donderdag 6 december 2018

‘Ik beken’ – Jo Spain


Genre: thriller
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026145186
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 336
Uitgave: 9 oktober 2018

Dank aan Uitgeverij De Fontein voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Als in een nachtmerrie voltrekt zich een drama voor Julie’s ogen. In wat een veilige omgeving zou moeten zijn wordt haar man Harry McNamara koelbloedig vermoord in hun eigen woning. Zo staat de dader binnen en net zo snel is hij weer weg, alleen is nu alles anders. Julie bevriest ter plekke bij het lugubere aanzicht.

Gaat het hier om een afrekening uit het criminele circuit of is er iets anders aan de hand? Harry heeft een duister verleden dus de eerste optie lijkt het meest voor de hand te liggen. Rechercheur Alice Moody wordt met de zaak belast en van meet af voelt deze zaak niet goed. Vooral omdat er heel kort na de moord zich al een dader heeft gemeld die de moord direct bekent. Deze J.P. Carney heeft zijn verklaring afgelegd maar over zijn motivatie zijn nogal wat vragen en wat is zijn connectie met McNamara? De uitleg die Carney geeft is bijzonder vaag, maar hij blijft bij zijn bekentenis. Ook al hebben ze op papier de zaak al snel rond, iets klopt er niet. En de houding van Julie roept ook vraagtekens op. Het lijkt allesbehalve een beklonken zaak.

De schrijfstijl van Jo Spain is vlot en laat niets aan de verbeelding over. Haar korte en gedetailleerde manier van schrijven zorgt dat je het boek snel uit hebt. Lange tijd laat ze je raden hoe het verhaal gaat, je moet je verwachtingen geregeld bijstellen, en dat doet de spanningsboog goed. Ondanks dat het verhaal geen opvallend hoog tempo hanteert doet dat er niets aan af. De flashbacks die je terugvoeren naar de jeugd van de hoofdpersonages zorgen ervoor dat je steeds meer informatie krijgt en de puzzelstukjes richting het heden op de juiste plek kunt leggen. Maar dan ben je er nog niet. Jo Spain laat de drie verhaallijnen op een dusdanige manier bij elkaar komen dat het pas tegen het eind van het boek helemaal sluitend is en dán weet je pas precies hoe het zit. De ultieme mindfuck zeg maar en die aanpak werkt, je moet gewoon weten hoe het gaat aflopen.

De auteur werkt de drie hoofdpersonages goed uit. De een wat meer dan de ander maar dat stoort niet en het verhaal vraagt er ook niet om, het is goed genoeg afgepast. Op deze manier leer je vooral Julie en J.P. Carney goed kennen en komen er antwoorden op je vragen waarom ze handelen zoals ze doen. De hamvraag is natuurlijk wat de hoofdpersonages met elkaar bindt? Het verhaal dat Carney heeft opgehangen in zijn verklaring wordt steeds verder ontkracht maar hoe het dan wel in elkaar steekt blijft vervolgens lang vaag. Het feit dat Harry niet de meest populaire zakenman in de regio is doet ook vermoedens rijzen. Aan alle kanten rammelt het verhaal en zijn er tig mogelijkheden die meerdere daders zouden verklaren. Maar de politie zit intussen wel met de verklaring van Carney en de bijzondere houding van Julie. Zit Alice fout met haar onderbuikgevoel of is het werkelijk zo simpel?

Zoals vaker het geval met psychologische thrillers, de betere dan toch, blijf je lang in onzekerheid zitten en heb je veel vragen. Vrees niet, alles komt goed in Ik beken, althans voor jou als lezer. Voor de betrokkenen in het verhaal is dat andere koek.

Met Ik beken is Jo Spain nu ook in Nederland te lezen met deze standalone, en hoe! Het is een thriller die er zeker mag wezen. Het verhaal voldoet aan de kenmerken en criteria die zorgen dat je een boek in handen hebt dat je niet meer wilt/kunt wegleggen totdat het uit is. Wat ik persoonlijk erg sterk vond was de continu aanwezige spanning maar zeker ook dat de randverschijnselen en effecten van een financiële crisis en de louche banklobby in het verhaal zijn verwerkt, een originele invalshoek die heel veel agressie en frustratie teweeg kan brengen en daarmee duidelijk een bron van inspiratie voor deze auteur. De kreten ‘het kwaad achterhaalt je wel’, ‘wraak zal zoet zijn’ en ‘eerlijk duurt het langst’ zijn hier mooi van toepassing, maar in welke hoedanigheid mag een ieder voor zich gaan ontdekken. Bereid je maar voor op irritatie en ongeduld, precies zoals het hoort bij een goede psychologische thriller. Het is een goed geschreven (en vertaald) verhaal dat een absolute must is voor spanningszoekers.

Ik beken is een strak in elkaar gestoken psychologische thriller. 4 dikke sterren!

Patrice – Team De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: