maandag 28 mei 2018

‘Flashback’ - Mariëtte MiddelbeekGenre: thriller
Uitgever: Marmer B.V.
ISBN: 9789460683916
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 376
Uitgave: april 2018

Dank aan uitgeverij Marmer voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Vier vrouwen, drie moorden, één verleden

De vriendschap van Ilona, Sanne, Bregje en Anouk die op de middelbare school zo hecht was, is in de loop der jaren verwaterd. Maar als in de duinen bij Bloemendaal het lichaam wordt gevonden van Céline Landgraaff – de vijfde vriendin uit het groepje, die net na het eindexamen verdween – komt Bregje met het idee een reünie te organiseren. Voor het zover is slaat het noodlot echter ongenadig toe. Want het verleden mag dan ver weg lijken, sinds de vondst van Céline blijkt het ineens dichterbij dan ooit.

Mariëtte Middelbeek is zeker geen onbekende schrijfster voor mij. Al vanaf haar allereerste boek was ik weg van haar schrijfstijl. Toch is “Flashback” pas haar eerste thriller.

Het boek zelf is opgedeeld in vier delen. In ieder deel wordt het verhaal verteld door de ogen van één van de vriendinnen. Deze manier van vertellen zorgt ervoor dat je als het ware 4 verschillende verhalen leest die telkens samen komen. Hierdoor leer je alle vrouwen stuk voor stuk goed kennen, maar blijft er ook constant een spanning hangen. 

De omslag van het boek verdient ook zeker een vermelding. Deze heeft een bepaalde spanning over zich heen hangen, waardoor je het boek graag even oppakt. De kleur groen die gekozen is, is niet een standaard kleur maar gifgroen. Ook dit geeft het boek een aantrekkelijk en mysterieus uiterlijk.
Het duurde bij mij zeker tot het laatste deel voordat ik een vermoeden kreeg wie de dader was. Achteraf waren er wel duidelijk passages die tijdens het lezen wat onbelangrijk leken, maar uiteindelijk hints richting de dader bleken te zijn. Toen uiteindelijk de ontknoping volgde, voelde deze voor mij wel wat onrealistisch. Dit is erg jammer, want de rest van het boek was juist zo sterk, doordat je je echt kon voorstellen dat het iedereen kan overkomen. Het einde daarentegen is in mijn ogen wat vergezocht, waardoor dit het gevoel ontnam dat iedereen slachtoffer kan worden.

Toch is het in zijn geheel genomen een erg goed boek en ik kon het dan ook erg moeilijk wegleggen. Alle hoofdpersonages zijn zeer sterk uitgewerkt en je kan je goed een beeld vormen bij alle vrouwen. Al met al heb ik zeker genoten van het boek en heeft Mariëtte Middelbeek wel bewezen dat ze naast chicklits ook goed is in thrillers schrijven. Het boek krijgt van mij dan ook 3,5 ster en ik hoop dat er meer thrillers van haar hand zullen volgen.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: