donderdag 31 mei 2018

Suzanne Esther blogt ... Ana SoofDe eerste

Zoals beloofd zou ik jullie uitleggen waar de alias Ana Soof vandaan komt.
Mijn columns beginnen meestal met een steekwoord, een inval of een stelling waarna ik over het betreffende onderwerp al schrijvende er flink op los filosofeer. Vervolgens gooi ik ook nog wat analytisch vermogen in de strijd, plus een flinke dosis zelfreflectie.
Zo kwam ik ooit op het woord anasoferen.
Anasoferen is een combinatie van analyseren en filosoferen, en het verwoord perfect wat ik vaak doe.
Iemand die anasofeert is dus een Anasoof. Ana Soof klinkt leuker. Voilà.

Het is niet zo dat mijn columns altijd over iets diepzinnigs gaan. Regelmatig gaat het helemaal nergens over, maar op één of andere wijze vinden lezers die nou juist het leukst. Ik heb zelf niet altijd de controle over het schrijfproces; het lijkt soms of ‘iets’ anders dan ikzelf typ, en de aansturing van mijn vingers – tien vingers blind – overneemt.

Dat ‘iets’ noem ik voor het gemak mijn schrijfklier. Het zou zo maar een bestaand orgaan kunnen zijn, maar ‘het’ is soms behoorlijk klierig. Vooral als ik iets zogenaamd belangrijks wil schrijven en er komt iets heel anders uit?
Wees niet bang, ik heb geen gespleten persoonlijkheid. Ik weet meestal nog wel wat ik doe. Bovendien kan ik altijd nog kiezen om een geschreven stuk te deleten…toch?

Ik hoop dat jullie het leuk vinden om een beetje met mij mee te anasoferen. Het is geen verplichting, maar af en toe zal ik jullie uitdagen tot het delen van zaken die ik graag wil weten. Mijn nieuwsgierigheid is namelijk oneindig.

Als jullie een leuk steekwoord, onderwerp of een stelling voor mijn volgende column weten, dan hoor ik het graag. Anders verzin ik er zelf wel één. Of twee. Drie zelfs.

Tot snel,

Groetjes

Ana Soof (Suzanna Esther)

1 opmerking:

Peter van Bavel zei

Proficiat Ana Soof! Wat een prachtig debuut: de eerste
Ik wil graag weten waarom 'de filolyse' is afgevallen.
Ik wil geen regie voeren op jouw tweede, dus laat ik mij wederom graag verrassen.
Dat is in de eerste plaats namelijk goed gelukt. Daar kunnen zelfs jouw tien vingers blind op vertrouwen.

Hartelijke groet,

Peter van Bavel