maandag 2 juli 2018

‘Blinde drift’ – Belinda Bauer


 
Genre: literaire thriller 
Uitgever: A.W. Bruna
ISBN: 9789400507647
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 320 
Uitgave: juni 2018 

Met dank aan uitgeverij A.W. Bruna voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. 

Op een mooie zomerdag staat een auto met pech langs de weg. In de snikhete auto wacht de elfjarige Jack op zijn moeder.
"Pas op je zusjes,' heeft zijn moeder tegen hem gezegd toen ze wegging om hulp te halen. "Ik ben zo terug.'
Dus wachten Jack en zijn twee zusjes in eerste instantie geduldig, maar algauw worden ze rustelozer. En hun moeder komt niet terug. Hun moeder komt nooit meer terug.

Drie jaar later past Jack nog steeds op zijn zusjes. Hij zorgt ervoor dat ze te eten krijgen en dat niemand erachter komt dat ze helemaal alleen wonen, zonder ouders. En dan ontdekt Jack wie de moordenaar van zijn moeder is…

Bauer heeft met Blinde drift een pakkend boek geschreven. Zonder veel omhaal zorgt ze ervoor dat je meteen kennismaakt met Jack en zijn zusjes Joy en Merry en je begint meteen bij de belangrijke gebeurtenis, de verdwijning van hun moeder. Vervolgens is er een tijdsprong en maak je kennis met Catherine While. Het boek krijgt dan een spannende wending. Terwijl Catherine alleen thuis is, wordt er ingebroken. Even later vindt zij een bedreigend briefje samen met een mes in haar bed.

Helaas neemt de spanning hierna af, ook al zijn er nog wel een paar spannende momenten. Je leert de personages en de situatie zodanig goed kennen, dat je ver voor het einde al weet, hoe de vork in de steel zit. Op zich is dit geen probleem maar de spannende wending waarmee je in het begin van het boek te maken krijgt, vervaagt dus waardoor ik het boek zelf niet meteen een echte thriller vind. Het gebruik van tijdsprongen duurt gelukkig niet lang en ze zijn wel nodig om het verhaal een goede introductie te geven, dus hier heeft Bauer goed gebruik van gemaakt.

Jack is een personage waar je zowel medelijden als bewondering voor kunt voelen. Hij is in het verhaal - dat in het heden speelt - pas veertien jaar, maar dit vergeet je als lezer regelmatig. Hij komt heel volwassen over maar hij heeft dan ook al jong een grote verantwoordelijkheid gekregen.
Ook zijn zusjes Joy en Merry klinken in het verhaal ouder dan ze zijn. Bij hen vond ik dit minder realistisch overkomen maar niet storend. Dat Joy overkomt alsof ze een tik van de molen heeft gekregen (en hoe het zover is gekomen) is onduidelijk en daardoor ook een wat vreemd element. De zusjes en een aantal andere personages, zoals de buurvrouw, hadden meer uitdieping kunnen krijgen. Nu lijken bepaalde gedragingen of reacties onlogisch en is het als lezer lastig te begrijpen waarom die persoon zoiets doet.

Sowieso lijkt Bauer aan de ene kant een wat rauwer verhaal neer te willen zetten, gezien de gedetailleerde beschrijving van een aangereden vos of van de situatie van de kinderen. Tegelijkertijd doet Bauer dit ook weer teniet door het verhaal te mooi neer te zetten. Ik kan hier niet zoveel over loslaten omdat ik dan teveel van het verhaal weggeef maar situaties verlopen net wat te mooi. Of neem de situatie aan het einde van het boek, waarin iets terug wordt gevonden dat op de dag van hun moeders verdwijning was kwijtgeraakt. Deze vondst heeft als enige functie de lijntjes perfect mooi te laten eindigen. Naar mijn mening heeft Bauer het allemaal net iets te mooi willen laten verlopen in Blinde drift. Het grappige is wel dat er voor al die lijntjes iets moois is bedacht om dingen af te ronden. Maar hiermee vergeleken is het einde dan juist weer redelijk open.

Toch ben ik wel enthousiast over het boek. Het verhaal pakt je, waardoor je verder wilt lezen en je leeft mee met voornamelijk Jack. Je wilt weten hoe het hem zal vergaan. Blinde drift krijgt van mij 3,5 ster.

Annelien Kruithof – recensent De Perfecte Buren 


Geen opmerkingen: