dinsdag 14 augustus 2018

‘George’ - Alex GinoGenre: kinderboek
Uitgever: Kluitman
ISBN: 9789020674460
Uitvoering: hardcover
Aantal pagina’s: 223
Uitgave: mei 2016

Mijn hartelijke dank aan uitgeverij Kluitman voor dit recensie-exemplaar.

Flaptekst
George is een jongen. Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is.
Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. Maar ze mag van de juf niet eens auditie doen... omdat ze een jongen is.
Samen met haar beste vriendin Kelly bedenkt George een plan. Zodat ze niet alleen Charlotte kan zijn - maar vooral zichzelf, voor eens en altijd.

Het verhaal
George heeft het moeilijk. Ze is lichamelijk een jongen, maar ze voelt zich een meisje. Op school wordt een toneelstuk opgevoerd. George is enorm verdrietig als ze hoort dat zij geen auditie mag doen voor de hoofdrol, omdat het een rol voor een meisje is. Dan heeft haar beste vriendin een plan. Een plan waardoor George zichzelf kan zijn.

Conclusie
Kan iemand mij alsjeblieft opvegen? Of ten minste wat tissues aangeven? Dit boek zou verplicht moeten worden op scholen.
Het was mijn bedoeling dit boek te lezen om het feit dat het vorige maand Pride Month was. Ik wilde mijn steentje bijdragen aan de acceptatie van homoseksuelen, transgenders en dergelijken. Uit ervaring weet ik dat het moeilijk kan zijn voor deze groepen mensen. En mijn passie is lezen en schrijven, dus ik wilde graag tijdens Pride Month een ‘regenboogboek’ lezen. 

Alex Gino heeft met George een volstrekt origineel boek geschreven. Naar mijn weten één van de enige boeken over een transgenderkind. Het is een kinderboek. De taal is makkelijk en moeilijke termen worden waar kan vermeden en anders uitgelegd. Precies hoe een kinderboek moet zijn. Mooi is het dat je tussen de regels door de worsteling van George voelt en leest. Ze zit in het verkeerde lichaam en niemand die dat merkt. Ze is bang. Ze kan het goede moment niet vinden om het te vertellen. 

Gino heeft een origineel, emotioneel en prachtig boek geschreven dat enorm bijdraagt aan de acceptatie van lhbt’ers. Chapeau! Ik geef George 5 welverdiende, fonkelende sterren

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte BurenGeen opmerkingen: