Pagina's

Extra pagina's

dinsdag 2 oktober 2018

'Bikkeltje'- Ilse OomsGenre: non-fictie 
Uitgever: uitgeverij Raak 
ISBN: 9789082875218 
Uitvoering: epub 
Aantal pagina’s: 446 
Uitgave: juli 2018

Dank aan uitgeverij Raak voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar. 

Wat doe je als je pasgeboren baby ernstig gehandicapt blijkt te zijn? En de toekomstdromen over jouw gezin compleet in duigen vallen? Wat als je, volgens de artsen, blij mag zijn als je kind ouder dan twee wordt? Voor de meeste ouders zijn dit gelukkig geen vragen. Wel voor Ilse en haar man. Na Merles geboorte raken zij in een aangrijpende rollercoaster die niet tot stilstand lijkt te komen. Als het jonge gezin na 2 jaar meer rust vindt, gebeurt er iets afschuwelijks. Bikkeltje gaat over onvoorwaardelijke liefde voor je kind. Ook als dat kind niet is, zoals je hoopte. Merles moeder geeft een indringend en intiem verslag.

Toen ik dit recensie-exemplaar onder ogen kreeg was ik meteen geïntrigeerd door de omschrijving. Niet alleen omdat het een verhaal is wat mijn interesse wekt omdat ik in mijn studie allerlei genetische aspecten bestudeer, maar ook omdat ik een aantal jaar geleden ook al het leven van een moeder met een gehandicapt kind heb gevolgd. Destijds opende haar verhaal al mijn ogen dat niet alles vlekkeloos verloopt in het leven, dus ik was dan ook ontzettend benieuwd naar de ervaringen van Ilse en haar partner. Ik moet dan ook eerlijk bekennen dat ik grotendeels met de blik van een wetenschapper ben begonnen te lezen.

Het verhaal begint met de zwangerschap van Ilse en de onzekerheden waarin zij en haar partner terechtkomen wanneer ze door de medische mallemolen gehaald wordt. Er komen een groot aantal medische termen voorbij in het verhaal, maar deze worden door het gebruik van voetnoten erg goed uitgelegd, zodat in mijn optiek het boek voor iedereen goed te volgen is. Ondanks dat ik in het begin dus vrij professioneel en vanaf een afstand het verhaal tot me nam, veranderde dit op het moment dat Merle geboren werd.

Wat een geweldige meid is Merle om te leren kennen en ondanks dat ik de familie niet ken, voelde het alsof Merle familie is. Ik begon mee te leven met het gezin en mijn emoties gingen alle kanten op. Van pure frustratie naar vrolijkheid en vervolgens weer naar verdriet. Ik heb nog nooit zo intens meegeleefd met een gezin. Een belangrijk deel van het verhaal omsluit toch wel de met grote regelmaat terugkerende bezoekjes aan het ziekenhuis. Als de ene specialist geweest is, staat de volgende alweer in de rij om zijn of haar kennis te testen. Soms leek het wel alsof Merle er alleen maar was om proefpersoon te spelen en het frustreerde me dan ook met enige regelmaat dat Merle niet in de eerste plaats werd gezien als mens. Want ondanks al haar problemen is Merle net zoveel mens als wij allemaal, alleen met een klein stukje chromosoom minder. Bovendien kwam uit het verhaal naar voren dat communicatie ook nog een heikel puntje is in het ziekenhuis. Het leven van dit gezin zou zoveel makkelijker zijn als iedereen in het ziekenhuis even de moeite zou nemen om goed te communiceren.

Naast dat het dus een aangrijpend verhaal is dat hoogstwaarschijnlijk iedere lezer tot tranen roert, vind ik het ook een verhaal wat door medici gelezen zou moeten worden. Persoonlijk denk ik dat het verhaal van Merle veel ogen laat opengaan en wellicht dat toekomstige gezinnen met een kind met een ernstige genetische aandoening het allemaal net wat makkelijker hebben. Op de lezers komt de frustratie die Ilse regelmatig heeft dan ook duidelijk over en haar twijfels begrijp ik volkomen.

Bikkeltje verdient het om gelezen te worden door een groot publiek. Ik ben echt van Merle gaan houden en ze zal nog veel meer harten van lezers veroveren. Ik heb voor het eerst in mijn leven moeten huilen tijdens het lezen van een boek en nadat ik het uitgelezen had, heeft het een paar dagen geduurd voordat ik de behoefte had om iets anders te gaan lezen. Dit verhaal moest ik echt even een plaatsje geven. 

Het boek verdient in mijn optiek dan ook de volledige 5 sterren.

Claudia van Koolwijk – recensent De Perfecte Buren

3 opmerkingen:

 1. Mooie recensie van een indrukwekkend boek !

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Claudia,

  Wat ben ik blij (en onder de indruk) van je mooie recensie! Vijf sterren, wow, dat is echt heel bijzonder. En wat mooi om te lezen dat je blik van ‘professioneel’ naar ‘mens’ ging. Dankjewel dat je Merle wilde leren kennen. Hopelijk helpen jouw mooie woorden om nog meer mensen met haar kennis te katen maken.

  Hartelijke groeten van Ilse
  Mama en auteur van Bikkeltje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prachtige recensie van een ongetwijfeld prachtig boek. Claudia haar woorden, helpen mij om dit boek te willen lezen. Dus ja, ook ik wil kennis maken, mama en auteur van Bikkeltje.

  BeantwoordenVerwijderen

Leuk als je reageert!