Pagina's

Extra pagina's

dinsdag 2 oktober 2018

'Een verre plek vlakbij' - Hayley Long

Genre: Young adult
Uitgever: HarperCollins
ISBN: 
9789402701722
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 288
Uitgave: september 2018

Met dank aan uitgeverij HarperCollins voor dit recensie-exemplaar.

Achterflap 
"Op de terugweg van vakantie, raken de broers Dylan en Griff samen met hun ouders betrokken bij een vreselijk auto-ongeluk. Van de ene op de andere dag zijn de jongens wees, en staan ze er helemaal alleen voor. Tot een verre oom en tante zich melden en ze naar Wales verhuizen. Ondanks het grote verdriet lijkt hun leven in een wat rustiger vaarwater te komen, maar Dylan maakt zich zorgen om zijn broertje. Griff lijkt niet om te kunnen gaan met het verlies; hij praat niet en trekt zich steeds verder terug. Maar ook Dylan heeft moeite de moed erin te houden en vlucht in zijn hoofd naar plekken waar hij gelukkig was. En nog meer dan Griff heeft hij moed nodig, want er is iets heel belangrijks waarmee hij in het reine moet zien te komen voor hij verder kan. Een hartverscheurend mooi verhaal over liefde, verdriet en hoop, met een onverwachte wending."

Een verre plek dichtbij vertelt ons het verhaal van twee broers. Dylan en Griff. Na een ongeluk staan de levens van de jongens op hun kop. Wat moeten ze nu doen?

Hayley Long schetst ons een indringend, ontroerend verhaal van twee broers. Dylan en Griff. Long weet op een rake manier de band tussen deze twee jongens bloot te leggen. Ik heb zelf twee broers en vond dat de auteur knap deze band onder woorden bracht. Haar schrijfstijl is origineel en bij de tijd. Zoals jongeren praten, zo schrijft Long. Voor de jongeren die de zelfde leeftijd hebben als ik, zou je kunnen zeggen. Desondanks moest ik hier erg aan wennen. Het paste gewoonweg niet bij mijn beleving over hoe geschreven taal moest aanvoelen. Soms had ik het idee dat de auteur juist te veel de jongeren wilde benaderen met haar taal, hier had iets geminderd in mogen worden. Muziek speelt een belangrijke rol in Een verre plek vlakbij en de auteur weet haarfijn de juiste snaar te raken. Mede door de muziek voel je de ijzersterke band tussen Dylan en Griff. 

De auteur weet met prachtige beeldspraak en prachtige, zingende zinnen beelden op te roepen waarvan je niet wist dat je ze in je had. Door Hayley Long ben ik daarnaast fan geworden van de Beach Boys, en met name het nummer The Nearest Faraway Place. Dit nummer is enorm belangrijk voor Dylan en Griff en daarnaast is dit nummer tevens Longs inspiratie geweest voor dit boek. Hieronder vindt u de scène uit het boek waarin je merkt dat Dylan het nummer erg waardeert.


‘The Beach Boys waren gestopt met zingen en speelden zo’n liedje zonder tekst. Het was een vreemd wijsje, zoet en droevig en hoopvol tegelijk. … Het nummer heette ‘The Nearest Faraway Place’. Een verre plek dichtbij. Natuurlijk.’

Een verre plek vlakbij slaat op Dylan. Griff heeft plekken om te schuilen of om te ontsnappen aan de pijnlijke herinneringen aan het ongeluk. Dylan daarentegen ontsnapt aan de werkelijkheid door in zijn hoofd herinneringen op te halen aan vroeger. Toen ze nog compleet waren, met zijn vieren. Dit zijn zijn verre plekjes dichtbij. Aan het eind van het boek komt Long met een enorme plottwist: één van de twee broers doet een grote onthulling en daardoor was ik even helemaal stupéfait (de karakterisering van dit boek). Mensen die mijn stijl van recenseren een beetje kennen, weten dat ik erg kritisch kan zijn op het eind van een boek. Door met een goede plottwist te komen, stemde de auteur mij dus al gunstig.


Ik geef Een verre plek vlakbij 4 sterren.

Marc-Jan van Dam, recensent De Perfecte Buren

The Nearest Faraway Place - The Beach Boys

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Leuk als je reageert!