dinsdag 3 juli 2018

‘Op het einde gaan ze allebei dood’ - Adam SilveraGenre: Young Adult
Uitgever: Clavis
ISBN:
9789044831740
Uitvoering: Hardcover
Aantal pagina’s: 336
Uitgave: april 2018

Dank aan uitgeverij Clavis voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Een intrigerende roman over de laatste dag uit het leven van twee Amerikaanse jongens. Een New York Times-bestseller voor young adults.

Iets na middernacht krijgt Mateo een telefoontje. Het is Death-Cast, de organisatie die mensen inlicht dat ze binnen 24 uur zullen sterven. Ook Rufus wordt gebeld. De twee kennen elkaar niet, maar sluiten vriendschap tijdens hun End Day. Ze beslissen samen nog een laatste avontuur te beleven, een onvergetelijke dag die hun beider levens voor altijd zal veranderen. Maar maak je geen illusies: op het einde gaan ze allebei dood.

Een van de leuke dingen van recenseren is dat je boeken leert kennen die voorheen misschien helemaal niet je interesse hadden gewekt. Dit is ook een boek dat in die categorie valt. Toen ik het boek echter eenmaal in handen had, was ik ontzettend benieuwd naar het verhaal en stond ik te popelen om te beginnen.

Tijdens het lezen van het boek kreeg ik het gevoel dat de auteur zijn inspiratie heeft gehaald uit de filmreeks “Final Destination”. Het verhaal zelf bevatte niet de horrorscenes van afgehakte ledematen, zoals in die films regelmatig aan bod kwamen, maar het idee dat je de dood niet kunt omzeilen is wel aanwezig. Het boek zelf was in mijn ogen toch best wel uniek en het was leuk om te lezen wat twee tieners besluiten te doen nadat ze te horen hebben gekregen dat ze nog maar maximaal 24 uur te leven hebben.

Tijdens het lezen viel het mij op dat de twee jongens niet het standaard type tieners zijn. Het is natuurlijk moeilijk oordelen wat je zelf zou doen wanneer je in zo’n situatie terecht zou komen, maar naar mijn idee zou ik het toch anders aanpakken. Al zal hier wellicht ook verschil in zitten aangezien de gezinssituatie van beide tieners niet optimaal is. Ondanks dat je weet wat er gaat gebeuren, was het einde toch wel wat onverwacht voor mij. Stiekem had ik op een wat mooiere afloop gehoopt, maar dit einde maakte wel weer duidelijk dat de dood geen rekening houdt met gevoelens.

Het verhaal werd afwisselend verteld vanuit de perspectieven van beide jongens en het gehele boek beslaat een tijdsbestek vanaf het telefoontje van Death-Cast tot aan de dood. Daarnaast wisselt de auteur mooie en vreugdevolle momenten af met verdrietige ogenblikken. Het boek zet je aan tot nadenken over je eigen leven en geeft vooral de boodschap mee om te genieten van alle mooie momenten die je meemaakt. Wellicht een zwaar onderwerp voor het tienerpubliek waarvoor het boek geschreven is, aangezien deze generatie hopelijk nog tientallen jaren voor zich heeft. Toch is het nooit te vroeg om te beginnen met je leven in te delen op een manier waarmee je zelf gelukkig bent. Een boek met zo’n mooie boodschap en een, in mijn ogen, origineel en leuk verhaal verdient dan ook 4 sterren.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: