dinsdag 27 februari 2018

‘Zeg dat je van mij bent’ – Elisabeth NorebäckGenre: literaire thriller
Uitgever: Prometheus
ISBN: 9789044634860
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 400
Uitgave: februari 2018

Met dank aan uitgeverij Prometheus voor dit recensie-exemplaar.

Achterflap
Tijdens een vakantie twintig jaar geleden verdween Alice, de dochter van psychotherapeute Stella Widstrand, maar haar lichaam is nooit gevonden. Als op een dag een nieuwe cliënte zich bij haar praktijk meldt, weet Stella zeker dat deze Isabelle haar verdwenen dochter Alice is. Ze doet er alles aan om Isabelle ervan te overtuigen dat ze moeder en dochter zijn. Maar dit is niet de eerste keer dat Stella haar dochter 'terugvindt'. De vorige keer dat dat gebeurde, werd ze gedwongen opgenomen in een kliniek. Tegelijkertijd probeert iemand koste wat het kost te voorkomen dat Isabelle en zij een band krijgen. Langzaam maar zeker beginnen Stella en Isabelle te twijfelen aan hun herinneringen, hun geheugen en hun identiteit.
Hoe ver is Stella bereid te gaan om haar dochter terug te krijgen?
Zeg dat je van mij bent is een overdonderend geschreven psychologische thriller verteld vanuit het perspectief van drie vrouwen. Een aangrijpend verhaal over het verlies van je kind. Over rouw, schuld en obsessie.

Het boek draait om de drie vrouwen Stella, Isabelle en Kerstin. Vanuit het perspectief van deze drie dames krijg je inzicht in hun dagelijkse leven, afgewisseld met flashbacks en herinneringen aan het verleden. De persoonlijkheden van deze hoofdpersonages komen zeer sterk naar voren.
De manier waarop Norebäck de gedachten van de dames beschrijft, maakt dat ze stap voor stap echter en meer geloofwaardig worden. Norebäck slaagt erin om in je hoofd te kruipen en je al lezend een oordeel te laten vellen over de verschillende personages.

“Ik wil wraak nemen Ik wil dat ze lijdt zoals ik heb geleden Ik zou willen dat ze niet bestond. Ik zou willen dat ze dood was.”

Het zijn echte dames van vlees en bloed. Je leeft volledig mee in hun leven, met hun gevoelens en zelfs met de gevoelens van hun naasten.

In het begin van het boek komen er ook een aantal dagboekfragmenten van Stella voor, dit hadden er voor mij best meer mogen zijn. Het was leuk geweest mochten deze doorheen heel het boek aanwezig geweest zijn, bijna als vierde invalshoek. Nu stoppen ze even plots als dat ze opgedoken zijn.

Dit boek wordt zeer terecht bestempeld als psychologische thriller. Het leeuwendeel van het verhaal en de kracht van het boek worden bepaald door de psyché van de drie vrouwen, hun gevoelens, hun obsessies, hun onmacht, hun strijd.

De verhalen en de levens van Stella, Isabelle en Kerstin worden zeer mooi met elkaar vervlochten, doorheen heel het verhaal. Continu blijf je op het puntje van je stoel zitten, en wil je weten hoe het met alle drie verder gaat, liefst tegelijk, zo snel mogelijk. Het is zeer goed dat het steeds korte hoofdstukken zijn, dat het perspectief zeer snel, en quasi random wisselt. Dit houdt de spanning en de nieuwsgierigheid zeer hoog. Boven ieder kort hoofdstuk wordt er duidelijk aangegeven welke dame aan de beurt is.


In het begin kabbelt het verhaal redelijk traag vooruit, maar eens voorbij de helft komt de vaart er absoluut in. Om naar het einde toe, met een sneltreinvaart vooruit te racen. Dit past perfect bij de tijdslijn die door het hele verhaal wordt gebruikt. Eerst word je ondergedompeld in een situatie die twintig jaar geleden is begonnen, en krijg je hier de ervaringen van, gecombineerd met het heden. Daarna gaat het vooral over het heden, eerst een aantal weken, en helemaal naar het einde toe dagen en uren. Dus is het ook logisch dat het verhaal veel sneller gaat naar het einde toe. Maar de spanning had voor mij nog langer mogen duren.

‘Zeg dat je van mij bent’ is een psychologisch steekspel van hoog niveau. Ik geef dit boek graag 4 mooie sterren.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: