woensdag 8 augustus 2018

‘Follow’ – Gaby RastersGenre: feelgoodroman
Uitgever: Zomer & Keuning
ISBN: 9789401907927
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 256
Uitgave:15 juni 2016

Dank aan Gaby Rasters voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. 

Mila heeft ogenschijnlijk alles voor elkaar. Getrouwd met Lucien, een mooi gezin met twee kinderen, een goedlopend advocatenkantoor. En toch is dat niet genoeg om gelukkig te zijn. Mila heeft de afgelopen jaren de ruimte gehad zich te ontwikkelen en nu vindt Lucien dat het zijn tijd is om zijn carrière prioriteit te geven. Mila doet met liefde een stap opzij en dus grijpen ze de kans met twee handen aan wanneer Lucien een baan in de regio van Nice krijgt aangeboden. Mila doet haar succesvolle praktijk van de hand en gaat voor de nieuwe uitdaging. Stilzitten en afwachten zit niet in haar aard dus plannen genoeg. 'Van succesvol advocate naar succesvolle huisvrouw' staat er op haar profiel op social media, iets waar ze veel tijd op doorbrengt en haar contacten onderhoudt. De stap om te emigreren is groot, ze mist haar vrienden en Nederland. De kinderen lijken zich wel te redden en Lucien is gericht op zijn werk in de hoop het project tot een succes te maken. Een vreemde soort eenzaamheid dringt zich aan Mila op. Van de gedroomde romantiek onder de Franse zon lijkt geen sprake. Mila zoekt haar troost online.

Via Facebook vind ze haar jeugdliefde Chris terug. Hun contact is meteen weer als vanouds en dat doet Mila's gemoedstoestand geen goed, ze raakt totaal in de war. Vooral omdat Lucien alleen maar aan het werk is en weinig tijd aan haar en hun gezin besteedt. Maar het is niet alleen het heden waardoor hun relatie niet soepel loopt. Lucien en Mila hebben al het een en ander meegemaakt de afgelopen jaren. Maar in plaats van dichter naar elkaar te zijn gegroeid, lijkt dat tussen hen in te zijn gaan staan. Ze verwerken ieder op hun eigen manier de zaken die op hun pad zijn gekomen en daarmee worden hun verschillen soms pijnlijk duidelijk.

Mila komt tijdens de gesprekken met Chris erachter, dat hij alleenstaande vader is en ook veel heeft meegemaakt. Hij is gepassioneerd in zijn werk en privé een toegewijd vader. Hij is Mila echter nooit vergeten maar door schade en schande wél stukken voorzichtiger. Nu Mila opnieuw z'n pad kruist lossen zijn remmingen op als sneeuw voor de zon. Er volgen intense whatsapp- en skypegesprekken. Ze merken het allebei.....de vonk is er nog steeds. Het is alsof er niets is veranderd. Alleen zit hij in Nederland en zij in Frankrijk. Misschien wel beter?

In Frankrijk leert Mila de Nederlander Sebastiaan kennen. Ze hebben duidelijk een klik en veel overeenkomsten, ze kunnen goed praten en dat is precies wat ze missen in hun eigen relatie. Dit alles maakt het alleen nog maar complexer. Wat is er toch met Mila aan de hand? Is ze zo ongelukkig en alleen en de weg kwijt dat iedere vorm van aandacht haar omver blaast? Of is het het gemis naar echte vriendschap? Mila heeft heel wat om over na te denken. Intussen lijkt Lucien verder van haar verwijderd dan ooit. 

Follow is het eerste deel in een trilogie. Rasters beschikt over een (h)eerlijke, ongecompliceerde laagdrempelige schrijfstijl met herkenbare menselijke trekjes. Twijfels, teleurstelling en romantiek in combinatie met leuke, grappige en interessante dialogen maken dat dit verhaal moeilijk weg te leggen is. Een geweldige feelgood die niet voor iedereen goed afloopt. Heerlijk dit! Je wilt heel graag dat het verhaal een bepaalde kant uitgaat maar daar heeft Rasters andere ideeën over gehad. Het is dan ook nog eens met vlagen verrassend. Mila is een ongeremd, ongeduldig en soms impulsief persoon. Ze wil weten wat ze moet doen, maar zijzelf is de enige die voor antwoorden kan zorgen. Een en al openheid typeert haar persoonlijkheid en ze is dan ook een charmante, opvallende verschijning die je ook als lezer snel in je hart sluit. Ze zou zomaar je vriendin kunnen zijn, een heerlijk ongeleid projectiel soms.

Verwacht van Follow geen diepzinnige, zware dialogen. Het is heerlijk lezen, gemakkelijk en herkenbaar boek en het lijkt op momenten zo uit het leven gegrepen. Wat vooral ook leuk is gedaan, is dat de app's en berichten in tekstballonnen staan. De bladspiegel oogt daarmee erg vrolijk en toegankelijk. Héél origineel en het zorgt voor een hoog leestempo. Deze vorm van communiceren maakt dat de personages daardoor dichtbij de lezer komen, want iedereen appt tegenwoordig wel en dus komt dat héél realistisch en menselijk over. Geen gekunsteld of gemaakt gedoe. Gewoon dagelijks en herkenbaar. Wat vooral aansprak was de warme en intense band met de kinderen en de behoefte aan een luisterend oor. Mila heeft altijd alles voor haar gezin over gehad. En de vraag is of het nu tijd is om eens aan zichzelf te denken. Gaat ze haar kostbare energie steken in wat ze dreigt te verliezen of kiest ze juist voor nieuwe kansen vol onzekerheden? De verwijzing naar een van de mooiste liefdesverhalen ooit vond ik erg aangrijpend. 

Rasters heeft een laagdrempelige, lekkere schrijfstijl. Eenvoudig maar ongecompliceerd en daarmee is zij een auteur voor een groot leespubliek. Met haar semi-thriller Muurbloem en de roman Nooit meer bang heeft ze haar veelzijdigheid als auteur verder heel verdienstelijk uitgebouwd. Sinds dit Follow is zij duidelijk gegroeid als auteur en gaat ze geen schrijfuitdaging uit de weg. De nieuwsgierigheid naar Like en Share, de volgende twee delen van deze trilogie is dan ook groot. Heerlijk zomers leesvoer dit, een aanrader voor alle feelgoodfans. 3 heerlijke sterren 

Patrice van Trigt – Team De Perfecte Buren Geen opmerkingen: