donderdag 15 maart 2018

Boekpresentatie 'Nooit meer bang' van Gaby Rasters - donderdag 8 maart, Van Piere in Eindhoven.

Van Piere is de grootste en mooiste boekhandel van Eindhoven en omstreken. Een ideale locatie om als auteur je boek aan het publiek te presenteren. Gaby Rasters is het daar ook mee eens want sinds de heropening van deze boekhandel in 2014 is dit de vierde keer dat Gaby een boeklancering hier organiseert. Ook nu ziet het er allemaal goed georganiseerd uit en wat opvalt is dat ruim voor aanvang alle stoelen al bezet zijn. Het is volle bak en dat is altijd fijn voor een auteur, want het is en blijft altijd afwachten natuurlijk wie er uiteindelijk gaat komen. 
De enige vrije plekjes zijn nog op het balkon en dat is niet erg, het uitzicht is vanaf hier prachtig en het gezelschap mag er ook wezen. Het is altijd leuk om collegabloggers te zien en bij te kletsen.

DPB-collega Annelien heeft zich als dienstdoende fotograaf strategisch beneden gesetteld en ikzelf dus boven. Na het welkomstwoord wordt de avond officieel geopend met een duet door Martine en Jacques, de buren van Gaby, die zeer verdienstelijk you've got a friend/call out my name ten gehore brengen.
Op deze internationale vrouwendag werd vervolgens stilgestaan bij de krachtige vrouwen aan wie Gaby haar boek opdraagt. Ongeacht op welke manier, om welke reden dan ook, vrouwen die indruk hebben gemaakt op haar vanwege hun vechtlust, levenskracht en doorzettingsvermogen. Niet alleen vrouwen die bij naam worden genoemd, maar ook vooral aan al die andere sterke, naamloze vrouwen die in hun hoedanigheid de kracht opbrengen te vechten tegen onrecht, een ziekte, onderdrukking of een betere maatschappelijke plek. Het is heel divers waarom een vrouw 'Nooit meer bang' zou hoeven te zijn. Helaas is een dergelijke boodschap een noodzakelijk goed. Opvallend is dat Gaby daarin voor zichzelf, als vertaler van dit fenomeen én sterke vrouw zichzelf volledig wegcijfert. Juist als powervrouw, verteller van een verhaal dat gedeeld moet worden en dat siert haar ook wel weer.
Dit moment is ook meteen de inleiding naar het verhaal achter 'Nooit meer bang'.  Op 22 maart 2016 was Gaby in Brussel, de dag waarop letterlijk de hel losbrak in deze stad door diverse terroristische aanslagen, waaronder op de luchthaven, die veranderde in een oorlogsgebied, aldus Gaby. De angst, onzekerheden en de dreiging vanuit een onbekende hoek hebben veel indruk op Gaby gemaakt. Dat geldt ook voor een van de overlevers, Karen, die op Gaby's pad is gekomen. Zij is dan ook een van de inspiratiebronnen geweest voor Gaby om dit boek te schrijven. Karens levenskracht, doorzettingsvermogen en de overtuiging van deze vrouw, die ondanks haar meervoudige ernstige verwondingen waar ze nog dagelijks tegen strijdt, blijft vechten om iets van haar leven te maken, zorgen middels een videoboodschap dat iedereen even stilvalt. Haar gezondheid stond het helaas niet toe om zelf aanwezig te zijn maar het was niet indrukwekkender geweest.

Vervolgens dragen de dochters van Gaby, Sarah (de oudste) en Sabijn samen een gedicht voor. Over spijkerbommen tijdens de aanslag op de luchthaven van Brussel, de chaos en de angst. Het is een gedetailleerd gedicht dat veel indruk maakt omdat juist die twee meisjes daar staan.

Nooit meer bang is de eerste standalone van Gaby's hand. Maar Gaby zelf is duidelijk geen standalone. Ze is sociaal een betrokken persoon en zet zich in voor diverse organisaties, zoals Women for women. Een organisatie die landelijk opereert en sinds 2014 in Eindhoven actief is om vrouwen hulp te bieden om tot economische zelfstandigheid te komen. Gaby werkt met hen samen en biedt vanuit haar expertise diverse mogelijkheden voor netwerk. Gaby wordt door een woordvoerder van Women for women gelauwerd vanwege haar passie en doorzettingsvermogen. Haar bijdrage kenmerkt haar kracht en haar inzet kent geen grenzen. 

Na een intens leesfragment uit 'Nooit meer bang' is het woord aan Gaby. De eerste exemplaren worden uitgereikt en dat is een emotioneel moment. Vervolgens wordt er nog een lied gezongen dat je wel de soundtrack van het boek zou kunnen noemen. Indrukwekkend en kippenvel. Zo ook de mededeling dat de helft van de royalty’s van het boek gedoneerd gaat worden aan het herstelproces van Karen en ook de opbrengst van de cd zal door Gaby worden afgestaan aan een gerelateerd doel. Hoezo een sterke wil en krachtige doelstelling?

De avond was een succes, zowel voor Gaby als haar bezoekers. Emoties en de harde realiteit kwamen samen, soms leverde het een brok in de keel op. Het verhaal 'Nooit meer bang' zal veel lezers in het hart raken. Een verhaal dat bij een getalenteerd auteur per toeval op haar pad is gekomen en met zoveel overtuiging nu de wereld in zal gaan.

Wij wensen Gaby heel veel succes en complimenteren haar met haar eigen kracht. Volgens ons heeft ze het zelf niet eens in de gaten hoe inspirerend zij voor anderen is. Want dát dat zo is werd deze avond wel duidelijk.

Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: