maandag 23 juli 2018

The Darkest Minds trilogie - deel 1: 'De Overlevenden' – Alexandra Bracken


 
Genre: Young Adult
Uitgever: Karakter Uitgevers B.V.
ISBN: 9789045209289
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 450
Uitgave: november 2017

Met dank aan uitgeverij Karakter Uitgevers B.V. voor het recensie-exemplaar.

Het verhaal
Er is een epidemie uitgebroken en kinderen sterven massaal. Dit gebeurt overal ter wereld, niet alleen in de VS. De Amerikaanse president spreekt het volk toe, en noemt het een verwoestende crisis. De kinderen die de epidemie overleven ontwikkelen bepaalde psychische krachten en worden gezien als een gevaar. Om dit gevaar te stoppen zijn er heropvoedingskampen gebouwd. Ruby is tien jaar en een van de eerste kinderen naar zo’n kamp wordt gestuurd. Zij wordt met andere kinderen naar Thurmond gestuurd, waar de kinderen onmenselijk behandeld worden. 

Ruby is één van de jongste kinderen in het kamp. In het begin ontkent ze voor zichzelf dat ze speciale krachten bezit en is zij erg onzeker. Het leven in het kamp is zeer hard. Toch weet ze zes jaar lang te overleven door zich gedeisd te houden. Ruby krijgt steeds meer inzicht in haar gave. Haar krachten beginnen sterker te worden en ze dreigt gevaar te lopen hierdoor. Als Ruby zestien is weet ze te ontsnappen uit het kamp.

Tijdens haar vlucht ontmoet Ruby Liam, Suzume en Chubs, drie tieners die ontsnapt zijn uit een ander kamp en ze sluit zich bij hen aan. Ze proberen een plek te vinden waar het veilig is, maar ze worden ondertussen door verschillende gevaarlijke groeperingen gevolgd. Elk van deze groeperingen heeft een eigen agenda wat de toekomst van de kinderen betreft.

Conclusie
De proloog maakt indruk en geeft je een glimp van wat Ruby in de toekomst te wachten staat. Vanaf het eerste hoofdstuk kom je er steeds meer achter wat tot de toestand uit de proloog heeft geleid. Door deze manier van opbouw werd ik erg nieuwsgierig naar de rest van het verhaal en al gauw zat ik er midden in, gefascineerd door alle onverwachte gebeurtenissen die naarmate je verder leest steeds beter te plaatsen zijn. Net als het hoofdpersonage Ruby weet je in het begin niet wat er aan de hand is. De gevoelens van Ruby als ze wordt opgepakt, haar angst, haar verdriet, haar wantrouwen en haar twijfels zijn zeer overtuigend neergezet. Net als Ruby vraag je je af, wat er aan de hand is en waarom de kinderen zo naar behandeld worden. Stukje bij beetje wordt het duidelijker wat er aan de hand is met de kinderen en waarom ze opgesloten zijn. Ruby heeft af en toe flashbacks naar hoe haar leven was toen haar krachten zich voor het eerst openbaarden. Ik vond deze scènes indrukwekkend en hartverscheurend.

Als Ruby eenmaal gevlucht is, ontmoet zij drie andere tieners die haar in eerste instantie wantrouwen, maar haar toch meenemen. Langzaamaan beginnen de vier tieners elkaar beter kennen en te vertrouwen. Je leert de achtergronden van deze drie tieners (Chubs, Liam en Zu) goed kennen. Net als die van Ruby zijn ook deze aangrijpend. Het is mooi om te lezen hoe Ruby steeds meer bij de groep gaat horen, hoe zij voor elkaar zorgen en elkaar veilig houden.

Chubs één van mijn favoriete karakters. Hij is een jongen die wantrouwend is naar iedereen en oh zo scherp in zijn observaties. Zu is een elf jarig meisje dat de nodige trauma's in haar kamp heeft meegemaakt en zij weigert te praten. Ze communiceert met potlood en papier. Ondanks haar trauma's heeft ze af en toe momenten waarin ze weer even een jong en vrolijk meisje is, dit geeft je een dubbel gevoel. Je bent op dat moment blij voor Zu, maar je weet wat voor ellende zij heeft meegemaakt. Hoe anders zou haar toekomst zijn geweest als ze een normale jeugd zou hebben gehad. Liam is de leider van de groep. Hij heeft zichzelf de zware taak opgelegd om op de anderen te letten. Gezamenlijk gaan ze op zoek naar een veilige plek in de hoop niet meer opgejaagd te worden.

De schrijfster heeft een fascinerende dystopische wereld neergezet. Het opsluiten van de kinderen heeft zijn weerslag op het gewone leven, op de maatschappij. Niet alleen het leven binnen het heropvoedingskamp is gevaarlijk, ook daarbuiten is het leven gevaarlijk geworden. De president regeert met harde hand en wil het gevaar dat de kinderen kunnen vormen aanpakken. Dit heeft zijn weerslag op de maatschappij en economie, waardoor het land in verval raakt. Dit boek is een absolute mustread. Ik begrijp heel goed waarom het verfilmd is. Het is spannend en fascinerend.

Vanaf 3 augustus 2018 draait de film The Darkest Minds in de bioscopen met in de hoofdrollen Amandla Stenberg ('Rue' in The Hunger Games), Mandy Moore en Gwendoline Christie (Star Wars en Game of Thrones).

Graag geef ik "The Darkest Minds- trilogie deel 1: De Overlevenden” van Alexandra Bracken 4,5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: