maandag 1 juli 2019

Boekpresentatie van Buddy Tegenbosch en Chinouk Thijssen

Buddy Tegenbosch – ‘Match’
Chinouk Thijssen – ‘Break a Leg’ (‘Truth or Dance 2’)


Zondag 30 juni was het zo ver, de dag van het Yaltival waar ook Buddy Tegenbosch en Chinouk Thijssen hun nieuwe boeken zouden presenteren.
Dit alles zou gebeuren in Eindhoven, voor mij een thuiswedstrijd dus ik kon heerlijk op de fiets naar het evenement toe.

Na het in ontvangst nemen van mijn toegangskaart en bandje, kon ik doorlopen en plaatsnemen in de zaal waar Buddy en Chinouk over hun nieuwe boeken zouden vertellen. Allereerst werden beide geïntroduceerd waarna zij plaatsnamen op het podium voor het interview.

Hoe is dat, de dag waarop je boek uitkomt?
Allereerst de vraag hoe dit nu voelde, de boekpresentatie van je boek. Chinouk vertelt dat Break a Leg een tweede boek van een trilogie is. Hoewel ze nog niet helemaal afscheid hoeft te nemen van het verhaal en de personages, begint het einde in zicht te komen. Dat vindt ze jammer omdat ze inmiddels toch behoorlijk gehecht is geraakt. Buddy heeft er minder moeite mee. Wanneer hij bezig is met een boek is hij er ook continu mee bezig. Nu het boek af is geeft dat weer meer ruimte voor andere dingen in zijn leven. Het is dus ergens ook wel een opluchting dat dit boek nu klaar is.


Manier van schrijven
Waar Chinouk bezig is met een trilogie, schrijft Buddy allemaal boeken die op zichzelf staan. Buddy twijfelt er niet aan om ook aan een trilogie te beginnen. Hij heeft ooit één keer een poging gedaan tot gestructureerd een boek schrijven maar binnen de kortste keren was deze structuur alweer ver te zoeken. Dat werkt niet voor hem en zonder die structuur wordt het moeilijk om een trilogie of serie te schrijven want foutjes zijn dan zo gemaakt. Daarnaast moeten boeken uit een serie toch vaak wat sneller achter elkaar verschijnen en daar heeft Buddy de tijd niet voor naast zijn werk en gezin. Bij hem ontvouwd het verhaal zich gaandeweg en duiken er verschillende ideeën op in zijn hoofd. Sommige bruikbaar maar anderen moet hij parkeren voor een volgend boek.
Chinouk daarentegen is zeer gestructureerd. De grote reden waarom dit een trilogie is geworden, is omdat ze simpelweg ontzettend veel materiaal had voor dit verhaal. Zelf schrikt ze toch terug bij een boek van 600 pagina’s en dat is niet de bedoeling. Door het hele verhaal nu in drieën op te delen is het overzichtelijker maar ook aantrekkelijker voor lezers. Ze is erg van het plannen maar moet Buddy wel gelijk geven over foutjes die er toch in kunnen sluipen. Het frustrerende bij een trilogie is dat wanneer je een foutje ontdekt wanneer je werkt aan een volgend deel, je dit foutje niet meer aan kunt passen in een eerder deel.


Inspiratie
Inspiratie voor hun boeken komen ook weer van verschillende kanten. Chinouk wilde graag professioneel ballerina worden en zat van haar vijfde tot haar zestiende op de Royal Academy of Dance. Een plan B was er niet, dit moest het worden. Toen blessures roet in het eten gooiden was dit dan ook een grote tegenslag. Professioneel dansen zat er niet meer in, maar omdat dit haar doel was geweest, had ze geen plan B. Jarenlang wist ze niet wat ze dan moest gaan doen, totdat ze schrijven ontdekte.
Buddy is juist geen voetballer en geeft toe dat het net zo goed een andere sport geweest had kunnen zijn welke centraal staat in zijn boek. Hij heeft zijn inspiratie voor Match gehaald uit het boek Wonder van R.J. Palacio. Volgens hem is het een heel mooi, warm en liefdevol boek maar tegelijk ook luchtig en met humor geschreven. Zijn hoop is dat hij deze sfeer ook in dit boek neer heeft kunnen zetten. Verder heeft hij veel gehad aan Vitesse speler Armando Obispo. Hij heeft hem geïnterviewd en Armando heeft hem veel kunnen vertellen wat Buddy weer als research heeft kunnen gebruiken.
Ook ben je vanaf nu gewaarschuwd als je Buddy ergens tegenkomt… Veel inspiratie haalt hij namelijk uit gesprekken, of delen daarvan, die hij om zich heen hoort. Wanneer hij op een terras zit, in het ziekenhuis loopt, zijn buren die hij hoort praten. Eigenlijk overal maar mensen praten, ligt inspiratie op de loer. Je zou dus zomaar een keer iets bekends tegen kunnen komen wanneer je een boek van hem leest…

Titels.
Dit blijkt nog en ingewikkeld onderdeel van een boek te zijn. Denk je een goede titel te hebben, wordt er minder positief op gereageerd dan je had gedacht, of ineens krijg je zelf een andere ingeving.
Chinouk wilde het eerste boek ‘Truth or Dare’ noemen vanwege het spel dat gespeeld wordt. Tot ze een keer midden in de nacht wakker werd en bedacht dat het natuurlijk ‘Truth or Dance’ moest worden vanwege het ballet thema. Toen ze dit boek ‘Truth or Dance 2’ wilde gaan noemen kreeg ze van een proeflezer een niet zo’n enthousiaste reactie. Het zou er niet genoeg uit springen. Vandaar dat ze de boeken toch een volledig eigen titel geeft. Wél allemaal in het ballet thema.
Het boek van Buddy heeft als kleine extra titel ‘Beste. Zomer. Ooit’. Dit was de oorspronkelijke titel, totdat zijn vriendin zei dat het een beetje teveel aan Rob de Nijs deed denken… Toen kwam de titel Match omdat dit op alle fronten zo passend is bij dit boek.

Chinouk en Buddy sluiten beide af door een stuk voor te lezen uit hun eigen boek. Het zit erop, of eigenlijk begint het ook weer net. Het schrijfproces is afgerond maar nu maakt het publiek kennis met hun nieuwe creaties. Buddy zal hopelijk even kunnen genieten van wat rust zo tussen twee boeken in. Chinouk gaat nog even door, in oktober zal namelijk het derde en laatste deel van deze trilogie verschijnen.

De zaal loopt leeg en de auteurs schuiven aan tafels vol met boeken, klaar om te gaan signeren. Met iedere lezer die aan de tafel verschijnt wordt een praatje aangeknoopt, boeken worden gesigneerd en foto’s gemaakt. De sfeer is ontspannen en gezellig. Hoewel er over een uur weer andere dingen op het programma staan, wordt er bij niemand gehaast.

Twee verschillende boeken die tegelijk gepresenteerd worden door twee bijzonder sympathieke auteurs. Een mooie match.

Annelien Kruithof – De Perfecte Buren

Geen opmerkingen: