dinsdag 6 november 2018

Blogtour 'Het land voorbij het hek, Eilandenserie 3' - Jen Minkman

Genre: Young Adult
Uitgever: Dutch Venture Publishing
ISBN: 9789492585264
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 340
Uitgave: oktober 2018

Met dank aan uitgeverij Dutch Venture Publishing en Jen Minkman voor het recensie-exemplaar.


Het verhaal
Sarah is onderweg voor haar controle in de Kliniek van Dartmoor-Stad om te testen of zij aanleg heeft voor gewelddadige reacties. Sarah is een zogenaamde Rooie. Ze heeft een rode stempel in haar paspoort, zodat anderen kunnen zien dat zij een mogelijk gevaar kan opleveren voor de samenleving. Door die stempel is zij ook niet in staat Dartmoor-Stad te verlaten. Haar vader was een gewelddelinquent en werd daarom volgens de geldende wetten "Gezuiverd". Om deze reden moet Sarah zich enkele keren per week melden en zich laten testen. De artsen zijn van mening dat geweld genetisch bepaald is. Sarah’s vader werd Gezuiverd op de dag dat de bewoners van het eiland Tresco met een delegatie aankwamen op het vasteland en Dartmoor-Stad bezochten, wat alweer vijf jaar geleden is. Sarah is inmiddels zeventien. In de Kliniek ontmoet Sarah een mysterieuze eilander die gevangen zit. Het is een twintigjarige jongen, die bij de delegatie hoorde.

Kian woont op het vasteland in Nieuw-Bodmin. Kian is een afvalraper, hij zoekt naar spullen van vroeger die ze nu in de nieuwe wereld - na de gewelddadige oorlog die een eind maakte aan de Oude Wereld - kunnen hergebruiken. Kian zoekt ook in het vervuilde land, maar heeft daarvoor zijn stralingspak nodig. Deze pakken bieden korte tijd bescherming tegen de vervuiling van het gebombardeerde land. Zijn oom Tony is gestorven tijdens een pelgrimstocht naar Exeter en begraven in Dartmoor-Stad. Kian wil graag zijn oom laten herbegraven op de begraafplaats in zijn gemeenschap, maar deze aanvraag wordt door de president afgewezen. Kian gelooft de reden hiervoor echter niet, hij heeft er zo zijn twijfels en vragen. Hij gaat uitzoeken wat er nou precies met zijn oom gebeurd is. Hij reist voor antwoorden naar Dartmoor-Stad.

Zowel Sarah als Kian krijgen steeds meer het gevoel dat er zaken geheim worden gehouden die te maken hebben met het bezoek van de bewoners van het eiland Tresco vijf jaar eerder.

Conclusie
Het land voorbij het hek is het derde en laatste deel in de Eilandserie. Eerdere boeken in deze reeks zijn Het boek van voorheen en De wereld achter het water.

Zoals tot nu toe met alle boeken van Jen Minkman het geval was, zat ik ook nu weer direct in het verhaal. Jen Minkman heeft een zeer aangename schrijfstijl. Het was al enige tijd geleden dat ik deel een en deel twee had gelezen, maar Jen Minkman verwijst naar de gebeurtenissen uit die delen, zodat het niet echt nodig is deze delen te herlezen.

Dit laatste deel speelt zich (voornamelijk) af op het vaste land wat vroeger Groot-Brittannië was voor de gewelddadige oorlog. De overlevenden hebben zich in de jaren die na de oorlog volgden vastgehouden aan hun geloof. Dit is gebaseerd op delen uit de Bijbel. Ze geloven in een geweldloze samenleving. Mensen die agressief en gewelddadig zijn worden Gezuiverd. Jen Minkman heeft goed beschreven hoe groot de sociale druk kan zijn en hoe gevaarlijk het kan zijn om anders dan anderen te zijn en anders te denken. De mensen zelf zien geen kwaad en willen de andersdenkenden juist beschermen, zij bedoelen het daadwerkelijk goed, wat niet wil zeggen dat het dan ook de goede manier is. Daarnaast zijn er ook nog de soldaten van Gideon, die vanuit de regering in de gaten houden of mensen zich gedragen volgens de regels. Deze samenleving gaf mij een beklemmend gevoel tijdens het lezen.

"Wat is dit voor samenleving? Ik zie nu pas hoe erg het kan zijn als de regels te streng worden toegepast, zoals hier in Dartmoor. Dit is een stad vol makke schapen – niet omdat de schapen vrijwillig hun mond houden, maar omdat ze doodsbang zijn dat te hard blaten de wolf in schaapskleren zou kunnen alarmeren." (Pagina 84)

Vanaf het eerste moment proef je de irritatie en frustratie van Sarah. Ze is het niet eens met de onderzoeken, ze is een buitenbeentje geworden in de zo hechte maatschappij waar de sociale controle erg groot is. De wetgevers hebben haar verboden om Dartmoor-Stad te verlaten en mensen zijn bang voor haar. Buiten haar familie is ze iedereen kwijtgeraakt. Kian loopt met twijfels rond, hij gelooft de verhalen rondom zijn om de dood van zijn oom niet en probeert uiterst voorzichtig erachter te komen wat nou de precieze waarheid is. Het verhaal is erg spannend en laat je nadenken over in hoeverre de maatschappij waarin je opgroeit van invloed is op je leven. Daarnaast is er ook weer die heerlijke romantiek, die Jen Minkman elke keer weer uitstekend weet te beschrijven in haar boeken. Ook in dit verhaal heb ik weer genoten van deze momenten, die een mooie aanvulling zijn op de spannende momenten.

Het land voorbij het hek is wederom een spannend dystopisch (post-apocalyptisch) verhaal. Jammer dat dit het laatste deel is uit de serie. Als lezer kom je erachter wat er zich vanaf het allereerste begin heeft afgespeeld doordat je het gehele verhaal van de trilogie vanuit verschillende perspectieven hebt meegemaakt. Het is mooi om te lezen hoe in dit laatste deel alles op zijn plek valt en ik heb dan ook genoten van dit deel. De trilogie is een absolute aanrader. Ik geef Het land voorbij het hek graag 3,5 sterren.

Jeanine Feunekes-Both - Recensente De Perfecte Buren


Mijn recensie van Het boek van voorheen, het eerste deel van de trilogie (inmiddels opnieuw verschenen bij uitgeverij Dutch Venture Publishing):


Mijn recensie van De wereld achter het water, het tweede deel van de trilogie (inmiddels opnieuw verschenen bij uitgeverij Dutch Venture Publishing):
Geen opmerkingen: