maandag 28 mei 2018

Blogtour 'Vorstin van de kou' - Jasper Polane
De Maalstroom – re-read blogtour

Op 7 juni verschijnt “Heren van Twist”, het vierde en laatste deel uit de serie “De Onzichtbare Maalstroom” van Jasper Polane. Ik ben tot mijn grote plezier door de schrijver gevraagd het tweede deel uit deze serie te herlezen: “Vorstin van de Kou”.

Graag wil ik Jasper Polane bedanken voor de boeken “Lege steden” en “Vorstin van de Kou” voor deze re-read.

Flaptekst Heren van Twist

De Onzichtbare Maalstroom is de bron van magische energie. Prachtig, maar ook onvatbaar en angstaanjagend. 
De dief Rune Mathijsen ontvreemdt een jaden afgodsbeeld uit het huis van een rijke koopman. Al snel raakt hij verwikkeld in de intriges van een geheime cultus, maar als spionne Edison Walraven hem opzoekt blijkt de dreiging groter te zijn dan hij ooit had kunnen denken. 
In een poging het gevaar te bedwingen zetten de Wolvinnen van Otrostaadt een grootscheepse expeditie op touw. Zal het lukken de mysteries van de Onzichtbare Maalstroom te doorgronden? 
HEREN VAN TWIST verhaalt over denkbeeldige liefdes, schokkende metamorfoses en surrealistische angstdromen. Het is de zinderende apotheose van Jasper Polanes fantastische cyclus DE ONZICHTBARE MAALSTROOM.

Biografie

Jasper Polane is schrijver, uitgever en oprichter van Quasis. Hij wordt gezien als een vernieuwer in het genre. Zijn debuutroman Lege steden (2014) behaalde de tweede plaats in de Hebban Awards voor het Beste Fantasyboek van het Jaar.


Blog
Ik ben tijdens het lezen van de serie "De Maalstroom" gefascineerd geraakt door de fantomen. Jasper Polane heeft met deze wezens ervoor gezorgd dat delen van deze serie ronduit angstaanjagend zijn. Het tweede deel van de serie, “Vorstin van de Kou”, begint gelijk heftig:

"Konraad Stralbock merkte dat sterven geen pijn deed. De doodsoorzaak wel, natuurlijk: het moment waarop het monster met zijn klauw zijn zij insneed en een aantal belangrijke organen uit zijn lijf rukte. Ja, dat deed pijn. Maar het doodgaan zelf, het uitblazen van de laatste adem, het wegglippen van zijn bewustzijn: pijnloos."

Het zijn de zogenaamde fantomen die dit op hun geweten hebben. Konraad Stralbock is hoofdinspecteur van Inquisitie in Otrostaadt-Alpha. In “Lege steden” maak je als lezer kennis met hem. Heike Krim heeft vanaf het eerste moment dat zij voor deze man gaat werken een instinctieve afkeer. Bij het herlezen van “Vorstin van de Kou” blijkt Heikes gevoel gegrond te zijn.

Al in het eerste deel van de serie, “Lege steden”, komen Heike Krim, Edison, Odette en anderen uit de Alphawereld en Alixwereld in aanraking met fantomen als ze terecht komen in een nieuwe, nog onbekende alternatieve wereld die in eerste instantie leeg lijkt te zijn. Het is echter de thuiswereld van zeer kwaadaardige wezens: de fantomen. Het zijn donkere schimmige gestalten, gedaanten zonder vorm of gezicht. Ze geven mensen het gevoel van onmenselijk lijden, van haat en roepen bij hen doodsangsten op. Fantomen verplaatsen zich voornamelijk in de schaduwen, maar af en toe krijg je een beeld van hen: een gebochelde vorm, een suggestie van een rug, schouders, lange armen met ieder twee ellebogen en klauwen. Ze hebben puntige vingers die eindigen in lange, zwarte nagels.


Fantomen voeden zich met het intellect van hun slachtoffers. Nadat fantomen een persoon hebben gedood zijn ze niet langer geïnteresseerd in het stoffelijk overschot. Ze eten het spirituele gedeelte dat overblijft: de geest, de ziel, de psyche. Wanneer het om een sterke geest met psychische krachten gaat, blijft er van die geest een schaduw, een fantoom over. Een zwak, schimmig fragment met een honger naar andere krachtige, nog levende, geesten. Het is hun manier van voortplanten.

In dit tweede deel wordt er dieper op ingegaan dat Stralbock tijdens zijn verandering naar fantoom de roep hoort van Heike (deel één “Lege steden”). Hij beseft dat zij een plan heeft om de fantomen te bestrijden. Hij probeert haar te bereiken, maar hij wordt tegengehouden door de fantomen die bij hem zijn. Ze willen dat zijn geest in zijn lichaam blijft tijdens de transformatie. Het blijkt dat de fantomen met elkaar onderling kunnen communiceren. Stralbock komt er zo achter dat de andere fantomen plannen hebben met Heike. Ze willen haar, zodra de tijd rijp is, vermoorden, verminken en aan de Vorstin van de Kou geven.

Als Stralbock eenmaal volledig getransformeerd is tot fantoom en verjaagd is naar de wereld waar de fantomen vandaan komen, bespeurt dit fantoom dat ooit Stralbock is geweest, regelmatig één, soms twee aanwezigheden in zijn nieuwe wereld. De andere fantomen raden hem af zich met hen bezig te houden. Als lezer weet je inmiddels via "Lege steden" dat deze aanwezigheden Odette en Heike zijn. De fantomen noemen deze aanwezigheden "De Macht" en leggen aan Stralbock uit dat deze personen met rust gelaten moeten worden, omdat het anders hun eigen ondergang kan betekenen. Op een dag merkt het fantoom dat ooit Stralbock was dat hij begint te groeien, dat gedachten en herinneringen beginnen terug te komen via de andere fantomen. Hij begint steeds meer Konraad Stralbock te worden. Uiteindelijk melden de fantomen dat het tijd is om te gaan, hij is door de Vorstin uitgekozen en ze wil dat hij zich bij haar voegt. Eenmaal bij de Vorstin is Stralbock niet langer een fantoom en heeft hij gedeeltelijk zijn menselijke vorm teruggekregen: iets te lange armen en vuile klauwen, een bleke, bijna menselijke huidskleur, niet meer doorschijnend. De Vorstin blijkt een vrouwelijke gestalte te zijn die op een troon zit en wacht. Hij voelt dat zij zeer kwaadaardig is.

In “Vorstin van de Kou” zijn Edison en Rune op zoek naar Werner Boren in een alternatieve wereld. De Werner Boren in deze wereld houdt zich bezig met mysterieuze en kwaadaardige praktijken. Tijdens hun zoektocht vinden Edison en Rune een stenen beeld. Het is een vruchtbaarheidsbeeld gemaakt uit een bleke groene edelsteen: breed, met zwaar overdreven vrouwelijke vormen met grote borsten en brede heupen. De alternatieve Werner Boren is op deze wereld de leider van een of andere religieuze orde, die “De Liturgie der Gevallenen” heet. Ze vereren een demonische godin die bekendstaat als de Vorstin.

Werner Boren is geïnteresseerd in het meisje Deira. Zij speelt een belangrijke rol om de Vorstin van de Kou vrij te krijgen. De Vorstin wil naar de Schemerwereld komen om er de macht over te nemen. Zij is één van de Heren van Twist, de Vrouwe van Ast-Aranath, een bovenaards wezen van pure vernietiging. Als ze niet wordt tegengehouden, zullen alle werelden in de Maalstroom dit lot delen. Stralbock wordt er op uitgestuurd het meisje Deira mee naar de Vorstin te nemen. Hij is als fantoom inmiddels iets veel groters en vele malen machtiger geworden: hij is de Heraut van de Vorstin.

Er zijn verwijzingen naar de Heren van Twist in dit tweede deel, die mij nieuwsgierig maken wat voor wezens deze Heren nu eigenlijk zijn: als de Heren van Twist uit hun gevangenissen weten te ontsnappen kunnen ze hun heerschappij over de Maalstroom voortzetten. De Vorstin is van mening dat die heerschappij alleen voor haar is, omdat zij de enige Dame van Twist is. De Vorstin wil alle werelden van de Onzichtbare Maalstroom onderwerpen aan haar wil en met haat, kou en duisternis deze werelden regeren. Ik ben benieuwd naar de andere Heren van Twist en welke invloed zij zullen hebben op de diverse werelden. Welke rol gaan de fantomen spelen in dit boek? Ook ben ik, na het lezen van de flaptekst van “Heren van Twist”, erg benieuwd naar de rol van Rune Mathijsen. Ligt bij hem de oplossing tot vrede of is hij juist degene die ervoor gaat zorgen dat de Heren van Twist meer macht krijgen? Is het de Rune uit dit deel “Vorstin van de Kou” of is het een dubbelaar van hem uit een andere wereld? Is het jaden afgodsbeeld hetzelfde beeld als uit “Vorstin van de Kou”?

Vanaf 7 juni zullen wij hier achter komen. Ik kijk er naar uit “Heren van Twist” te lezen.

Jeanine Feunekes-Both – recensent De Perfecte Buren 

Geen opmerkingen: