maandag 12 november 2018

‘Kroniek van een Erfenis’ - Ingeborg van ’t Pad BoschGenre: roman
Uitgever: Godijn Publishing
ISBN: 9789492115713
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 298
Uitgave: september 2018

Bij de lancering van de tien boeken van de Boek10 reeks van 2018 kreeg ik Kroniek van een Erfenis ter recensie. Mijn dank daarvoor gaat uit naar Godijn Publishing.

Het verhaal
Het verhaal begint rond 1880 wanneer de familie Van Weelen naar Amerika (New York) verhuist en daar hun geluk zoekt. Vader van Weelen verdient goed geld met zijn handel in menselijk haar. Zijn vrouw moet even aarden en wordt niet altijd even goed behandeld door haar man. Julia hun dochter is nog klein.

In 1885 wordt Christiaan geboren, ons hoofdpersonage. Christiaan is anders. Zijn ouders voeden hem op met christelijke waarden en het idee dat ‘hoe hij is’ niet geoorloofd is. Een mening die in die tijd door vrijwel iedereen werd gedeeld. Zijn liefde voor het mannelijke geslacht wordt afgekeurd en zijn ouders sturen hem naar dokters. Vooral met zijn vader heeft Christiaan geen goede band. Wanneer zijn ouders weer verhuizen naar Eindhoven, nemen ze hem mee. In Eindhoven gaat hij verder met de zoektocht naar zichzelf. Wanneer zijn vader overlijdt erft Christiaan iets dat zijn vader geheimzinnig verborgen houdt. 

Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog groeit zijn liefde voor de kunst. Hij gaat er in handelen. Hij ontwikkelt gevoelens voor de lange Pé. We lezen over hoe het hen vergaat en over Pé’s dochter, die erg belangrijk is voor Christiaan. De erfenis die Christiaan van zijn vader erfde gaat naar haar, Hannah. De laatste hoofdstukken van het boek gaan over de kleinzoon van Hannah. Hij gaat op onderzoek naar het verhaal van Christiaan en blijkt meer op hem te lijken dan gedacht.

Mijn mening
Mijn grote dank gaat ook uit naar de auteur van dit bijzondere boek. Ingeborg van ’t Pad Bosch. Dit boek is haar debuut, en wat voor één. Chapeau!

Normaliter neem ik wanneer ik een recensieboek aan het lezen ben geen contact op met de auteur. Toen ik echter op pagina 60 van dit boek was gekomen, had ik de drang om Van ’t Pad Bosch toch een berichtje te sturen. Ik vertelde haar hoe goed ze het had gedaan. Ik als homoseksuele, christelijk opgevoede jongen kon mij zo erg vinden in het verhaal. Ik herkende mijzelf in zijn daden en gedachten. De auteur weet dit op zeer indringende, drukkende manier te beschrijven. 

Ingeborg heeft talent voor taal. Dat merk je wanneer je leest. Haar zinnen stralen kracht en emotie uit. Haar taalgevoel neemt ons mee door prachtige, haast literair aanvoelende zinnen. Een prachtige kroniek over je eigen identiteit vinden en de tanden van de tijd. De auteur heeft haar huiswerk goed gedaan. Ze weet New York met gemak in de historische context te plaatsen en loodst ons eveneens door Nederland anno 1900-1980.

Het boek is niet weg te leggen. Steeds wanneer ik het dichtsloeg wanneer dit moest (ja, moest, want ik wilde het liever niet) bleven mijn gedachten bij het boek en kon ik niet wachten op het moment dat ik het boek weer open kon slaan.

Een enorm talentvol debuut van een enorm getalenteerde auteur van wie wij in de toekomst nog veel gaan horen. Ingebord van ’t Pad Bosch is een naam om te onthouden, die gaat het ver schoppen. Daar ben ik van verzekerd! 
Een schitterend boek. Een juweeltje voor in je boekenkast. Meer woorden dan dit heb ik er gewoonweg niet voor. 5 sterren voor Kroniek van een Erfenis

Marc-Jan van Dam - recensent De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: