maandag 23 juli 2018

‘Weerzien in Italië’ - Eva de WitGenre: Roman
Uitgever: Zomer & Keuning
ISBN: 978 94 005 0975 7
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 301
Uitgave: juni 2018

Met dank aan VBK België en Zomer & Keuning voor dit recensie-exemplaar.


Eva de Wit kennen we van haar feelgoodromans Een huis in Frankrijk en Een zomer in Frankrijk, waarmee ze haar naam vestigde als auteur. Met Weerzien in Italië zet ze die lijn voort. 

Lucia en Dani zijn zussen, maar hebben elkaar een tijdje uit het oog verloren. Als hun dementerende moeder opgenomen wordt in een verpleegtehuis en zij een oud fotoalbum in handen krijgen, ontdekken ze dat ze geen zussen, maar halfzussen blijken te zijn. Hun moeder nam het in haar jonge leven niet zo nauw met trouw en monogaam zijn.

In Weerzien in Italië nemen de zusjes je mee op hun avontuur. Ze gaan op zoek naar de biologische vader van Lucia en vertrekken richting Italië. Aan de hand van foto's uit het album wil Lucia haar roots en haar vader vinden. Na een lange rit worden ze totaal onverwacht – als ‘de nichtjes uit Holland’ - uitgenodigd op een bruiloft. Daar vallen ze van de ene verrassing in de andere en in plaats van oplossingen komen er alleen maar vragen bij. Al vrij snel blijkt dat hun moeder - jaren geleden - een heel losbandig leven heeft geleid in een kunstenaarscommune. De zoektocht van de zusjes brengt hen zelfs tot in Frankrijk, waar ze veel meer te weten komen over niet enkel Lucia's roots, maar ook over die van Dani. Er wordt hen heel wat duidelijk en ze begrijpen steeds beter waarom ze zijn wie ze zijn en hoe het komt dat ze allebei een zekere bindingsangst hebben en zich moeilijk kunnen hechten aan een man.

Weerzien in Italië is een feelgood die niet mag ontbreken in de vakantiekoffer. Het boek leest lekker weg en is - zoals het moet zijn bij een feelgood - heerlijk voorspelbaar met de nodige toevalligheden. Hoewel het eerst deel van het boek zich afspeelt in de korte tijdspanne van amper een paar weken, weet de auteur de belangrijkste karakters duidelijk neer te zetten, waardoor je voldoende feeling hebt met de personages om je te laten meezuigen in het verhaal. Alle ingrediënten - liefde, intriges, haat en een vleugje spanning - zijn aanwezig en worden lekker door elkaar gehusseld. Minpuntje is dat De Wit meerdere keren in het boek verwijst naar dezelfde situaties/gebeurtenissen - herhaling van wat al eerder gezegd is - en dat irriteert op den duur. Dat is jammer, omdat er zaken zijn die best wat meer uitgewerkt hadden mogen worden. Er zat net dat ietsje meer in!

Maar, al bij al een is Weerzien in Italië een vlot geschreven boek met realistische personages. De schrijfstijl is filmisch waardoor je je op vakantie waant in Italië en Frankrijk. De vlotte pen, de korte hoofdstukken maken dat je dit boek moeilijk kunt wegleggen. Verstand op nul, glaasje erbij en genieten maar. 3 zonnige sterren!

Karin - Team De Perfecte Buren 

Lees hier de RECENSIE van 'Een huis in Frankrijk' Geen opmerkingen: