donderdag 8 maart 2018

‘Bühne no. 7’ –verschillende auteursGenre: literatuur / cultuur
Uitgever: Uitgeverij Aspekt B.V.
ISBN: 9789463383059
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 152
Uitgave: september/oktober 2017

Met dank aan Uitgeverij Aspekt voor dit recensie-exemplaar.


Achterflap
'De zee rooknaar citroen

Al van ver

Mijn hoofd uit

het raam van de

taxi'


Is de eerste strofe van het openingsgedicht Melilla door Perry Pierik. 'Verwachting' is het motto van dit najaarsnummer - iedere dag nieuwe kansen, staat met zoveel woorden in het redactioneel.


Bekende namen bij vaste Bühne-lezers zijn Ezra de Haan, Hans Dütting, Reinold Widemann, Jan Kleefstra, Ruud Alers en Pieter Jan Verstraete. De Haan, pseudoniem van de schrijver/publicist/radiomaker Peter de Rijk, komt deze keer met een verhaal over de sporen van Samuel Beckett in Hamburg. Widemann schreef een hilarisch verhaal over de reddingswekker. In de 19e eeuw was men bang om levend begraven te worden. De z.g. reddingswekker moest in dat geval letterlijk redding bieden. Van Dütting wordt deel twee van zijn miniaturen over de tango gepubliceerd en Kleefstra komt met een lofzang op het landschap van het Lage Midden. Verstraete schreef over de Duitse historicus en filosoof Julius Langbehn (1851-1907). Alers verzorgt in dit nummer de rubriek #Locatie. Dina-Perla de Winter staat garant voor een #Selfie. Nieuwkomers in Bühne zijn Jan de Rooy, Ali Hiemstra, Puck van der Land, Noud Bles, Pieter Sparre, Doede Nauta en Bert van Galen. Het zevende Bühne-nummer is weer een mooi, kleurrijk bewaarnummer dat u niet mag missen!


***

De cover van dit boek springt direct in het oog. Deze is hedendaags en ook weer niet. Maar in ieder geval prachtig.
Het aanbod in “Bühne” is zeer divers, iedereen vindt wel zijn gading in dit boek.
Poëzie wordt afgewisseld door een romanfragment, korte verhalen en essays.
Bühne lag steeds binnen handbereik om met mondjesmaat en volgens zin en tijd van te genieten. Ik vond niet ieder item dat aan bod kwam even toegankelijk.
Wel vond ik het een mooie kennismaking met verschillende genres. Het scherpt je zintuigen, verruimt je blik. Het boek sterren geven is een quasi onmogelijke opdracht. Het is een zeer mooi uitgevoerd tijdschrift in boekvorm.
“Bühne” is een bewaartijdschrift dat pakkensklaar op de salontafel ligt.
Klaar om vastgenomen te worden door eenieder die enkele momenten wil genieten van literatuur.

“Bühne” vraagt erom om steeds vervangen te worden door het nieuwste exemplaar en maakt zo helemaal deel uit van onze woonkamer.
Het boek is genieten met een grote G voor iedere literatuur- en cultuurliefhebber.

Bühne is een tijdschrift voor literatuur en cultuur van uitgeverij Aspekt. Het eerste nummer verscheen in oktober 2014. Het tijdschrift verschijnt 2 keer per jaar, in het najaar, september/oktober en in het voorjaar, maart/april.

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: