woensdag 4 april 2018

‘Tranen over Mortsel’ – Pieter SerrienGenre: geschiedenis
Uitgever: Davidsfonds
ISBN: 9789059089341
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 416
Uitgave: februari 2018

Met dank aan Uitgeverij Davidsfonds/WPG voor dit recensie-exemplaar.


Achterflap
Op 5 april 1943 droppen Amerikaanse bommenwerpers hun ijzeren tranen boven Mortsel. De vliegtuigfabriek Erla is het doelwit, maar wordt amper getroffen. De drukke woonkern in de wijk Oude God krijgt de volle laag. Balans: 1259 vernielde of zwaar beschadigde woningen, 1342 gewonden en niet minder dan 936 doden, onder wie 209 kinderen. Het zwaarste bombardement ooit in België.

75 jaar later is de herdenking van de luchtaanval symbool geworden voor alle oorlogsslachtoffers. Deze derde, herziene editie van ‘Tranen over Mortsel’ bundelt bijzonder aangrijpende verhalen over het bombardement. Dit boek gaat niet over de grote oorlogspolitiek of militaire strategieën, maar vertelt het verhaal van de mensen die het drama meemaakten.

***


Tranen van verdriet over de doden.
Tranen van ontroering en onbegrip, ook 75 jaar later nog.
Tranen over Mortsel.

In dit boek, geeft Pieter Serrien een forum aan de mensen die dit drama hebben meegemaakt. Hij stelt zich op als facilitator. Hij geeft hun de mogelijkheid om hun verhaal te vertellen en te delen. Op deze manier kijk je als lezer mee door de ogen van de kinderen en jong volwassenen, die getuigen waren van dit bombardement. Je ziet de ravage die door het bombardement op Mortsel is veroorzaakt, je ziet de doden en gewonden. Je voelt de angst, de paniek alsof je zelf in Mortsel aanwezig was op 5 april 1943.


Het verhaal op deze manier te delen, maakt dat je er echt mee midden inzit als lezer. Het boek is heel mooi opgedeeld. Serrien brengt structuur in de verhalen, door ze op basis van tijdstip te groeperen, bv. de momenten voor de bomaanslag, het tweede bombardement, enz. Ook geeft hij bijzondere aandacht aan de scholen. Doorheen heel het boek wordt de verhalen nog meer kracht bij gezet door de talrijke foto’s.
Het is een schrijnend, aangrijpend en zeer confronterend verhaal dat met de lezer gedeeld wordt. Het maakt je zeer stil, te lezen over zoveel onschuldige slachtoffer en te voelen wat de getuigen toen meemaakten en de rest van hun leven met zich meedragen.

Sterren toekennen aan dit boek is niet opportuun. Dit zou van weinig respect getuigen voor de gevoeligheid en de sereniteit van het onderwerp, voor de slachtoffers en de getuigen.

‘Tranen over Mortsel’ is een boek dat je een stuk van de geschiedenis van België laat meemaken. Een boek, dat een zwarte dag herdenkt, een boek dat je laat meevoelen alsof je zelf aanwezig was op de bewuste 5 april 1943. Een zeer aangrijpend boek, aangezien het verteld is door hen die die dag zelf hebben meegemaakt.

Bezoek zeker ook volgende website : https://5april1943.be/ voor meer informatie over het zwaarste bombardement op België.
Hier vind je ook de planning om van 2018 een waardig herdenkingsjaar te maken. Dit jaar is het exact 75 jaar geleden dat Amerikaanse bommen 936 doden maakten in Mortsel. Ook de facebookpagina is zeker het bezoeken waard: https://www.facebook.com/TranenoverMortsel/

Dit boek is verkrijgbaar bij Standaard uitgeverij

Peggy Van Aert - recensente De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: