woensdag 18 april 2018

‘Mijn vriendenboekje. Over een kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept heeft'. - Wolf Erlbruch en Werner HolzwarthGenre: vriendenboekje
Uitgever: C. De Vries- Brouwers
ISBN: 
9789053415795
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina's: ruimte voor 25 vriendjes en vriendinnetjes
Uitgave: juni 2016

Met dank aan uitgeverij C. De Vries- Brouwers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Herinner je al je vriendjes uit de kleutertuin, al jullie avonturen samen, jullie lievelingseten, de gekste carnavalspakken. Het boekje bevat ook een verjaardagskalender.

Het leesboekje over de kleine mol is al wel bekend, maar dat er ook een vriendenboekje was van dit dier wisten wij niet. Tot ik eens op zoek ging naar vriendenboekjes en deze tegen kwam.

In de klas van Helena gaan vriendenboekjes veelvuldig rond. Helena wilde ook erg graag zo’n boekje dus uiteindelijk ben ik eens gaan kijken wat er op de markt is. Er zijn een aantal thema’s die je vaak tegenkomt zoals Disney prinsessen, Buurman en Buurman, Paw Patrol en Frozen. Op zich leuk maar de vragen in deze boekjes vind ik wat minder. Zo wordt er om een favoriete website gevraagd (Helena kijkt alleen YouTube, verder zit zij niet op internet) en een adres, telefoonnummer en e-mailadres vind ik ook niet aan de orde. Daar worden dan gegevens van een ouder ingevuld terwijl ik het leuker vind wanneer er veel ruimte is om dingen op te schrijven die het kind leuk vindt. Nu weet ik wel dat Helena hier niet zo kritisch in zal zijn maar stiekem vind ik dat ik er ook een stem in heb…

Helaas ben ik dit vriendenboekje over de kleine mol nergens in een winkel tegengekomen en op websites zag ik alleen maar de voor- en achterkant van het boekje. Zo had ik nog steeds geen idee welke vragen erin staan.
Na even zoeken kwam ik één foto tegen van de binnenkant die een tevreden persoon ergens op internet had geplaatst. Hier zag ik gelijk dat er meer vragen gericht op (jonge) kinderen in staan en de leeftijd en lengte kan het kind zelf omcirkelen. Ook mag de favoriete kleur in een figuurtje ingekleurd worden. Dit boekje ging het worden.

Helena was helemaal blij toen haar vriendenboekje op de deurmat plofte en kon niet wachten om het aan iemand uit te lenen.
Gelukkig blijkt het vriendenboekje erg leuk te zijn, juist door de vragen en vormgeving die net iets anders zijn dan andere vriendenboekjes. Ik ben dan ook zeker blij dat we voor dit boekje zijn gegaan en hoop dat op deze manier meer mensen op het idee komen om eens wat verder te kijken voor een vriendenboekje. Het is zonde dat dit boekje zo onbekend is en dat er zo weinig over te vinden is.

Er zijn twee kleine minpunten aan dit vriendenboek. Het eerste is dat er maar twee verschillende pagina’s zijn. Hierdoor zie je constant dezelfde tekeningetjes. Het andere is de verjaardagskalender achter in het vriendenboekje. Mijn ervaring is dat er niet tot het einde van het vriendenboekje wordt gebladerd, waardoor deze kalender niet ingevuld wordt door de kinderen (of ouders) die het boekje in handen krijgen. Het was beter geweest om de vraag naar de verjaardag op de pagina’s zelf te zetten. Deze vraag had dan mooi de plek in kunnen nemen van de vraag wie er op de kop van kleine mol heeft gepoept. Ik snap dat hier naar verwezen wordt, maar aangezien kleine mol zelf ook een bladzijde heeft ingevuld kan iedereen daar (of bij een ander) het goede antwoord afkijken. Deze vraag voegt dus niks toe.

Toch zijn wij erg tevreden met het boekje. Er is veel ruimte voor een foto, een pagina voor het kind van wie het boekje is om zelf in te vullen en de vragen zijn er echt op gericht om meer te weten te komen over de vriendjes en vriendinnetjes. Daarom toch 4 sterren voor het vriendenboekje van de kleine mol die wilde weten wie er op zijn kop gepoept heeft.

Annelien Kruithof – recensent De Perfecte Buren
Geen opmerkingen: