dinsdag 4 december 2018

‘Strandvogel’ – Reinier BresserGenre: roman
Uitgever: Gibbon
ISBN:
9789491363931
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 151
Uitgave: oktober 2018
Met dank aan Gibbon Uitgeefagentschap voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Samenvatting van het verhaal
Gustaaf Vogel, een zeer succesvolle beurshandelaar bij Goldstein & Kahn in Londen, krijgt telefoon dat zijn zusje Fanny is verdronken in de Noordzee, bij strandpaal 93. Hij keert terug naar Nederland voor de begrafenis. Gustaaf zit vol vragen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Zijn zusje die de zee als geen ander kende. Verdronken. Onbegrip en verdriet heersen en Gustaaf is zichzelf even kwijt. Maar misschien was hij al langer verloren.
Conclusie
Reinier Bresser heeft met Strandvogel een kleine, ingetogen, maar intieme roman geschreven. Een verhaal over keuzes die we maken in het leven en de consequenties die daar steevast aan blijven kleven. Een rauw gevoel van verlies, eenzaamheid en leegte druppelt tussen de regels door. De auteur is, volgens de flaptekst, zijn hele professionele leven copywriter en creative director geweest bij reclamebureaus en die ervaring lees je terug in het verhaal. Een reclameschrijver is immers gewend om de suggestie te verpakken in een paar zinnen en de rest aan de verbeelding te laten. Kort, maar krachtig. Reinier Bresser heeft een elegante schrijfstijl en je proeft uit elke zin de liefde voor taal. De cadans is bijna teder te noemen. De karakters komen tot leven (verbeelding), zonder dat ze uitvoerig (aanwezig) neergezet zijn. De uiteindelijke antwoorden op de vragen komen niet. Althans niet verpakt met een strik eromheen. Strandvogel is een zoektocht voor de hoofdpersoon, maar ook voor de lezer.
Beoordeling
Reinier Bresser heeft met Strandvogel een mooi debuut als romanschrijver neergezet. Het boek ademt liefde, leegte en leven (zoals wij het allen kennen). Het verhaal voelt niet geheel afgerond, maar de kracht van suggestie is sterk. De auteur prikkelt de lezer en zet deze aan het werk. Mooi. Ik geef het boek 4 sterren.
Chester Gerritse – recensent De Perfecte Buren


Geen opmerkingen: