donderdag 24 mei 2018

'Everless' - Sara HollandGenre: young adult
Uitgever: Blossom Books
ISBN: 9789463491341
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 293
Uitgave: februari 2018

Ik wil allereerst uitgeverij Blossom Books bedanken voor het recensie exemplaar van ‘Everless, het meisje en de alchemist’. Wat een prachtige cover hebben jullie weer!

Flaptekst
Tijd is geld. Zeker in Sempera, waar tijd in je bloed zit en omgezet kan worden naar munten. Hoe rijker je bent, hoe langer je leeft...
De familie Gerling is rijk: ze hebben tijd in overvloed door de hoge belastingen die ze eisen van de arme bevolking. En niemand haat hen meer dan Jules Ember. Toen ze klein was, woonde ze met haar vader op Everless, het landgoed van de Gerlings, maar een noodlottig ongeluk dwong hen midden in de nacht te vluchten. Als Jules erachter komt dat haar vader bijna door zijn tijd heen is, weet ze echter dat er maar een ding op zit: terugkeren naar Everless om daar te werken als dienstmeisje.
Teruggaan naar Everless brengt meer gevaar - en verleiding - met zich mee dan Jules zich ooit had kunnen voorstellen. Al gauw komt ze steeds dichter bij een bizar, eeuwenoud geheim over het landgoed en zichzelf.

Samenvatting van het verhaal
Jules en haar vader zijn gevlucht van Everless. Ze zijn arm en vader staat op het punt door zijn tijd heen te zijn. Jules staat voor een keuze. Machteloos toekijken of naar Everless (dat ze enorm haat) gaan om te werken. Het wordt dat laatste.

Ze moet hard werken maar verdient goed. Ze weet op te klimmen tot dienstmeisje van de koningin en de prinses. Er is echter wat raars met Jules aan de hand, ze kan de tijd vertragen. Haar vader waarschuwt haar voor Everless en Jules komt er achter dat hij een groot geheim over haar weet. Ze gaat op onderzoek en doet een verassende ontdekking.

Conclusie
Sara Holland schrijft fijn. Het leest snel en vlot. Wat bijzonder is aan dit boek, is de originaliteit. Nog nooit heb ik gehoord van een boek met dit concept, of met deze invalshoek. Maar ondanks dat de originaliteit enorm hoog is en het verhaal goed, zat ik terwijl ik las steeds in mijn hoofd met drie of vier sterren, meer werd het niet. Het is namelijk zeker goed geschreven, maar de stijl van Holland vond ik niet persé enorm goed. Diegene die mijn recensies leest, zowel hier als op mijn eigen blog, weten dat ik enorm gevoelig ben voor plottwisten in, en het eind van een boek. En wauw! Everless heeft me een plottwist en einde. Goedgloeiende! Ik ging als een gek door het boek die laatste hoofdstukken, zo graag wilde ik verder met die plottwist. Holland laat een mooi open eind dat ruimte laat voor het vervolg. 

Everless bevat spanning, liefde en bedrog. Emoties die het tot een pageturner maken. Ik geef Everless vier en een halve ster.

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: