maandag 7 januari 2019

‘Eiland in de wolken’ - Tamara Mckinley

 

Genre: (historische) roman
Uitgever: De Fontein
ISBN: 9789026143762
Uitvoering: paperback
Aantal pagina’s: 400
Uitgave: 24 augustus 2018

Dank aan Uitgeverij De Fontein voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

Australië, 1905. Na een heftige periode neemt de 65 jarige Christy een drastische beslissing. Ze vertelt haar kinderen dat ze een reis gaat maken, terug naar de plek waar ze haar jeugd doorbracht op het eiland Skye, Schotland. Er staat haar behalve een lange, onvoorspelbare reis ook een andere vorm aan weerstand te wachten. Haar oudste dochter Anne is het totaal niet eens met de plannen van haar moeder en dat steekt ze niet onder stoelen of banken. Maar haar avontuurlijke kleindochter Kathryn, Anne’s dochter, is juist enthousiast en biedt aan om met haar oma mee te gaan. Dat dat niet in goede aarde valt bij Anne mag duidelijk zijn. Toch laat Christy zich niet betuttelen en zet door. Om rust te krijgen moet ze deze reis maken, dan pas is de cirkel voor haar rond. Dat de reis veel oud zeer naar boven zal halen had Christy wel verwacht maar dat zorgvuldig bewaarde geheimen daardoor ineens ook naar de oppervlakte zouden komen, had ze niet voorzien. Al reizende wordt Christy zwaar op de proef gesteld, ze moet zowel haar demonen uit het verleden uit zien te bannen, als voorkomen dat deze haar toekomst, en die van haar geliefde gezin, op het spel zetten.

Wat een mooie roman is Eiland in de wolken! Niet alleen de intrigerende verhaallijn over deze welgestelde familie maar ook de beeldende sfeerbeschrijvingen maken dit verhaal niet alleen de reis van Christy maar ook die van jou, als lezer. Mckinley heeft de historische feiten van o.a. het eiland Skye in een mooi geheel verwerkt. Zo is het fictieve verhaal van Christy nog authentieker geworden. De setting tijdens hét gesprek met haar gezin is levensecht. De dialogen tussen de kinderen van Christy over de plannen van hun moeder zijn zowel realistisch als ook grappig. Het bekvechten tussen de volwassen kinderen is van alle tijden, hieruit blijkt de waardering die ze onderling voor elkaar hebben en de onvoorwaardelijke liefde, ook al zijn ze het hartstochtelijk met elkaar oneens over de plannen van hun moeder. Wanneer Christy eenmaal op reis is, blijkt hoe belangrijk die onderlinge band is en dat deze bepalend kan zijn voor het welzijn van de hele familie. Het komt allemaal aan op blindelings vertrouwen.

Dat laatste is voornamelijk voor Anne een breekpunt. Zij en haar moeder hebben een gecompliceerde relatie. Ook al erger je je soms aan de manier van reageren door Anne, ergens weet je dat er een reden voor moet zijn. Gaandeweg het verhaal krijg je steeds meer inzicht in deze relatie en dat verklaart de stand van zaken. Een hele mooie, parallel lopende verhaallijn, naast het levensverhaal van Christy.

Wat Mckinley echt voortreffelijk heeft gedaan is de aandacht voor details. De sfeer van weleer, de kleding, het gedrag, de tradities, de normen en waarden zijn zo bepalend voor het verhaal. Leuk is dan ook dat Christy een geheel eigen persoontje is en best wel maling heeft aan de gevestigde orde. Anne daarentegen heeft dat niet, het is etiquette wat de klok slaat. Ze is een controlefreak, vooral ook als het op haar moeder aankomt, twistziek en heeft gebrek aan vergevingsgezindheid. Christy weet waar dit gedrag vandaan komt maar kan er niets aan veranderen. Tijdens hun reis blijkt maar weer eens hoe verschillend moeder en dochter zijn.

Eiland in de wolken is een prachtige roman. De vloeiende verhaallijnen, de personages en het betoverende landschap maken dit verhaal tot een ervaring om nooit te vergeten. Door gebruik te maken van flashbacks in de vorm van Christy’s gedachten en verhalen krijg je steeds meer inzicht in het leven op Skye en de ontberingen waaraan de bevolking destijds onderhevig was. Omdat deze gebeurtenissen waargebeurd zijn, maakt dat het verhaal extra intens aanvoelt. De confrontatie met het verleden is heftig en dat maakt dat moeder, dochter en kleindochter elkaar op een totaal andere manier leren kennen. Thuis, in Australië, spelen zich andere heftige taferelen af.

De ware reden van het bezoek van Christy aan Skye en de onrusten thuis blijven lange tijd een goed bewaard geheim, de auteur geeft niet meteen de clou weg. Het is een aangrijpend verhaal dat zich enorm in je systeem nestelt. De prachtige sfeer in het boek doet denken aan de films 'Australia' en ‘Titanic’. Als je van historische romans houdt die niet gekunsteld overkomen en ware feiten bevatten heb je met Eiland in de wolken een voltreffer. Er is echter één klein puntje van kritiek. Het gehele boek is uitvoerig en mooi verteld maar het einde is ineens abrupt en te snel afgewikkeld waardoor dat niet rijmt met de rest. Daarom waardeer ik dit prachtige verhaal met 4 sterren in plaats van 5. Toch is dit een klassiek, uitzonderlijk mooi geschreven boek. Ik ben benieuwd naar andere verhalen van Tamara Mckinley.

Patrice – Team De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: