woensdag 8 januari 2020

‘De man die zijn geweten ontlastte‘ – Anne van Doorn

 

Genre: detective
Uitgever: E-Pulp Publishers
ISBN: 9789492715333
Uitvoering: paperback
Aantal pagina's: 245
Uitgave: oktober 2019

Hartelijk dank aan E-PulpPublishers voor het beschikbaar stellen van dit recensie-exemplaar.

In 1983 verdween Tessa Verwold vanuit de christelijke woongemeenschap Caritashoeve waar ze verbleef. Iedereen dacht dat ze wegliep, omdat ze werd aanzien als de aanstichtster van een bijna fatale vechtpartij. Niemand heeft haar daarna nog gezien of naar haar gezocht. Anno 2018 krijgt recherchebureau Research & Discover een onverwachte bekentenis in het intussen coldcase dossier. De man, die stervende was, bleek nadien te hebben gelogen. Robbie en Lowina wacht de lastige en gevaarlijke klus om te achterhalen wat er met Tessa is gebeurd. 

Mening
Met De man die zijn geweten ontlastte heeft Anne van Doorn een spannend en meeslepend misdaadverhaal neergezet. Het is niet het eerste boek dat hij schreef rond het rechercheurs duo Robbie Corbijn en Lowina de Jong. 

De plot van het verhaal zit erg goed in elkaar. Door de tekst op de achterflap weet je al dat de cold case over een vermist meisje gaat, en dat er na 35 jaar een opening lijkt te zijn in de zaak. De zoektocht naar de waarheid gaat met de nodige ups-and-downs, en meer dan eens zit het recherche duo met hun handen in hun haar. Wanneer er beetje bij beetje flarden van het verleden aan het licht komen, begint de opbouw naar een wel heel spannende en onverwachte ontknoping. 

Het boek begint met een proloog, die voornamelijk uit veel vragen bestaat. Vragen over het leven, maar ook over Tessa. Je krijgt haar geschiedenis mee, en je wordt geprikkeld om verder te lezen, om te achterhalen wat er met haar is gebeurd. Is ze inderdaad weggelopen, of is er iets anders met de hand? Met deze rustige doch intrigerende inleiding begint het boek daarna pas echt met het eerste hoofdstuk. 

Het verhaal begint vrij rustig, waarbij je Lowina en Robbie leert kennen. Maar al snel wordt het spannend, met de op sterven liggende man die een bekentenis wil doen. Vanaf dan is het verhaal en de spanning in een sneltreinvaart vertrokken, en kom je steeds nieuwsgieriger naar wat er is gebeurd en hoe het zal aflopen. 

Er zijn twee belangrijke verhaallijnen, met als grootste de zoektocht naar wat er met Tessa is gebeurd toen ze in 1983 plots verdween. Daarrond is het hele boek opgebouwd. Een tweede kleinere verhaallijn speelt zich af in de privé sfeer van het recherche duo. Lowina en Robbie hebben al vele zaken samen tot een goed einde gebracht, maar Robbie blijkt een geheim te hebben. Een geheim dat Lowina tot nu niet kende. Op het einde neemt de verhaallijn dan ook een volkomen onverwachte wending. De zaak Tessa heeft blijkbaar iets in gang gezet, iets dat zijn oorsprong vindt in het verleden. 

De hoofdpersonages in het boek zijn het recherche duo Robbie en Lowina. Robbie is de zaakvoerder van het recherchebureau Research & Discover in Leiden. Lowina werkt intussen al zo’n 3 jaar met hem samen. Ze hebben een goede band en hebben al een hele hoop dossiers opgelost. De karakters zijn duidelijk en goed doordacht. Alleen mocht er nog wat extra diepgang zitten in de uitwerking ervan. Zeker voor wat Lowina betreft. Het verhaal wordt trouwens vanuit haar perspectief verteld. Het personage van Robbie is echter een stuk interessanter, omdat het mysterie dat rond hem hangt op het einde wordt onthuld. Dat is absoluut een pluspunt. Daarnaast ligt de klemtoon op de vermiste Tessa, en van haar krijgt je wel een duidelijk omlijnde persoonlijkheid. Een ooit vrolijke meid die haar moeder jong kwijt geraakte, en mede door de komst van haar stiefmoeder op het verkeerde spoor geraakte en verslaafd geraakte aan heroïne. Op de Caritashoeve lijkt ze te herleven, tot die bewuste dag in 1983. Daarna is ze verdwenen. 

Anne van Doorn heeft een erg vlotte en duidelijke schrijfstijl. Het verhaal leest erg snel en gemakkelijk. Van in het begin is alles duidelijk en kun je zelf meespeuren naar de waarheid. Je ontdekt het als het ware zelf samen Robbie en Lowina. Het leuke is dat de plot net ingewikkeld genoeg is om je te blijven triggeren en je op het verkeerde been te zetten. Perfect gedoseerd dus.

Oordeel
De man die zijn geweten ontlastte is het eerste boek dat ik las van Anne van Doorn. En het heeft mij zeker kunnen bekoren. Ik ben fan van zijn schrijfstijl, en deze past perfect bij wat een goed detectiveverhaal nodig heeft. De hoofdpersonages waren uiteraard nog nieuw voor mij, en misschien daarom had ik in het begin moeite om mij hen levendig te kunnen inbeelden. Al stond de verhaallijn in het teken van het vinden van Tessa, en was duidelijk daar extra veel aandacht aan besteed. Ik ben dus zeker nog van plan om ook de andere Robbie & Lowina mysteries te lezen. Dit boek beloon ik alvast met een welverdiende 4,5!

Severine  
Perfecte Buren


Geen opmerkingen: