donderdag 15 november 2018

‘De andere vrouw’ – Michael RobothamGenre: thriller
Uitgever: Uitgeverij Cargo –  Amsterdam
ISBN: 978 94 031 4220 3
Uitvoering: digitaal boek
Aantal pagina's: 336
Uitgave: 11 oktober 2018

Dank aan Uitgeverij Cargo voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Joe O’Loughlin krijgt het bericht dat zijn vader William is overvallen en in het ziekenhuis is opgenomen waar hij in een kunstmatig coma wordt gehouden. Daar ontdekt Joe dat de vrouw die aan het bed van zijn vader zit niet zijn moeder is. Deze andere vrouw zegt de echtgenote van William te zijn. Het is voor Joe een schokkende ontdekking die hij aanvankelijk niet gelooft maar als hij samen met zijn vriend, de gepensioneerde politieman Vincent Ruiz, het leven van zijn vader en die andere vrouw gaat onderzoeken, komen geheimen uit een verborgen verleden naar de oppervlakte die Joes leven en dat van zijn familie op zijn kop zetten.

Michael Robotham (1960) is een Australische journalist en wereldreiziger die in 2004 als misdaadauteur debuteerde met de veel geprezen thriller De verdenking. Zijn boeken zijn in tweeëntwintig talen vertaald en uitgegeven in meer dan vijftig landen. De andere vrouw is de negende thriller in de serie over forensisch psycholoog Joseph O’Loughlin.

Michael Robotham staat er om bekend gedegen plots te bedenken en dat is met De andere vrouw ook het geval. Het is een intelligente en met zorg geconstrueerde thriller die spannend is vanaf de eerste bladzijde en vol zit met veel onverwachte en verrassende plotwendingen. De personages zijn goed beschreven en hebben diepte. Joe, die aan de ziekte van Parkinson lijdt en nog dagelijks het verdriet ervaart over het overlijden van zijn vrouw Julianne, is een doortastende man die zich goed kan inleven in andere mensen en daardoor conclusies trekt die een politie-inspecteur niet eens zou willen overwegen. Vincent Ruiz is zijn vriend die bij zijn onderzoeken steeds een belangrijke en onmisbare rol vervult. En dan is er Emma, Joes jongste dochter, die grote moeite heeft haar leven na het verlies van haar moeder op de rails te houden.

Er zijn in het boek steeds vage aanwijzingen die je het idee willen geven hoe het verhaal zich zal ontwikkelen en wie de dader zou kunnen zijn maar aan het einde van het verhaal kom je er achter dat Robotham je steeds op het verkeerde been heeft gezet. Zo behoort een goede thriller geschreven te worden. Het is uitermate intrigerend en boeiend om te zien hoe vernuftig hij het plot uitwerkt.

De andere vrouw is een overtuigende thriller waarmee Michael Robotham laat zien dat hij terecht tot een van de beste misdaadauteurs van deze tijd wordt gerekend. 4 sterren.

Joop Liefaard – recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: