het duurt soms even voordat delen uit het verhaal van Liesbeth duidelijk worden. Dan zijn er de dingen die eerder speelden in haar thuissituatie of met vrienden maar ook dingen waar ze nu mee worstelt.

Ik ben blij dat er schrijvers zijn die dit soort onderwerpen niet uit de weg gaan. In ‘Niemands meisje’ wordt maar weer bewezen dat een boek, ook voor de jeugd, niet altijd luchtig hoeft te zijn. Serieuze verhalen mogen verteld worden. Dit betekent niet dat het boek ook zware kost is. Van mij krijgt ‘Niemands meisje’ 3 sterren.

Annelien Kruithof – recensent De Perfecte Buren
Geen opmerkingen: