zaterdag 17 maart 2018

'Ziva' - John WinkelGenre: thriller
Uitgever: LetterRijn
ISBN:
9789491875496
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 340
Uitgave: maart 2018

Dank aan uitgeverij LetterRijn voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.


Dit boek is vanaf vandaag overal verkrijgbaar. 

Onderzoeksjournalist Ziva Berkowitz krijgt een tip over grootschalige fraude in een middelgrote Nederlandse gemeente. Ze besluit er dieper in te duiken en achterhaalt geheimen die ze beter niet had kunnen ontdekken. Iets wat klein leek blijkt van een gigantische omvang. Corruptie, witwaspraktijken, mishandelingen en liquidaties zijn aan de orde van de dag in de wereld die ze steeds verder weet bloot te leggen.
Buiten haar diepgravende onderzoek om raakt Ziva ook betrokken bij een duistere familiekwestie, waarbij haar vermogende broer Yakov wordt afgeperst.
Als op een dag haar tipgever onder verdachte omstandigheden om het leven komt, raakt de zaak in een stroomversnelling.
Een afgrijselijke moord is aanleiding voor rechercheur Johan Verhulst om zich nadrukkelijk met de zaak te gaan bezighouden. Maar ook Leo Klokman, producent van het televisieprogramma CrimeXplorer, stort zich op deze misdaad. Met zijn team neemt hij onverantwoorde risico's die tot levensbedreigende gevolgen leiden.


Ik moet eerlijk bekennen dat dit boek niet meteen mijn aandacht zou trekken, maar na het lezen van de proloog was ik toch erg benieuwd geworden. Het leek mij namelijk geen standaardthriller waarbij een moord opgelost wordt door een rechercheur. Mijn vermoedens bleken te kloppen en dit zorgt ervoor dat “Ziva” je als lezer bijzonder verrast.

Het boek zelf is opgedeeld in vier delen en in ieder deel komen er weer nieuwe personages bij. In het begin is dit best wel wennen en af en toe is het nadenken wat de onderlinge relatie tussen personages is, maar eenmaal aan deel 3 begonnen leest het verhaal vrij vlot omdat je gewend geraakt bent aan de schrijfstijl van Winkel. Nu lijkt het alsof de eerste twee delen erg langdradig zijn, maar dit is een onterechte gedachte. Ondanks dat het even duurt voordat je alle personages in kaart hebt gebracht, leest het verhaal ontzettend fijn. Door de korte hoofdstukken ben je zo een eind weg en zelf had ik al snel de neiging om pas te stoppen met lezen als ik een heel deel had gelezen, terwijl ik normaal stop na een bepaald aantal hoofdstukken.

Het verhaal zelf is erg origineel bedacht, vooral omdat niet specifiek de politie, maar juist onderzoeksjournalisten en misdaadverslaggevers overwegend de hoofdrol spelen. Hierdoor neemt Winkel ons als lezers mee om misdaden te bekijken vanuit twee totaal andere richtingen. Wat ik wel jammer vond is dat je als lezer al best snel weet wie er achter de moorden en andere misdaden zaten, doordat je het verhaal leest vanuit verschillende personages. Er was nog genoeg ruimte voor onverwachte zaken, maar in grote lijnen wist je als lezer al snel hoe het verhaal zich ging ontwikkelen. Toch heeft dit mij er zeker niet van weerhouden om het boek tot de laatste pagina te verslinden.

Tot slot wil ik nog extra aandacht besteden aan het boek zelf. Waar ik normaal moeite heb om een boek goed open te houden zonder de rug te beschadigen, is dit boek op een andere manier ingebonden. Hierdoor kon het boek vrij wijd opengeslagen worden zonder dat er ook maar één kreukel in de rug terecht kwam. Persoonlijk vind ik dit erg prettig, vooral als je in bed wilt lezen. Bovendien vond ik het ook grappig om een keer een rustige voorkant te zien en juist een drukkere achterkant, zonder dat het hinderlijk was om de omschrijving te lezen.

Kortom ondanks dat dit boek normaal niet snel mijn aandacht zou trekken, vond ik het boek zeker de moeite waard. Hierdoor wordt maar weer eens duidelijk dat het zeker loont om eens een boek te lezen dat misschien niet direct je eerste keus is. “Ziva” krijgt van mij dan ook 3.5 ster en ik zal dit boek ook zeker aanraden aan iedereen die weleens een ander type thriller wil lezen.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: