vrijdag 18 mei 2018

'De onverklaarbare logica van mijn leven' - Benjamin Alire Saenz


Genre: Young Adult
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 9789463491112
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 428
Uitgave: februari 2018

Als eerste gaat mijn grote dank uit naar uitgeverij Blossom Books. Voor het uitgeven van dit prachtige boek. Voor het prachtige verhaal dat ze (helpen) verspreiden. Voor de geweldige cover. En voor dit recensie exemplaar!

Flaptekst
Het is de eerste dag van Sals laatste jaar op de middelbare school en alles staat op het punt te veranderen.

Salvador dacht dat hij wist waar hij hoorde in de wereld. Maar als hij geconfronteerd wordt met zijn veranderende gedrag, begint hij meer en meer na te denken over zijn verleden, heden en toekomst.
Sal is als Amerikaans adoptiekind opgegroeid bij een Mexicaanse homoseksuele vader. Is hij dan Amerikaans-Mexicaans, of Mexicaans-Amerikaans? En welk gedrag heeft hij van zijn liefdevolle vader geleerd, en welke karaktereigenschappen komen van zijn biologische ouders? Of is Sal gewoon zichzelf?
Samen met zijn vrienden en zijn vader zoekt hij uit wie hij is en waar hij hoort, maar ontdekt hij vooral hoe belangrijk het is om te kunnen zijn wie je écht bent.


Samenvatting van het verhaal

In ‘De onverklaarbare logica van mijn leven’ neemt Benjamin Alire Sáenz je mee in het verhaal van Salvador (Sally), zijn (adoptie)vader Vincente en Sam (Sammy). Sally is de echte hoofdpersoon in dit boek. Hij groeit op als adoptiezoon bij Vincente, die homo is. Dit maakt Sally niets uit. Het is de beste vader die er is. Maar Sally merkt dat hij verandert. Hij vecht de laatste tijd niet alleen met woorden, heeft moeite zich te concentreren en heeft wisselende stemmingen. Er gebeuren dingen in zijn leven, in dat van Sammy en dat van Vincente. Goeie dingen en slechte dingen. Langzaam lijkt hij zichzelf te 
ontdekken.

Conclusie

Net als ‘Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum’ is dit boek een echte must have. (Misschien is het slim om nu vast het boek te kopen voor het uitverkocht is en dan pas deze recensie te lezen… ;) ). Nee zonder grap, dit boek is voorlopig even mijn nieuwe beste boek. Dit boek is voorlopig even mijn verslaving (steeds even pakken als ik langs de kast loop). Ik houd niet zo van labels op boeken, toch durf ik te beweren dat dit literatuur is. Echte YA-literatuur. Met fraaie zinnen weet Benjamin Alire Sáenz je te vangen in een wereld die elke puber, elke YA zal herkennen. Lief en leed. Elk facet is in dit boek te vinden. Het is verdrietig, lachwekkend, ontroerend en noem zo maar op! ik voelde me fijn en verdrietig tegelijk. Ik als 17-jarige puber herkende me in Salvador, in Sam, in Fito. Hun problemen zijn mijn problemen.

-Mijn theorie was dat iedereen een relatie met woorden heeft –of ze dat nu weten of niet. (blz.32) 

Ik ben verliefd. Op Sally, op Sam, op Fito, op Vincente, op Mima, op Marcos, op iedereen. Op dit boek, op de schrijfkunsten van Benjamin Alire Sáenz. Verplichte kost op scholen, want dit zijn de boeken waardoor je ontwikkelt. 
5 fonkelende sterren voor ‘De onverklaarbare logica van mijn leven’.

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: