dinsdag 12 juni 2018

'Achterland' - Arne Dahl


 
Genre: misdaad
Uitgeverij: De Geus – Amsterdam
ISBN: 978 90 445 3774 1
Uitvoering: digitaal boek
Aantal bladzijden: 368
Verschijningsdatum: 12 juni 2018

Met dank aan uitgeverij De Geus voor dit recensie-exemplaar.


Arne Dahl (1963) is het pseudoniem voor de succesvolle Zweedse schrijver Jan Arnald.  Hij is vooral bekend geworden door een serie thrillers over het A-team. Deze boeken zijn de basis geweest voor een eveneens succesvolle televisieserie. In 2016 verscheen Grensgebieden, het eerste deel van wat een trilogie moet worden over het speurders duo Sam Berger en Molly Blom. Het boek wordt gezien als een van de hoogtepunten in de misdaadliteratuur van 2017. Achterland is het tweede deel.

Als Sam Berger zijn ogen opent, is hij helemaal gedesoriënteerd. De wereld om hem heen is wit en stil. Als hij wat meer grip op zijn omgeving krijgt ziet hij dat hij niet alleen is. Molly Blom vertelt hem dat zij zich in het noorden van Zweden bevinden op een plek waar ze veilig zijn voor de politie en de geheime dienst die hen zoeken. Uit het spaarzame contact dat zij hebben met iemand die zij kunnen vertrouwen komen zij te weten dat er aanwijzingen zijn opgedoken die een nieuw licht werpen op een gruwelijke moord die een aantal jaren geleden is gepleegd. Sam maakte deel uit van het politieteam dat die moord onderzocht. Reden genoeg om zich opnieuw in de zaak te verdiepen maar of dat een verstandig besluit is, is maar helemaal de vraag.

Arne Dahl is een uitstekende misdaadauteur die originele plots verzint. Zijn stijl is mooi en stilistisch goed verzorgd. Het zijn verhalen waar je de tijd voor moet nemen. Ze zijn complex en heel erg gedetailleerd. Iedere alinea en iedere gebeurtenis is belangrijk en dat vereist concentratie bij de lezer. Het verhaal heeft veel dialogen waarin de betrokkenen minutieus analyseren wat de betekenis is van zaken waarop zij zijn gestuit. Dat lijkt saai maar is het niet. Al die gesprekken zijn uitermate boeiend en hebben iets betoverends.

De personages zijn goed uitgewerkt en spreken tot de verbeelding. Hetzelfde kan worden gezegd over de beschrijving van het Noord-Zweedse sneeuwlandschap dat in het verhaal een belangrijke sfeerbepaler is. De spanning is erg goed opgebouwd en de ontknoping is enerverend. Sommige passages hakken er behoorlijk in maar dat is binnen de context van het verhaal noodzakelijk en onvermijdelijk.

Toch kun je bij deze geweldige thriller ook een kanttekening maken. Het verhaal heeft een prachtig open einde dat een belofte inhoudt voor het derde deel maar er zijn ook een paar draadjes in Achterland niet goed afgewerkt. Je ziet het wel vaker in trilogieën. Een schrijver kan nu eenmaal niet alles prijsgeven want dat zou de kwaliteit van het laatste deel nadelig beïnvloeden. Het is een dilemma waar veel schrijvers mee worstelen. Het laat echter wel de indruk achter dat het verhaal niet af is en dat maakt Achterland minder indrukwekkend dan Grensgebieden.

Dit alles neemt niet weg dat Achterland een uitstekende thriller is zoals je die van Arne Dahl mag en kan verwachten. Een must voor iedere rechtgeaarde thrillerliefhebber.

Joop Liefaard – recensent De Perfecte Buren

Lees hier de RECENSIE van 'Grensgebieden' 

Geen opmerkingen: