woensdag 27 juni 2018

‘De moord op Harriet Krohn’ - Karin FossumGenre: thriller
Uitgever: Uitgeverij Marmer B.V.
ISBN:
9789460683978
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 272
Uitgave: mei 2018

Dank aan uitgeverij Marmer B.V. voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

De veertigjarige Charlo Torp zit diep in de problemen. Hij is al twee jaar werkloos, zijn vrouw is overleden, met zijn tienerdochter heeft hij weinig contact en hij heeft een speelschuld van 200.000 kronen. Torp gelooft dat alles goed komt, als hij orde op zijn financiële zaken kan stellen en hij besluit een oudere dame te beroven. Haar naam is Harriet Krohn.
Korte tijd gaat het beter met Torp. Hij betaalt zijn schuld en koopt een paard voor zijn dochter. Maar dan verschijnt inspecteur Sejer op het toneel in verband met een verkeersongeval...

Als groot leesliefhebber had ik al wel van de schrijfster Karin Fossum gehoord, maar ik had nog nooit eerder een boek van haar gelezen. Niet zozeer omdat de boeken mij niet trokken, maar omdat ik telkens andere boeken op mijn prioriteitenlijstje had staan. Toen ik dit boek dus op de deurmat zag liggen met het verzoek of ik het wilde recenseren, was dit het perfecte moment om eens te starten met het werk van Fossum.

Het boek zelf is een deel uit de serie rondom inspecteur Sejer, maar ik kreeg niet onmiddellijk het gevoel dat ik de voorgaande delen per se gelezen moest hebben. Wellicht was het leuker geweest om met deel 1 te starten, omdat je dan misschien het karakter van Sejer beter leert kennen, maar voor mij als nieuweling was het verhaal prima te volgen.

In plaats van de gebruikelijke volgorde in een thriller waarbij een moord gepleegd wordt en de politie opzoek gaat naar de dader en het motief, besloot Fossum om het bij dit boek net wat anders aan te pakken. Het verhaal wordt namelijk verteld vanuit het perspectief van de moordenaar. Deze manier van vertellen zorgt ervoor, dat het verhaal grotendeels draait om de problemen en daden van Charlo en de moord wordt meer bijzaak.

Fossum heeft er dus voor gezorgd dat haar personage ijzersterk wordt neergezet en je als lezer het gevoel krijgt, dat je die man al sinds je geboorte kent. In plaats van hem te zien als een moordenaar, ga je hem steeds meer als mens bekijken. Het boek zelf neigt ontzettend in de richting van een psychologische misdaadroman in plaats van een thriller. Zelf vond ik het boek leuk om te lezen, maar dit verhaal zou mij er niet toe aanzetten om meteen al haar andere boeken ook te lezen. Wanneer ik wat rondkijk op internet, lees ik regelmatig dat dit boek echter de minste van allemaal is, dus misschien moet ik de andere boeken toch eens een kans geven.

Ondanks dat het boek voor mij niet het spanningsgevoel oproept, dat ik normaal krijg bij Scandinavische thrillers, heeft Karin Fossum wel verstand van haar vak. De manier waarop zij haar karakters kan omschrijven, is zo levensecht dat je het gevoel krijgt, dat je met de werkelijkheid te maken hebt in plaats van met fictie. Dit boek mist misschien het echte speurwerk, maar daarentegen doet het verhaal psychologisch wel wat met je. Het boek krijgt van mij dan ook 3 sterren en ik ben toch wel benieuwd geworden naar haar andere boeken.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren
Geen opmerkingen: