donderdag 8 november 2018

‘De aanslag die moet gebeuren’ - Michiel Janzen


Genre: Thriller
Uitgever: Lannoo
ISBN:
9789401455626
Uitvoering: Paperback
Aantal pagina’s: 256
Uitgave: oktober 2018

Dank aan uitgeverij Lannoo voor het beschikbaar stellen van het recensie-exemplaar.

Aanslagen komen vandaag de dag, helaas, steeds vaker voor in de wereld en ook Europa is regelmatig doelwit. In De aanslag die moest gebeuren hebben terroristen het op de extreemrechtse politicus Gust Dewilde gemunt. Het verhaal speelt zich af door de ogen van verschillende personages die allemaal op hun eigen manier betrokken raken bij de plannen om een nieuwe aanslag te plegen op Gust Dewilde, die ondertussen zwaar beveiligd wordt. Door deze afwisseling tussen personen, krijg je steeds een ander stukje van de puzzel in handen en langzaamaan vallen alle stukjes in elkaar.

Het boek zelf komt in het begin erg geloofwaardig over, vooral omdat er ook regelmatig gebruik gemaakt wordt van spreektaal die goed past bij de jongere generatie. Tussendoor wordt er ook een aantal keer Arabisch gesproken en ondanks dat ik geen één woord kan lezen van deze taal, zorgde dit er niet voor dat ik het boek moeilijk kon volgen. Het geheel laat duidelijk zien hoe jongeren kunnen radicaliseren en ik vermoed dat de auteur hier veel onderzoek naar heeft gedaan alvorens het boek te publiceren, maar toch zijn er een aantal aspecten die toch wel erg fictief zijn. Dit merk je vooral wanneer je verder in het boek bent beland. Zo is het wel erg toevallig hoe de twee hoofdpersonages elkaar leren kennen. Bovendien is het wel heel frappant dat een van de mannen geheel toevallig in hetzelfde gebouw is komen te wonen als de vader van een andere betrokkene.

Door deze punten nam het geheel wat betreft geloofwaardigheid erg af en hierdoor vond ik het einde erg zwak. Voor mijn gevoel had er meer in gezeten, maar stapelden de toevalligheden steeds verder op. Toch bleef het boek spannend, vooral omdat je wilde weten of de aanslag gaat slagen. Ik heb me dan ook zeker vermaakt met het boek en het was zeker geen straf om te lezen. Ondanks dat het verhaal dus naar het einde toe steeds ongeloofwaardiger werd, bleef het mij toch boeien en hierdoor beoordeel ik het boek dan ook met 3,5 ster. Het boek behoort immers tot de categorie fictie, ook al komen sommige stukken dicht bij de werkelijkheid.

Claudia van Koolwijk – Recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: