vrijdag 2 maart 2018

'De Biomens' - Jan-Hubert van RensenGenre: thriller
Uitgever: Paris Books
ISBN:
9789492883025
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 172
Uitgave: januari 2018

Dank aan Jan-Hubert van Rensen voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

In de Duitse Alpen zijn aan het begin van de 21e eeuw grote fabrieken gebouwd waar Biomensen worden gekweekt. Gekloonde mensen zonder bewustzijn. De ideale robots om goedkoop werk te doen voor de mensheid. Maar wat gebeurt er als een van de Biomensen in de kweekfaciliteiten wel degelijk bewustzijn blijkt te hebben? Wil de oprichter het verdoezelen? Zijn er anderen die ervan weten? Wat beleeft de Biomens, die toch onbedoeld bewustzijn heeft?

Toen ik het boek in handen kreeg, was het eerste dat mij opviel dat het een vrij dun boek is. Aangezien ik voor ik aan dit boek begon een dikke pil van ruim 600 pagina’s in handen heb gehad, voelde dit toch wel erg comfortabel. Wel twijfelde ik of dit boek niet te dun was om een goed verhaal te kunnen schrijven over zo’n complex onderwerp als klonen.

Het verhaal wordt aan de hand van korte hoofdstukken verteld door de ogen van drie verschillende personages, oprichter Ewaldus, journaliste Maaike en de Biomens. Een erg leuk detail is dat er geen sprake is van hoofdstuknummering, maar dat ieder hoofdstuk wordt gekenmerkt door strengen DNA bovenaan een nieuw deel. De overgang tussen de verschillende vertelperspectieven verloopt soepel, waardoor je als lezer het verhaal goed kan volgen.

Het onderwerp van het verhaal is boeiend, maar ook wel een beetje angstaanjagend. Het geslaagd klonen van mensen komt immers steeds dichterbij. Hierdoor ga je je tijdens het lezen afvragen in hoeverre het verhaal op waarheid berust en welke gedeeltes er puur fictief zijn. Toch mis ik gedurende het verhaal het echte thrillergedeelte. Telkens wanneer ik het gevoel kreeg dat er iets heftigs ging gebeuren, kwam dit niet tot stand. Hierdoor heb ik het gevoel gekregen dat er meer in het verhaal had gezeten.

Van Rensen is begonnen met schrijven omdat hij het onzin vond om literair verantwoorde boeken te moeten lezen voor de leeslijst. Hij besloot dus om een boek te schrijven zonder al het “literaire gedoe”, zoals hij dit zelf omschreef. Persoonlijk denk ik dat dit hem gelukt is. Het boek leest gewoon lekker, maar heeft toch een belangrijke boodschap. Ik vind het dan ook een uitermate geschikt boek voor scholieren om te lezen voor de lijst. “De Biomens” ontneemt niet het plezier van lezen, maar bevat voldoende stof om over te discussiëren tijdens een mondeling. 

Als ik het boek moet beoordelen kom ik op 3 sterren uit. Het is een goed verhaal wat vlot geschreven is en stof tot nadenken geeft. Toch heb ik wel het gevoel gekregen dat er meer in had kunnen zitten. Zeker omdat het boek niet dik is en er dus ruimte was om meer pagina’s te vullen. Het verhaal zelf blijft grotendeels open op het einde. Hierdoor is er de mogelijkheid om er een vervolg aan te geven. Al vraag ik me af of er nog voldoende inspiratie is om er een volledig boek mee te kunnen vullen.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: