dinsdag 8 oktober 2019

Blogtour 'Fatale keuzes' - Nina Verheij
Genre: thriller
Uitgeverij: Hamley Books
ISBN 9789463886048
Aantal pagina’s: 380
Uitvoering: paperback

Verschijningsdatum: oktober 2019

Met dank aan Uitgeverij Hamley Books voor het leesexemplaar.

In Fatale keuzes leren we Emily Gagliardi kennen, een studente criminologie in Leiden. Ze woont in een studentenhuis, een huis dat ze deelt met Jurre en Lisa. Jurre is single, hij had in het begin een oogje op Lisa maar Lisa heeft een relatie met Lucas, een muzikale krullenbol. Emily zelf heeft een relatie met Matthijs, een echte koorbal. De auteur heeft ervoor gekozen om in verschillende verhaallijnen en tijden te schrijven én vanuit een wisselend perspectief. In het begin is dat verwarrend omdat je niet weet wat de auteur er mee wil bereiken. Later wordt dat duidelijker en ’loopt’ het verhaal rustiger. In de zomervakantie van 2017 is het studentenhuis verbouwd. Emily, Jurre en Lisa keren er pas in september terug nadat ze er maanden niet hebben gewoond. Dat is goed voor hen want in de aanloop naar die vakantie is er iets gebeurd waardoor de verhoudingen op scherp zijn gezet. Wat er gebeurd is, weet de lezer nog niet, maar die voelt wel de onderhuidse spanning. Een spanning die oploopt wanneer Emily de relatie tussen haar en Matthijs uitmaakt. Matthijs heeft grote moeite dat te verwerken. Lisa op haar beurt, is haar vader onverwacht tegen gekomen. Hij heeft de voogdij over haar al jaren geleden verloren aan zijn ex Liv, de moeder van Lisa en heeft ook een heus straatverbod lopen.

De verhalen over het leven in het studentenhuis worden niet chronologisch verteld. Een gedeelte ervan speelt zich af voor de zomervakantie en een gedeelte erna. De auteur bouwt de spanning daarmee op. Ook is er een verhaallijn die speelt in 1995 in een centrum voor verslavingsproblematiek. Beetje bij beetje wordt het verband met het verhaal van Emily, Jurre en Lisa duidelijk. Emily gaat intussen stagelopen op het politiebureau waar haar overleden vader ook heeft gewerkt. Daar doet ze ontdekkingen over de vader van Lisa. Ontdekkingen die leiden tot een gruwelijke misdaad. Emily’s speurdersgenen komen tot leven en ze gaat op pad om de misdaad op te lossen, ondanks de gevaren die dat voor zichzelf meebrengt.

Mijn mening: Ik heb een leuke, eigentijdse thriller gelezen met een onverwachte ontknoping. Zien we Emily nog eens terug in een vervolgverhaal? Wordt zij de hoofdrolspeler in een serie? Het zou zo maar kunnen. De auteur werkt met verschillende verhaallijnen. In het begin is het als lezer een beetje zoeken voordat je in de gaten krijgt dat een van de verhaallijnen voor de zomervakantie speelt en de andere erna. Waarom dat zo is, wordt pas later in het verhaal duidelijk en dan is het zeker functioneel. De derde verhaallijn speelt in een heel andere tijd, langzaam maar zeker wordt het verband tussen de verhaallijnen ontvouwd. Daarna wisselt het perspectief van waaruit het verhaal geschreven nog eens. Knap gedaan van de auteur. De titel Fatale keuzes is passend tot op het laatst, al had ik met de laatste keuze persoonlijk wel moeite…

Vier sterren voor een (h)eerlijke thriller.

Jeannie Bertens
De Perfecte Buren

Dit boek is morgen bij ons te winnen!! Blijf volgen dus...
Geen opmerkingen: